Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is msemen gezond?

Msemen is een dikke Marokkaanse pannenkoek opgebouwd uit laagjes. Deze lekkernij wordt gemaakt van bloem, griesmeel, gist, zout, suiker en olie. Bloem en griesmeel staan niet in de Schijf van Vijf en daarom is msemen niet zo’n gezonde keuze. Zeker omdat het vaak met veel zout, suiker en olie wordt gemaakt. Msemen kan ook gevuld zijn met bijvoorbeeld gehakt, kip of spinazie.

Waarom staan bloem en griesmeel niet in de Schijf van Vijf?

Bloem en griesmeel bevatten weinig vezels. Vezels zijn onder andere goed voor de spijsvertering en zorgen langer voor een vol gevoel na het eten. Bij bloem en griesmeel worden de buitenste schilletjes van de granen verwijderd en daarin zitten nou juist de meeste vezels. Je kunt msemen wat dat betreft vergelijken met witbrood, daarin zitten ook weinig vezels.

Voor je gezondheid kun je beter kiezen voor producten waar je lichaam iets aan heeft. Met gezonde voeding zit je uiteindelijk ook lekkerder in je lijf. Alle producten die in Schijf van Vijf staan, zijn goed voor je lichaam en bevatten voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, eiwitten en gezonde vetten en vezels.

Msemen eten?

Eet je graag msemen? Heel begrijpelijk, maar probeer er gebalanceerd mee om te gaan. Neem het niet te vaak en niet te veel. Koop je msemen bij de Marokkaanse bakker? Je kunt de bakker vragen om een gezonde variant van msemen aan te bieden. Hoe meer mensen ernaar vragen, hoe groter de kans dat het aangeboden gaat worden.

Sta je graag in de keuken om zelf msemen te maken? Je kunt overwegen om er een volkorenvariant van te maken met volkorenmeel en volkoren griesmeel. Volkorenmeel en volkoren griesmeel worden gemaakt van de hele graankorrel en bevatten daardoor veel vezels en ook meer vitamines en mineralen dan bloem en witte griesmeel.

Door er minder zout en suiker in te doen, kun je de msemen ook gezonder maken. Je kunt wat minder olie gebruiken, dan wordt de msemen minder calorierijk. Ook bij de vulling van de pannenkoek kun je gezonde keuzes maken uit de Schijf van Vijf. Kies bijvoorbeeld voor mager vlees, zoals kip, en veel groente.