Een koekje bij de thee hoort erbij. Op pasta hoort kaas.
Spruitjes die lust ik niet…
Zeg jij dat soort dingen weleens waar de kinderen bij zijn? Als
pedagogisch professional ben jij hun grote voorbeeld. Ze kopiëren jouw gedrag ook op het gebied
van eten. Geef het gezonde voorbeeld en ze zullen je daarin volgen. Op deze
pagina laten we je zien hoe je dat doet.
Voorbeelden van gezond gedrag stimuleren
- Eet tijdens de lunch bijvoorbeeld samen groente. Je kunt de hele maaltijd mee-eten. Maar je kunt ook een klein hapje mee-eten om het goede voorbeeld te geven, maar niet direct een volledige portie. Dan kun je op een ander moment je eigen lunch buiten het zicht van de kinderen eten.
- Eet bijvoorbeeld fruit en snackgroente als tussendoortje en drink water of thee zonder suiker. En snoep of snack geen producten die je niet aan de kinderen geeft, waar de kinderen bij zijn.
- Maak gezond eten leuk, dan gaan kinderen eerder nieuwe dingen proeven. Vertel bijvoorbeeld dat je van wortelen goed kan zien.
- Samen koken met kinderen kan een onvergetelijke ervaring voor ze zijn. Zo ontzettend leuk en leerzaam om bijvoorbeeld hun eigen ei te mogen pellen voor de lunch of zelf groente en fruit te wassen. Het is ook nog eens goed voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Op deze pagina vind je inspiratie voor kookactiviteiten met kinderen bij de kinderopvang.
- Bedenk dat je ook een voorbeeld kan zijn met hoe je eet. Zorg bijvoorbeeld dat je eet met aandacht, zonder beeldschermen.
Waar let je op als je eten bij een aanbieder bestelt?
- Bestel
producten en maaltijden voor de locatie met een open blik. Neem hierin
niet te veel je eigen voorkeuren en eetgewoonten mee. Bedenk dat kinderen
nog een onbeschreven blad zijn en gezond gedrag kunnen aanleren. Probeer
van alles uit en kijk zonder oordeel wat de kinderen ervan vinden. Goed om
te weten: Soms zal een kind wel 10 keer moeten proeven voordat een
smaak went. Bekijk hier gezonde voorbeelden voor het avondeten die ook geschikt zijn voor de lunch (dreumes en peuter). Of hier voor kinderen van 4t/m13 jaar.
- In
maaltijden voor kinderen, en dan in het bijzonder voor kinderen onder 4
jaar, wordt geen zout toegevoegd. Hierdoor smaakt een maaltijd wellicht
een beetje anders dan je thuis gewend bent. Toch is het van belang dat dit
niet wordt toegevoegd omdat de nieren van kleine kinderen het nog niet
kunnen verwerken. Met de 'Kies Ik Gezond?'-app kun je opzoeken of een product in de Schijf van Vijf staat.
- Let
erop dat nog niet al het beleg geschikt is voor jonge kinderen. Zo is bijvoorbeeld harde
kaas voor baby’s en jonge kinderen tot 4 jaar niet geschikt omdat er te veel
zout in zit. Dat geldt voor plakjes van de kaasschaaf, kant-en-klare plakken
voor op de boterham en smeerkaas. Bekijk op deze pagina wat geschikt beleg is voor kinderen.