Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Apps en tools
Recept van het Voedingscentrum: Gevulde pompoen en koolsalade

Gevulde pompoen en koolsalade

Varieer met de kool: kies voor groene, savooiekool of spitskool.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 525 kcal

Ingrediënten

  • 1 pompoen
  • 50 gram zilvervliesrijst
  • 1 ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 20 gram ongezouten pistachenoten
  • 20 gram ongezouten walnoten
  • 130 gram zwarte bonen (uitlekgewicht, blik)
  • 250 gram kool, zoals groene kool, savooiekool of spitskool
  • kaneel
  • ½ eetlepel rozemarijn
  • 2 eetlepels hüttenkäse
  • peper
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 bosui

Materialen

Bakplaat, bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Was de pompoen en snijd de bovenkant eraf. Hol uit met een scherp mesje en een lepel. Houd een rand van minimaal 1 cm over. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  3. Leg de pompoen op de kop op de bakplaat en bak 15 minuten in de hete oven. Voeg de laatste 5 minuten het kapje van de pompoen toe.
  4. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Pel de ui en snijd klein.
  6. Verwarm de helft van de olie en bak hierin de ui glazig. Voeg de blokjes pompoen en de rozijnen toe en bak de pompoen gaar.
  7. Hak de noten grof.
  8. Spoel de zwarte bonen af in een zeef en laat uitlekken.
  9. Was de kool en snijd in dunne repen.
  10. Meng de zwarte bonen, het uimengsel, de noten, kaneel en rozemarijn door de rijst. Laat iets afkoelen en meng er de hüttenkäse en wat peper door.
  11. Vul de pompoen met het mengsel en plaats het kapje erop. Laat in de hete oven nog eens 15-20 minuten heet worden en lichtbruin kleuren.
  12. Laat het overgebleven rijstmengsel afkoelen.
  13. Klop een dressing van de rest van de olie, de mosterd en azijn.
  14. Was de bosui en snijd in ringen.
  15. Meng de overgebleven rijst met de groene kool, bosui en dressing.
  16. Serveer de salade bij de pompoen.

Variaties

De mosterd kun je makkelijk zelf maken. Bekijk het recept voor mosterd. Vervang 1 grote pompoen door meerdere kleine pompoentjes.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Kijk op onze receptensite welke recepten je ermee kunt maken of bekijk het bewaaradvies in onze Bewaarwijzer.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Pompoen is deze maand een klimaatvriendelijke keuze. Kies bij voorkeur voor groente met het Biologisch of On the way to PlanetProof keurmerk.
Kies bij voorkeur voor kaas met een topkeurmerk. Biologisch, On the way to PlanetProof en Beter Leven zijn duurzamere keuzes.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Caloriearm
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 525 kcal
Vet 26 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram
Koolhydraten 47 gram
Waarvan suikers 17 gram
Vezels 15 gram
Eiwit 19 gram
Zout
0,4 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week