Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kun je één product wel gezond of ongezond noemen?

Je kunt eigenlijk niet van één product zeggen of het gezond is of ongezond. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet. Van bepaalde productgroepen weten we dat ze positieve effecten hebben op de gezondheid. Denk aan groente, fruit, vis en ongezouten noten. In de Schijf van Vijf staan deze productgroepen.

Maar het maakt dus wel uit hoeveel en hoe vaak je iets uit deze productgroepen eet. Iets dat in de Schijf van Vijf staat, kan in te grote hoeveelheid toch niet passen in een gezond eetpatroon. Bijvoorbeeld als je elke dag 10 appels zou eten, is dat te veel. En variëren is ook belangrijk. Als je iedere dag hetzelfde eet, kan het zijn dat je toch niet alle voedingstoffen binnenkrijgt, ook al kies je alles uit de Schijf van Vijf. Andersom is een schaaltje vla of een witte boterham niet gelijk ongezond. Zolang je het maar niet te veel en te vaak neemt.

Ook de rest van wat je eet en drinkt maakt uit. Zo zal je gezondheid er weinig aan hebben als je wel een appel eet, maar verder alleen maar producten neemt buiten de Schijf van Vijf.

Teaserafbeelding voor video ''