Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zijn kant-en-klaarmaaltijden gezond of ongezond?

Of een kant-en-klaarmaaltijd een gezonde maaltijd is volgens de Schijf van Vijf, hangt van de samenstelling af.

Een gezonde maaltijd bestaat uit:

  • Veel groente
  • Aardappels of volkoren producten, zoals volkoren pasta of zilvervliesrijst
  • Mager vlees, vis, ei, noten, tofu, tempé of peulvruchten, zoals kikkererwten of bruine bonen
  • Vloeibare oliën en vetten
  • Geen of weinig zout en andere toevoegingen die niet in de Schijf van Vijf staan, zoals saus

Over het algemeen voldoen kant-en-klaarmaaltijden hier niet aan. Zo bevatten de meeste kant-en-klaarmaaltijden weinig groente en veel zout.

Ook sluit de portiegrootte van een kant-en-klaarmaaltijd vaak niet aan. Het kan te weinig zijn, waardoor je snel weer trek krijgt. Het kan ook juist te veel zijn waardoor je meer eet dan je nodig hebt.

Waar kun je op letten als je een kant-en-klaarmaaltijd koopt?

  • Kies een maaltijd waarvan je ziet dat er veel groente in zit. Bijvoorbeeld een maaltijdsalade. Soms staat de hoeveelheid groente ook vermeld op de verpakking.
  • Kies voor een maaltijd met aardappel, volkoren pasta of zilvervliesrijst in plaats van een maaltijd met witte rijst of witte pasta
  • Neem een maaltijd met vis, ei, peulvruchten, noten of mager vlees zoals kip, in plaats van een maaltijd met bijvoorbeeld worst, gehaktballen of spekjes
  • Als je een kant-en-klare pizza eet, neem dan een pizza met groente of vis in plaats van een pizza salami of 4 kazen pizza
  • Vergelijk verschillende maaltijden. Kijk op het etiket bij de voedingswaarde en kies een maaltijd met het minste zout en het minste verzadigd vet
  • Neem bij je kant-en-klaarmaaltijd een salade of rauwkost voor extra groente

Zelf koken

Af en toe een kant-en-klaarmaaltijd kan best. Maar als je zelf kookt bepaal jij wat er in je maaltijd zit. Bijvoorbeeld of je zout toevoegt of kiest voor een kruidenmix zonder zout. En je kan gemakkelijker zorgen dat je voldoende groente en volkorenproducten zoals zilvervliesrijst of volkoren pasta binnenkrijgt. Je kunt variëren zoveel je wilt, met vlees, vis, ei, peulvruchten, noten en vleesvervangers zoals tofu of tempé.

Zoek je inspiratie? Bekijk dan onze receptensite of meld je aan voor het Menu van de Week. Heb je weinig tijd om te koken? Je kunt op de receptensite kiezen voor recepten met een bereidingstijd van 0-30 minuten.

Criteria voor aanbieders van kant-en-klaarmaaltijden

Voor cateraars en andere bedrijven die kant-en-klaarmaaltijden bereiden hebben we criteria voor maaltijden opgesteld. Een gezonde maaltijd bevat producten die in de Schijf van Vijf staan en niet te veel calorieën en zout:

  • 400 tot 700 kcal
  • ten minste 150 gram groente
  • mager vlees, vis, ei, tofu of tempé tot maximaal 100 gram en/of maximaal 25 gram noten, en/of minimaal 60 gram peulvruchten
  • Aardappelen of volkorengraanproducten, zoals volkoren pasta, volkoren couscous of zilvervliesrijst
  • Vloeibare margarine, vloeibaar bak- en braad of olie tot maximaal 15 gram

Daarnaast kunnen eventueel andere producten worden toegevoegd:

  • Andere voedingsmiddelen die in de Schijf van Vijf staan (bijvoorbeeld 30+ kaas, fruit, gedroogd fruit)
  • Maximaal 2 gram zout of maximaal 2 kleine porties van producten die niet in de Schijf van Vijf staan, zoals een kleine hoeveelheid saus

Een gezonde maaltijd voor mensen vanaf 70 jaar bevat daarnaast minimaal 25 gram eiwit per maaltijd. Speciaal voor maaltijdaanbieders die maaltijden aanbieden voor ouderen hebben we een handreiking waarin de criteria staan beschreven.