Hoe zorg je ervoor dat je zonder voedsel te verspillen op vakantie gaat? Bekijk onze checklist en tips.
Checklist #verspillingsvrij op vakantie
Het is pas tijd om in te checken als je deze lijst hebt gecheckt:
- Check ruim vóór vertrek je voorraad. Wat ligt er nog in je koelkast, voorraadkast, vriezer en op de fruitschaal?
- Maak op basis hiervan een planning tot aan je vertrek. Wat eet je wanneer op? Als je nog boodschappen doet: koop alleen wat in je planning past en wat je opkrijgt. Een boodschappenlijstje is hierbij een handig hulpmiddel.
- Vries eten dat waarschijnlijk overblijft - en niet goed blijft tot na de vakantie - alvast in. Denk aan vlees, vis, brood, groente en fruit. Groente en fruit kun je blancheren en invriezen.
- Bedenk alvast aan wie je eten dat overblijft wilt geven. En spreek een moment af voor de overdracht. Je kunt ook een oproepje delen in je buurt- of familiewhatsapp of bijvoorbeeld op Facebook.
- Stel je ‘laatste’ maaltijd samen op basis van wat je nog in huis hebt. Een soep, salade, omelet, roerbakgerecht of belegde boterham is ideaal voor het opmaken van restjes.
Tips
- Brood, fruit of groente over? Neem dit mee voor onderweg. Ook cherrytomaatjes, radijsjes en komkommertjes zijn lekker onderweg.
- Gesneden groente en fruit is makkelijk in te vriezen. Fruit blijft in de vriezer 8-12 maanden goed. Als je groente kort kookt en dan invriest blijft het 1 jaar goed. Alleen sla, komkommer en tomaat zijn niet geschikt om in te vriezen, deze groenten worden snotterig na ontdooien. Je kunt ze wel verwerken in een soep en deze invriezen.
- Brood is ideaal om in te vriezen en blijft zeker 1 maand goed. Handig om bij thuiskomst wat brood in huis te hebben.
- Vlees en vis kun je tot en met de houdbaarheidsdatum invriezen, dan blijft het zeker 3 maanden goed.
- Zuivel is niet geschikt om in te vriezen. Van yoghurt kun je yoghurt-fruitijsjes maken. Je restje melk kun je ook nog in gerechten verwerken zoals in een soep, omelet of wentelteefjes. Na opening is het zeker 3-5 dagen houdbaar in de koelkast. Check de Bewaarwijzer voor alle bewaartijden, -adviezen en meer tips.
Delen met je buren
Eten over vlak voor vertrek? Wat is er makkelijker dan dit te delen met je buren? Ver lopen is het in elk geval niet. Je kunt producten die je over hebt plaatsen in een bestaande of nieuwe WhatsApp- of Facebookgroep. Veel straten en buurten hebben al zo’n groep. Je kunt je eten ook alleen delen met je directe buren, familie of vrienden natuurlijk.
Ben je voor de vakantie gestart om eten te delen met je buren? En is het goed bevallen? Ga er dan na de vakantie mee door. Het kan ook handig zijn als je een keer aan het koken bent en een ingrediënt mist. Misschien heeft één van je buren het wel in huis. Dat scheelt weer een bezoek aan de winkel.
Voedselverspilling voorkomen op vakantie
Ook op vakantie kun je helpen om voedselverspilling tegen te gaan. Als je op een camping verblijft of in een huisje of appartement, kun je met het volgende rekening houden:
- Maak een boodschappenlijstje en noteer ook de hoeveelheden die je nodig hebt voor tijdens je verblijf. Zo voorkom je dat je te veel koopt.
- Zet gekoelde spullen zo snel mogelijk terug in de koelkast. Bij warm weer is dit extra belangrijk. In de koelkast krijgen bacteriën minder kans en je eten blijft zo langer goed.
- Heb je geen koelkast? Koop kleine verpakkingen en eet producten die snel bederven meteen op.
- Heb je toch nog wat eten of drinken over? Lang houdbare producten zoals koffie, kruiden, pasta of rijst kun je mee naar huis nemen. Gekoeld voedsel dat over is, zoals zuivel, groente of vlees, kun je bijvoorbeeld weggeven aan andere campinggasten, of aan de mensen in het huisje naast je.