Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Heeft mijn kind extra vitamines nodig?

Alleen voor vitamine D en K zijn er specifieke adviezen. Hier geldt: bij vitamine D 10 microgram voor kinderen tot 4 jaar en voor vitamine K is dit 150 microgram in de eerste 12 weken bij borstvoeding. Extra van andere vitamines en mineralen geven aan kinderen ‘voor de zekerheid’ is niet nodig. De meeste overige vitamines en mineralen krijgen ze al voldoende binnen.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?

Om niet te veel en te weinig binnen te krijgen, zijn er voor vitamines en mineralen aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH’s) vastgesteld en veilige bovengrenzen. Die geven aan hoeveel van elke vitamine en elk mineraal voldoende voor je is. Kinderen krijgen van de meeste vitamines en mineralen voldoende binnen.

Kan mijn kind te veel vitamines binnen krijgen?

In veel kindervitamines zit een dosis, die meer is dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor kinderen. Soms bevat een vitaminepil zelfs de hoeveelheid die op de veilige bovengrens zit. Als je kind vitaminepillen krijgt, bestaat daarom de kans dat hij te veel vitamines en mineralen binnenkrijgt. Voor sommige vitamines kan dat schadelijk zijn, zoals voor vitamine A en foliumzuur. Geef daarom niet meer dan de ADH die op de verpakking staat.

Belangrijk om te weten: op de verpakking van deze vitaminepillen voor kinderen staat meestal de ADH voor volwassenen. Maar kinderen hebben minder vitamines en mineralen nodig dan volwassenen.

Extra vitamines en mineralen geven aan kinderen ‘voor de zekerheid’ is niet nodig.

Hoeveel vitamine D heeft mijn kind nodig?

Tot 4 jaar heeft je kind elke dag 10 microgram extra vitamine D nodig voor sterke botten en tanden. Je kunt druppels of tabletjes vitamine D kopen bij de apotheek of drogist. Vitamine D krijg je binnen via je eten en via zonlicht, maar voor jonge kinderen is dit niet voldoende. Heeft je kind een donkere of getinte huid? Dan ga je ook na de vierde verjaardag van je kind door met het geven van vitamine D.

Hoeveel vitamine K heeft mijn baby nodig?

Elke baby krijgt vlak na de geboorte extra vitamine K. Daarnaast heeft een baby de eerste 12 weken elke dag 150 microgram extra vitamine K nodig. Dat zorgt voor een goede bloedstolling. Een tekort aan vitamine K kan bij pasgeboren baby’s hersenbloedingen veroorzaken. Dit komt niet vaak voor, maar elke baby die een bloeding krijgt is er een te veel. Met extra vitamine K na de geboorte bescherm je jouw baby. Je koopt vitamine K druppels bij de apotheek of drogist. In flesvoeding zit al voldoende vitamine K. Je baby heeft alleen extra vitamine K druppels nodig wanneer je minder dan 500 milliliter flesvoeding per dag geeft.

Heeft mijn kind naast vitamine D en K ook nog andere vitamines en mineralen nodig?

Nee, andere vitaminedruppels of tablettenzijn niet nodig. Want als je kind gezond en gevarieerd eet krijgt hij genoeg vitamines en mineralen binnen. Bovendien: gezond eten is meer dan voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen. In groente en fruit bijvoorbeeld zitten ook vezels en bioactieve stoffen die bijdragen aan de gezondheid van je kind. Daar kan een vitaminepil niet tegenop. Een supplement kan een gezond eetpatroon niet vervangen.