Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Waarom is het advies om mijn brood te besmeren met halvarine of margarine?

Je hebt vetten zoals halvarine, margarine en/of bak- en braadproducten nodig om voldoende vitamine A en D binnen te krijgen.

Het blijkt dat de aanbevolen hoeveelheden vitamine A en D moeilijk te halen zijn als je geen halvarine of margarine op je brood smeert. Daarom adviseren we om het brood te besmeren met halvarine of margarine.

De aanbevelingen voor vitamine A en D zijn moeilijk te halen als je geen halvarine op je brood smeert.

Wat is halvarine?

Halvarine wordt gemaakt van met name plantaardige oliën en vetten en water. Aan halvarine worden vitamines A, D en E toegevoegd. Ook aan margarine en bak- en braadproducten worden deze vitamines toegevoegd.

Waarom zijn vitamine A en D belangrijk?

Vitamine D is belangrijk voor je botten en het goed functioneren van de cellen in je lichaam. Vitamine A is belangrijk voor de aanmaak van je huid, een goede werking van je ogen, voor de groei en voor je weerstand.

Is roomboter beter dan halvarine?

Roomboter bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed, wat de kans op hart- en vaatziektes vergroot. Bovendien bevat roomboter veel minder vitamine D dan halvarine. Lees meer over dit advies.