De ramadan is de vastenmaand voor moslims. Heb jij er mee te maken op jouw school? Onze adviseur Eetomgevingen Naoual Sabiri heeft veelgestelde vragen en tips voor de ramadan en Eid el-fitr op school op een rij gezet.
Wat is de ramadan?
Voor moslims is de ramadan een gezegende maand van bezinning, toewijding aan het geloof en saamhorigheid. Eén van de bekendste onderdelen van de maand Ramadan is het vasten; je onthouden van eten en drinken tussen de dageraad en zonsondergang. Dit jaar begint de ramadan rond 10 maart.
Wanneer is de ramadan?
De ramadan begint elk jaar op een andere datum. Dat komt omdat de islamitische kalender de maan volgt. Een nieuwe maand begint wanneer de eerste glimp van de nieuwe maan zichtbaar wordt. Dit jaar is de ramadan ongeveer van 10 maart tot 9 april. De ramadan wordt afgesloten met Eid el-fitr (ook wel bekend als het Suikerfeest).
Hoe lang duurt het vasten?
Het vasten duurt van de dageraad tot zonsondergang. Aan het begin van de ramadan is dit ongeveer van 05.25 uur tot 18.40 uur. En vanwege de langer wordende dagen en het verzetten van de klok op 31 maart, wordt het aantal uur dat er per dag wordt gevast ook langer. Tegen het einde van de ramadan wordt er ongeveer van 05.15 uur tot 20.30 uur gevast.
Vasten kinderen ook?
In de islam is het vasten verplicht vanaf de puberteit. Of en hoe kinderen meedoen met het vasten verschilt en is ook afhankelijk van de leeftijd. Op de basisschool zullen er leerlingen zijn die bijvoorbeeld oefenen met het vasten van halve dagen of leerlingen die zich onthouden van eten maar gedurende de dag wel drinken. Sommige kinderen vasten de gehele maand al volledig mee.
Tips voor een geslaagde ramadan op school:
- Schenk aandacht aan de ramadan in de klas en bespreek het vasten met de leerlingen.
- Vraag bij ouders/verzorgers en de leerlingen na óf en in hoeverre de leerlingen meedoen met het vasten en maak hier afspraken over.
- Als een leerling vast: onthoudt de leerling zich volledig van eten/drinken of deels?
- Zijn er situaties waarbij een leerling mag/moet stoppen met het vasten (bijvoorbeeld bij dorst/honger)? Moeten ouders hier dan over gecontacteerd worden?
- Respecteer de keuze van ouders en leerlingen.
- Zorg voor afleiding tijdens de pauze. Geef leerlingen die niet eten/drinken tijdens de pauze de mogelijkheid om bijvoorbeeld een activiteit naar keuze doen.
- Werk aan een positief schoolklimaat en complimenteer zowel leerlingen die mee-vasten als leerlingen die dit niet doen.
- Probeer rekening te houden met het vasten in het lesprogramma. Verplaats bijvoorbeeld de fysiek zware gymactiviteiten (zoals de piepjestest) naar een moment na de ramadan en plan toetsen in in de ochtend.
- Willen jullie Eid el-fitr in de klas vieren? Kies dan voor gezonde hapjes en drankjes en laat leerlingen iets vertellen over hun ervaring met de ramadan.