Menu
Zoek

Tips over voeding voor 4-12 jarigen voor buurtsportcoaches

Genoeg bewegen en gezond eten zijn belangrijk voor de gezondheid. Maar wat is gezonde voeding en hoe neem je dit mee in je activiteiten voor kinderen van 4-12 jaar? Op deze pagina vind je handige tips en leuke beweegspellen over eten.

1. Geef het goede voorbeeld

Geef tijdens de activiteiten het goede voorbeeld. Wat jij doet kan veel invloed hebben op het eetgedrag van je leerlingen. Laat bijvoorbeeld zien dat je fruit een lekker tussendoortje vindt en drink tijdens de activiteiten water. En wist je dat je eet- en drinkmomenten ook kunt inzetten als leermoment? Eetmomenten als leermoment: korte activiteiten

2. Maak de gezonde keuze gemakkelijk

Breng kinderen niet in verleiding met ongezonde tussendoortjes en snacks, maar zorg dat fruit en groente aanwezig is en daardoor de makkelijke keuze is. Misschien wil de lokale fruitboer fruit leveren tijdens activiteiten? Lokale bedrijven of supermarkten zijn vaak wel bereid om een bijdrage te leveren aan de gezondheid van de jeugd door gezonde producten te sponsoren. Wat zijn gezonde tussendoortjes?

Zet daarnaast kannen water (met bijvoorbeeld wat muntblaadjes of komkommerschijfjes erin) neer met leuke gekleurde bekers om te stimuleren dat kinderen water drinken tijdens de sportactiviteit. Lees meer over gezond drinken.

Laat de kinderen zien wat gezonde tussendoortjes en dranken zijn en bestel deze posters:

3. Doe een beweegspel over voeding met de kinderen

Organiseer je (of in samenwerking met de jeugdgezondheidszorg, de kinderopvang of een diëtist) binnenkort een event of activiteit dat in het teken staat van een gezonde leefstijl voor kinderen? Raadpleeg dan de toolkit voor events over gezonde voeding. Je vindt er digitale quizzen, eet- en beweegspellen, proefjes en een overzicht van producten en materialen om te bestellen en mee te geven aan de kinderen.

Om ook te doen met kinderen:

4. Ga koken met kinderen

Ga je koken met de kinderen, bijvoorbeeld als activiteit in samenwerking met de bso? Op deze pagina vind je veel tips en inspiratie om gezond, duurzaam en veilig te koken met kinderen. Ook bieden we veel gezonde en lekkere recepten. Kinderen en jongeren die onder de juiste begeleiding koken en leren over voedsel, weten meer over voedsel en hebben meer zelfvertrouwen in de eigen kookvaardigheden.

5. Agendeer en stimuleer gezonde voeding op scholen

Dit kun je doen door:

  • Leerkrachten te voorzien van goede voorbeelden van gezonde tussendoortjes, dranken en broodtrommels. Wijs ze op de pagina Gezond en duurzaam op de basisschool.
  • Scholen te wijzen op de Gezonde School-aanpak van het RIVM. De school werkt volgens deze aanpak in stappen aan bijvoorbeeld het thema voeding. Koppel de school aan de Gezonde School-adviseur van de GGD. Op de website van Gezonde School vind je het stappenplan en een toolkit met (informatie)materialen, zodat de school zelf aan de slag kan.

Wil je meer doen aan gezonde leefstijl van kinderen?

Via het Loket Gezond Leven (Loketgezondleven.nl) krijg je inzicht in erkende leefstijlinterventies. Dat zijn programma’s en activiteiten die voldoen aan belangrijke kenmerken voor succesvol werken aan de gezonde leefstijl van o.a. jonge kinderen. Onafhankelijke experts uit de wetenschap en praktijk hebben dat vastgesteld. Enkele voorbeelden zijn Smaaklessen, Lekker Fit! en Beweegkriebels.

Wil jij werken aan een gezonde buurtlocatie of sportkantine? Of organiseer je een sportevenement dat je gezond wil maken? Ga aan de slag met de JOGG-Teamfit werkwijze. De JOGG-Teamfit coaches helpen je op weg!

Informatie over gezond eten en drinken voor kinderen

Gezonde voeding is niet alleen belangrijk voor kinderen, maar voor iedereen, dus ook voor jezelf als buurtsportcoach. Met gezonde voeding houd je je lichaam gezond en ben je een goed voorbeeld voor de kinderen. Gebruik de Schijf van Vijf als basis.

Wil je meer weten over de Schijf van Vijf?

Hoe kunnen kinderen gedurende de dag volgens de Schijf van Vijf eten? Op deze pagina vind je alles over gezond eten en drinken voor basisschoolkinderen. Je vindt er onder andere voorbeelddagmenu’s, voorbeelden van gezond broodbeleg, tussendoortjes en drinken.

Materialen voor jou als buurtsportcoach of om te delen met collega’s:

Heb je meer vragen over voeding? Neem contact op met Professional Services. Vragen kun je altijd mailen naar professionals@voedingscentrum.nl. Op maandag tussen 13.00 en 17.00 uur en donderdag tussen 10.00 en 13.00 uur is er een speciaal professionals-spreekuur. Je kunt dan je vraag stellen door te bellen naar 070 306 88 10.

Veelgestelde vraag: wat kan een kind eten en drinken tijdens en na het sporten?
Een uur sporten per dag hoort bij het gewone beweegpatroon van kinderen. Het is daarom niet altijd nodig dat een kind extra eet tijdens of na het sporten.

Maar geeft een kind na de sportactiviteit wel aan trek te hebben? Bied bij voorkeur groente of fruit aan. Denk aan een schijf meloen, stukjes appel, druiven, worteltjes en snoeptomaatjes. Voor de grotere trek is een belegde volkoren boterham of volkoren cracker een goede keuze. Aandachtspunt: tussendoortjes zoals een sportdrankje, (ontbijt)koek of een mueslireep bevatten veel calorieën, vaak zelfs meer dan een kind tijdens het sporten verbrand heeft.

Als buurtsportcoach kun je er verder op letten dat een kind voldoende water drinkt, zeker als het warm is. Speciale sportdrankjes of zoete drankjes zijn niet nodig.
sluiten
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.