Door eten op de juiste manier te bewaren, blijft het langer goed. Maar hoe haal je het optimale uit je koelkast, vriezer en voorraadkast? Met de tips op deze pagina bewaar je slim en houd je je voorraad in topconditie.
6 tips - voorraad beheren
1. Je voorraadkast slim inrichten
Het is prettig als je een overzichtelijke voorraadkast hebt, waar alles overzichtelijk bij elkaar staat. Dan heb je alles snel bij de hand. Zo richt je je voorraadkast slim in:
- Houd zoveel mogelijk dezelfde indeling aan, zodat alles een vaste plek heeft. Je kunt het dan makkelijk terugvinden. Zet producten die het snelst op moeten, vooraan.
- Bewaar producten zoveel mogelijk in de originele verpakking. Zo kun je makkelijk de houdbaarheidsdatum controleren.
- Is een verpakking geopend? Dek het dan goed af. Je kunt goed stapelbare opbergdoosjes gebruiken. Merk, prijs en materiaal maakt weinig uit. Zorg dat de deksel goed dicht kan en dat er geen scheurtjes of gaatjes in de bakjes zitten. Schrijf op stickers wat erin de doosjes zit en zet er ook de datum bij.
2. Houd je ijzeren voorraad op peil
Het is handig om altijd wat producten in huis te hebben die lang houdbaar zijn en die je vaak nodig hebt. Denk aan rijst, pasta of peulvruchten uit blik. Dat noemen we een ijzeren voorraad. Het handige van een ijzeren voorraad, is dat je deze makkelijk kunt combineren met verse producten die snel op moeten. Zo kun je altijd een maaltijd op tafel toveren. Ook als de planning anders loopt. Bijvoorbeeld als je onverwachts toch thuis eet, of als er extra mensen mee-eten.
3. Groente en fruit
Het meeste fruit kun je prima bewaren in de fruitschaal. Appels en peren hoef je niet per se gekoeld te bewaren, maar ze blijven wel veel langer goed in de koelkast (2-4 weken). Tropisch fruit bewaar je het beste in een fruitschaal. Bananen kun je 3-7 dagen bewaren op de fruitschaal. Citrusvruchten als sinaasappelen, mandarijnen, citroenen en grapefruit blijven zelfs 1 tot 2 weken goed. Gesneden fruit en zacht fruit, zoals aardbeien en bessen, moeten wel in de koelkast. Een deel van je groente kun je ook beter buiten de koelkast bewaren. Denk aan tomaten, komkommer, paprika en aubergine. Het is handig om daar een vaste plek voor te hebben. Meer tips over het bewaren van groente en fruit.
4. De koelkast
Koelverse producten zoals vlees, vis en zuivel bewaar je in de koelkast. Ook bepaalde soorten groente en fruit en aangesneden groente en fruit horen erin thuis. En ook kliekjes. De ideale koelkasttemperatuur is 4 ºC. Eten blijft dan langer goed en bacteriën krijgen minder kans. Kijk hier voor de
ideale koelkastindeling en lees hoe je producten langer kunt bewaren in de koelkast.
5. De vriezer
De vriezer is geschikt voor producten die je bevroren koopt. Maar ook verse producten en kliekjes kun je invriezen om ze extra lang te kunnen bewaren. Zolang de temperatuur in de vriezer laag blijft, kunnen er geen bacteriën groeien. Wel kan de kwaliteit van producten wat achteruit gaan. De meeste producten kun je ongeveer 3 maanden invriezen zonder kwaliteitsverlies. Meer tips om producten te bewaren in de vriezer.
6. Goed bewaren, meer besparen
Het etiket is een handig hulpmiddel om eten goed te bewaren. Een paar tips:
- Lees op het etiket hoe en waar je een product het beste kunt bewaren.
- Staat er ‘gekoeld bewaren’? Dan moet het product altijd in de koelkast worden bewaard, geopend en ongeopend. Staat op de verpakking ‘na openen gekoeld bewaren’? Dan bewaar je het product na het openen in de koelkast. Dit geldt bijvoorbeeld voor "natte" producten zoals augurken, (halva)jam en sandwichspread. Staat er ‘koel bewaren’, dan kun je het product het beste koel, donker en droog bewaren. Bijvoorbeeld in de kelder of een koele voorraadkast. De temperatuur moet dan liggen tussen de 15 en 20 °C. Het hoeft dus niet in de koelkast.
- De optimale temperatuur van de koelkast is 4 °C.
- Droge producten zoals meel, pasta en rijst kun je na opening het beste in de voorraadkast bewaren, in een goed afgesloten voorraadpot of met een goede afsluitclip.
In de online Bewaarwijzer vind je van meer dan 2.000 producten de bewaaradviezen en krijg je handige bewaartips.