Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Staat je koelkast koud genoeg?

Het is belangrijk dat je koelkast koud genoeg staat. Stel je koelkast in op 4 °C. Bij deze temperatuur bederven producten minder snel en groeien bacteriën nauwelijks.
koelkastthermometer

Temperatuur koelkast controleren en instellen

Met een koelkastthermometer kun je de temperatuur van je koelkast meten. Dat gaat als volgt:

  1. Leg de thermometer in het midden op de onderste plank van je koelkast.
  2. Laat de thermometer een halve dag of nacht liggen.
  3. Kijk op de thermometer en controleer de temperatuur.
  4. Geeft de thermometer 4 °C aan? Dan staat de koelkast koud genoeg.
    Geeft de thermometer een hogere temperatuur aan? Stel dan je koelkast bij.

Vraag en antwoord

Enkele van onderstaande vragen gaan over de koelkastthermometer van het Voedingscentrum. Deze is sinds kort niet meer verkrijgbaar. De vragen en antwoorden lees je hier nog wel terug voor het geval je een thermometer in je bezit hebt en hier vragen over hebt.

Waar kan ik een koelkastthermometer krijgen?

Bij de meeste huishoudwinkels kun je een koelkastthermometer kopen.

Een koelkastthermometer was eerder te  bestellen in de webshop van het Voedingscentrum, maar deze is niet momenteel niet meer verkrijgbaar.

sluiten
Waarom moet de temperatuur in de koelkast 4° Celsius zijn?

Een temperatuur van 4 °C in je koelkast is het meest ideaal voor je gezondheid. Bij deze temperatuur groeien bacteriën en schimmels minder snel en eten en drinken blijft zo langer goed. In de meeste koelkasten is de temperatuur niet overal gelijk. Je kunt de temperatuur het best meten op de onderste plank.

sluiten
Hoe gebruik ik de thermometer het best?

Leg de thermometer midden op de onderste plank (bovenop de groentelades), en laat daarna de koelkast een aantal uur gesloten. Lees vervolgens af welke temperatuur de thermometer aangeeft. De groene kleur geeft de temperatuur aan.

Is er geen duidelijke groene kleur zichtbaar? En heb je de thermometer wel minimaal een halve dag of nacht in de koelkast laten liggen? Dan zit de temperatuur mogelijk net tussen 2 meetvakjes in. Lees de temperatuur dan als volgt af: pak de thermometer uit de koelkast en blijf naar de meetstrip kijken. Het is in jouw koelkast iets kouder dan het eerste vakje dat groen oplicht.

sluiten
Hoe pas ik de temperatuur van de koelkast aan?
 
Stel je koelkast in op de ideale temperatuur van 4 °C:

(Draai)knop      Digitaal
Hoger getal=kouder      Stel in op 4 °C
Lager getal=warmer       Bij keuze 3 of 5 °C 

Controleer temperatuur na halve dag met een koelkastthermometer en stel indien nodig weer bij.

sluiten
Als mijn koelkast kouder staat, is dat erg?

Nee, iets kouder is niet erg maar let wel op dat versproducten geen koudebederf (schade door bevriezing) krijgen.

sluiten
Is het in de koelkast overal dezelfde temperatuur?

Nee, er zijn verschillende temperatuurzones is een koelkast. Daarom is het belangrijk je koelkast goed in te richten. Bederfelijke producten die echt koel bewaard moeten worden (zoals vlees en vis), leg je onderin. Producten die minder koel hoeven te staan, kun je in de deur bewaren, of bovenin je koelkast. Zie onze  koelkastindeling voor de meest optimale indeling.

sluiten
Als ik de koelkast op 4 °C zet, blijft mijn eten dan langer goed?

Ja, wanneer je koelkast te warm staat, dan kan het zijn dat verse producten (zoals voorgesneden sla of vleeswaren) eerder bederven dan de aangegeven TGT-datum. Om bacteriëngroei te voorkomen - en om producten zo lang mogelijk goed te houden - is het dus belangrijk om de koelkast op 4°C te zetten.

sluiten