Menu
Zoek

Goede voorlichting

Je geeft medewerkers rust door ze op een goede manier te informeren over hun rechten op het werk in de periode dat ze borstvoeding geven. Dat kan op meerdere manieren.

Al tijdens de zwangerschap kun je je medewerkers informeren. Maar ook als ze alweer aan het werk zijn en regelmatig kolven.

Persoonlijk gesprek

Voorlichting over het onderwerp borstvoeding en kolven kun je goed geven in een persoonlijk gesprek. Bij GGD Amsterdam is het verplicht voor leidinggevenden om een gesprek te voeren met werknemers over welke wensen zij heeft rondom het geven van borstvoeding en kolven.

“Het is belangrijk dat de werkgever begint over het onderwerp", vindt Jessica Jansen, medewerker van GGD Amsterdam. "Dan is de drempel voor de werknemer om te gaan kolven een stuk lager.”

Afbeelding bij quote 'Om leidinggevenden te ondersteunen, hebben we een gespreksprotocol ontwikkeld.'

Om leidinggevenden te ondersteunen, hebben we een gespreksprotocol ontwikkeld.

Fred Woudenberg, leidinggevende GGD Amsterdam

Per brief

"Bij ons ontvangt de medewerker bij aanvang van het zwangerschapsverlof een brief waarin onder andere gewezen wordt op de mogelijkheden om te kolven", vertelt Karen Mons, manager bij het Radboudumc. "De tweede brief, tijdens het zwangerschapsverlof, bevat nog een keer deze informatie."

Intranet

Intranet is ook een goede manier om je informatie over borstvoeding en kolven te plaatsen. Je kunt je medewerkers er altijd naar verwijzen. Karen Mons van het Radboudumc vertelt dat zij daarom op intranet ruim aandacht besteden aan kolven en de rechten van de medewerker. Ook het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zet dit middel in: "Er is informatie te vinden op Rijksportaal, ons intranet. Hier zie je waar je als werknemer recht op hebt", aldus Jamie Knoppers, adviseur bedrijfsvoering.

Informatie voor de kolfruimte

Nog een mogelijkheid: leg in de kolfruimtes brochures of informatieklappers neer. Dat kan wettelijke informatie zijn, maar ook een folder met tips en adviezen over borstvoeding. Bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) liggen mappen met informatie klaar. Net zoals bij het Radboudumc.

"Er ligt in de kolfruimte een informatieklapper over borstvoeding en de manier waarop je kunt kolven, bewaren en weer opwarmen, heel handig", vertelt medewerker Katja ten Cate.

GGD Amsterdam reikt boekjes Borst & Baan uit over het combineren van borstvoeding en werk.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.