Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Ik wil of kan geen noten eten, kan ik noten vervangen?

Noten zijn niet 1 op 1 te vervangen door andere producten. Het is namelijk niet precies bekend welke stoffen in noten zorgen voor de positieve effecten op de gezondheid.

Noten verlagen je LDL-cholesterol wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Noten verlagen ook het risico op hartziekten. Het kan zijn dat het onverzadigd vet in noten zorgen voor het gunstige effect, maar het kan ook komen door andere stoffen in noten. Verder leveren noten veel gunstige voedingsstoffen zoals vezels, eiwit, ijzer en onverzadigd vet.

Onverzadigd vet kun je wel uit andere bronnen halen, bijvoorbeeld uit pitten en zaden, avocado, vette vis (Atlantische zalm , makreel, haring), of plantaardige oliën (olijfolie, zonnebloemolie).

Noten verlagen je LDL-cholesterol wat helpt om je bloedvaten gezond te houden.

Heb jij een notenallergie?

Bij een notenallergie reageert het afweersysteem specifiek op het eiwit dat in 1 of meerdere soorten noten zit. Je kan daardoor allergisch zijn voor een bepaalde noot en niet voor een ander. Pinda’s zijn niet verwant aan de notenfamilie, waardoor je niet altijd voor noten én pinda’s allergisch bent.