Op servies en plastic materialen staan vaak symbolen. Deze symbolen staan meestal aan de onderkant van een beker of bord. Je kunt zo zien of het servies in de magnetron, vaatwasser of diepvries kan. Bekijk de uitleg hieronder.
De symbolen van fabrikanten uit verschillende landen kunnen soms wel wat verschillen.
Symbool vaatwasser
Dit is het symbool om aan te geven of je het servies beter wel of niet in de vaatwasser kan doen. Het symbool links betekent dat je servies vaatwasserbestendig is. Soms mag het alleen in het bovenste rek, of op een lage temperatuur in de vaatwasser. Het symbool rechts, met het kruis erdoor, wil zeggen dat het niet in de vaatwasser mag.
Symbool magnetron
Dit symbool laat zien of je servies in de magnetron kan. Bijvoorbeeld om te ontdooien of op te warmen. Het symbool links betekent dat je servies magnetronbestendig is. Het rechter symbool betekent dat dit niet mag. Let daar goed op, want anders kan je servies gaan smelten, en er kan brand ontstaan.
Symbool diepvries
Niet al het servies is geschikt om in te vriezen. Staat het linker symbool op bijvoorbeeld een schaal of bakje? Dan kun je er eten in doen en het in de diepvries bewaren. Bij het symbool rechts kun je dat beter niet doen, het materiaal kan dan barsten.
Symbool temperatuur/hitte
Dit symbool laat zien tot welke temperatuur het servies kan. In dit voorbeeld staat er 70 °C; dat betekent dat het servies hittebestendig is tot deze temperatuur. Soms wordt de temperatuur ook in Fahrenheit aangegeven.
Symbool soort plastic
Op plastic servies staat dit symbool. Dat betekent dat het is gemaakt van plastic dat kan worden gerecycled. Via de codes/nummers en de afkortingen zie je van welke soort het is gemaakt. Niet alle soorten plastic zijn geschikt voor gebruik voor bijvoorbeeld servies, een bakje of verpakkingsmateriaal.
PET of PETE (polyethyleen tereftalaat). Dun plastic. Onder andere PET-flessen voor frisdranken. Meer info over PET.
HDPE (hoge dichtheid polyethyleen). Dik en hard plastic. Onder andere flessen voor sap, shampooflessen en plastic containers. Meer info over plastic.
PVC (polyvinylchloride). Hard en zacht plastic met sterke geur. Onder andere rioleringspijpen, kunststof kozijnen, zwembadjes en wegwerp tafelkleden. Meer info over pvc.
LDPE (lage dichtheid polyethyleen). Zacht plastic. Onder andere plastic boodschappentassen, huishoudfolie en knijpflessen. Meer info over plastic.
PP (polypropeen). Wat harder plastic. Onder andere sluitingen van flessen, bakjes voor ijs, opbergbakjes en rietjes. Maar ook jerrycans en plastic stoelen. Meer info over PP.
PS (polystyreen ofwel piepschuim). Lichtgewicht plastic zoals wegwerpbekertjes en iets zachter plastic zoals vleesverpakkingen uit de supermarkt. Meer info over plastic.
- Overige en gemengde kunststoffen 7
Onder andere PC (polycarbonaat), PU (polyurethaan), acryl, melamine, polyamide, bioplastics en combinaties van plasticsoorten die niet vallen onder bovenstaande soorten.