Door (kleine)
veranderingen kunnen jullie het aanbod eten en drinken in de school gezonder en duurzamer maken. Het Voedingscentrum heeft op basis van de
Schijf van Vijf een richtlijn opgesteld om scholen hierbij te helpen:
de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen. Deze bestaat uit 3 onderdelen: aanbod,
uitstraling en beleid.
Aanbod
Al het eten en drinken dat
jullie op school aanbieden aan leerlingen en studenten noemen we aanbod. Denk
daarbij aan de kantine, automaten, koffiebars, watertappunten of andere plekken
in de school waar je eten en drinken kan kopen. Voor niveau zilver, goud en ideaal zijn verschillende criteria voor het aanbod. Hoe edeler het metaal, hoe verder je opschuift
naar de Schijf van Vijf.
Zilver:
- In elke aanwezige product- en maaltijdgroep wordt
minstens één betere keuze aangeboden.
- Minstens 60% van het aanbod eten en drinken in het uitgestalde aanbod en de automaten is een betere keuze.
- Verse groente of fruit wordt opvallend aangeboden.
- Water drinken wordt gestimuleerd.
Goud:
- In elke aanwezige product- en maaltijdgroep wordt
minstens één betere keuze aangeboden.
- Minstens 80% van het aanbod eten en drinken in het uitgestalde aanbod en de automaten is een betere keuze.
- Verse groente en fruit wordt opvallend aangeboden.
- Water drinken wordt gestimuleerd.
Ideaal:
-
Het gehele aanbod eten en drinken in het uitgestalde aanbod en automaten voldoet aan de criteria van de Schijf van Vijf.
- Verse groente en fruit wordt opvallend aangeboden.
- Water drinken wordt gestimuleerd.
Uitstraling
De plaatsing en
presentatie van producten hebben invloed op de keuzes van leerlingen of studenten.
Deze plaatsing- en presentatietechnieken noemen we uitstralingspunten.
In alle gezondere eetomgevingen
op school vormen deze 3 punten de basis voor een gezonde uitstraling:
- Op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod in
de kantine staan alleen betere keuzes.
- Op de opvallende plaatsen in automaten staan alleen
betere keuzes.
- Als bij de kassa eten en/of drinken wordt aangeboden,
staan daar alleen betere keuzes.
Naast de 3 basis-uitstralingspunten,
zijn er nog 6 aanvullende punten die de uitstraling van de kantine bepalen:
- Groente en fruit zijn aantrekkelijk gepresenteerd.
- Op de looproute zie je Schijf van Vijf
producten en dagkeuzes het eerst.
- Bij (aanprijs)acties worden alleen betere keuzes
aangeboden.
- Op de menukaart of prijslijst staan voor minimaal 50%
betere keuzes.
- Op beeldmateriaal van eten of drinken in de kantine
staan alleen betere keuzes.
- Reclames op automaten van eten of drinken laten alleen
producten uit de Schijf van Vijf zien.
Hoe meer van deze aanvullende uitstralingspunten jullie toepassen, hoe gezonder de uitstraling van jullie kantine. Per
niveau moet voldaan worden aan een bepaald aantal aanvullende uitstralingspunten. Is een uitstralingspunt niet van toepassing in jullie kantine? Dan wordt dat ook als 'voldaan' gescoord. Niet aanwezig is namelijk ook geen verleiding.
- Zilver: minimaal
3 van de 6 punten.
- Goud: minimaal 5
van de 6 punten.
- Ideaal: alle 6.
Beleid
Voor alle niveaus geldt
dat de gezondere schoolkantine is vastgelegd in het schoolbeleid. Een eerste
stap is het tekenen van de Ambitieverklaring en deze zichtbaar maken, bijvoorbeeld op de website of als Opstapje op het collectiebord. Hiermee laten jullie zien dat jullie school zich in gaat zetten voor een gezonde en duurzame eetomgeving op school.
Brochure
Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen
In de brochure Richtlijn
Eetomgevingen voor Scholen vind je uitleg over de richtlijnen, een stappenplan
en de criteria. Download de Brochure Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen (pdf)
of lees de brochure hieronder.
Neem een kijkje in een gezonde schoolkantine
Bekijk hieronder hoe een zilveren of gouden kantine eruit ziet. Klik op een blauw blokje in de afbeelding om meer uitleg te krijgen over dat onderdeel.
Zilveren schoolkantine
Gezonde (aanprijs)acties
Bij (aanprijs)acties kunnen leerlingen of
studenten alleen betere keuzes kiezen. Denk
aan een combideal van 2 producten voor een lagere prijs, zoals een belegd
broodje met een flesje water. Ook bij andere aanbiedingen en spaaracties
promoot je alleen betere keuzes.
Gezonde (aanprijs)acties is één van de 6 aanvullende uitstralingspunten. Hoe meer punten jullie toepassen, hoe gezonder de uitstraling van jullie
kantine. Een zilveren kantine voldoet aan minimaal 3 van de 6 punten.
Ongezond achteraan
Plaats
gezond opvallend en ongezond uit het zicht. De plaatsing en presentatie van
producten kan namelijk invloed hebben op de keuzes van leerlingen of studenten.
Dus zet gezonde
volkorenbroodjes, fruit, groente, water en ongezoete zuivel vooraan. Eventuele weekkeuzes plaats je juist achteraan of achter de balie. Zo staan ze niet of minder in het
zicht van leerlingen of studenten.
Water is normaal
In
gezonde schoolkantines wordt water drinken gestimuleerd. Zorg dat leerlingen of
studenten altijd water kunnen verkrijgen. Bijvoorbeeld met watertappunten, waterkannen
of waterflesjes in de koelvitrine,
op de balie of in een automaat.
60% betere keuzes
Al
het eten en drinken dat jullie in de kantine of automaat aanbieden, noemen we
aanbod. In een zilveren schoolkantine bestaat minstens 60% van
het aanbod uit betere keuze producten. Betere keuzes zijn Schijf van Vijf-producten én dagkeuzes buiten
de Schijf van Vijf. Blader
door de inspiratiefolders en bekijk onze gezonde, lekkere kantinerecepten.
Gebruik de ‘Wat staat erin de Schijf’-tool van
het Voedingscentrum om op te zoeken of iets een Schijf van Vijf-, dag- of
weekkeuze is. Hier vind je ook meer uitleg over dag- en weekkeuzes.
Groente of fruit
In een zilveren kantine bieden jullie groente of fruit aan. Dit op een opvallende en
aantrekkelijke manier. Bijvoorbeeld bekertjes met druiven, handfruit,
fruitsalades of verwerk het in broodjes of maaltijden. Of wat dacht je van een
heerlijke salade, groente op de broodjes of snackgroente?
Gouden schoolkantine
Looproute
Op de looproute door de kantine zijn betere
keuzes het eerste te zien. Pas later in de route komen leerlingen of
studenten eventueel langs weekkeuzes. Zo is de gezonde keuze ook de makkelijke keuze.
De looproute is één van de 6 aanvullende uitstralingspunten. Hoe meer punten jullie toepassen, hoe gezonder de uitstraling van jullie
kantine. Een gouden kantine voldoet aan minimaal 5 van de 6 punten.
Gezond valt op
Geef betere keuze producten een opvallende plek.
Denk aan
vooraan, op ooghoogte, een verhoging, binnen handbereik of op andere plekken
van de balie die het eerste in het oog vallen. Plaats ook bij de kassa betere keuze
producten. Zo maak je gezond kiezen makkelijk voor leerlingen of
studenten.
Schoolkantine Schaal
Teken de Ambitieverklaring en ontvang
gratis het collectiebord. Om zo aan iedereen jullie gezonde beweging te laten zien! Het tekenen en publiceren van de
Ambitieverklaring is direct een mooie start met jullie schoolbeleid. En dat wordt beloond met een Opstapje: een tegel voor op het
collectiebord.
Behalen jullie de ambitie voor een zilveren, gouden of ideale
kantine? Dan ontvangen jullie voor dat schooljaar een Schoolkantine Schaal voor
op het collectiebord.
Groente én fruit
In een gouden kantine bieden jullie groente én fruit aan. En dat op een opvallende en aantrekkelijke manier.
Bijvoorbeeld in voorgesneden porties, verwerkt op broodjes of in maaltijden, of
in mooie schalen of manden op de balie. Leerlingen of studenten worden zo
“verleid” tot gezonde keuzes.
80% betere keuzes
Al
het eten en drinken dat jullie in de kantine of automaat aanbieden, noemen we
aanbod. In een gouden schoolkantine bestaat minstens 80% van het
aanbod uit betere keuze producten. Betere keuzes zijn Schijf van Vijf-producten én dagkeuzes buiten
de Schijf van Vijf.
Blader
door de inspiratiefolders en bekijk onze gezonde, lekkere kantinerecepten.
Gebruik de ‘Wat staat er in de Schijf’-tool van het
Voedingscentrum om op te zoeken of iets een Schijf van Vijf-, dag- of weekkeuze
is. Hier vind je ook meer uitleg over dag- en weekkeuzes.
Gezonde én duurzame schoolkantine
Met de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen
schuif je met het aanbod op naar de Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf helpt om
gezondere en duurzamere keuzes te maken. Dat levert winst op voor mens én
milieu. Ook minder voedsel verspillen is goed voor het milieu. Ontdek hoe jullie duurzamere keuzes kunnen maken in de schoolkantine.