Menu
Zoek

Het Leren-lusten-plan starten

Weigert jouw kind groente te eten of eet die bijvoorbeeld alleen kale pasta? Maak je niet te veel zorgen als je kind een poosje wat slechter eet. Blijf het proberen. Heb je het idee dat je een andere aanpak nodig hebt? Dan kan het helpen om samen met je kind (vanaf 4 jaar) een plan te maken, want lusten kun je leren! Opvoedkundige en kinderpsycholoog Tischa Neve heeft het Leren-lusten-plan ontwikkeld. Hiermee kun je op deze pagina samen met je kind aan de slag.

Download het kleurrijke plan als pdf en hang deze bijvoorbeeld op je koelkast.

Stappen waarmee je aan de slag gaat:

1. Waarom?

Bespreek met je kind waar jullie tegenaan lopen met eten. Bedenk samen waarom het fijn voor je kind is als die meer lust. Bijvoorbeeld: makkelijker bij vriendjes kunnen eten en minder ruzie aan tafel. Wat vond jij vroeger niet lekker? En hoe is dat nu?

2. Dit lust ik!

Maak samen met je kind een ‘Dit-lust-ik-al’-lijstje van dingen die je kind al lust en heeft leren lusten. Schrijf, teken of knip en plak! Gebruik pagina 2 van de pdf.

3. Dit ga ik leren lusten

Maak ook samen met je kind een ‘Dit-ga-ik-leren-lusten’-lijstje. Laat je kind zelf bedenken welke dingen die wil gaan leren lusten. Alles mag erop! Je kind heeft de regie. Je kunt wel een beetje meedenken natuurlijk. Gebruik de voorbeelden op pagina 4 van de pdf.

4. Geef de regie

Laat je kind 1 product uitkiezen voor komende week om te leren lusten, bijvoorbeeld courgette, rijst of ei. Wat lijkt je kind het minst lastig of het leukst om mee te beginnen? Je kind bepaalt!

5. Het plan

Laat je kind zelf een plannetje maken voor wanneer, hoe en hoeveel die proeft. Stel deze vragen: Wanneer wil je proeven? Hoe groot mag het hapje of stukje zijn? Wil je het doorslikken of alleen in de mond houden en kauwen? Is een groente bijvoorbeeld rauw of gekookt? Voorbeeld: elke avond proeven we 3 gekookte sperzieboontjes. Spreek duidelijke proefmomenten af en help je kind herinneren aan de afspraken als dat nodig is. Gebruik pagina 3 van de pdf.

Tip voor gekookt eten: maak in 1x meer klaar en vries kleine porties in zodat het naast het andere eten elke dag geproefd kan worden.

6. Vier het succes

Geef je kind complimenten voor het proberen en hang een succes-vel aan de muur waarop alles komt te staan wat al gelukt is. Beloon liever niet met toetjes of stickers, het is belangrijk dat je kind het zelf belangrijk vindt om iets te leren lusten.

7. Volgende plan

Gaat het goed? Zet het product vaker op het menu en vier samen het succes. Dit is gelukt! Laat je kind iets nieuws uitzoeken van het lijstje en herhaal vanaf stap 5 van de pdf! Gaat het even wat minder? Een kind is niet altijd even gemotiveerd om door te blijven gaan. Even een pauze is prima, het moet geen negatieve lading krijgen.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.