Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Apps en tools
!

Schijf van Vijf krijgt doorontwikkeling

Tot half april verwerken we nieuwe wetenschappelijke inzichten over gezond, duurzaam en veilig eten. Tot die tijd blijft de Schijf van Vijf gewoon bruikbaar. Lees meer
Recept van het Voedingscentrum: Kaas-uien-breekbroodje met basilicumdip

Kaas-uien-breekbroodje met basilicumdip

De ovenbroodkrans is perfect om met elkaar te delen.
  • 4 personen
  • meer dan 30 minuten
  • voorgerecht
  • 205 kcal

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 1 ei
  • 125 gram magere kwark
  • 120 gram volkorenmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel tijm
  • 2 eetlepels jonge kaas 30+ (geraspt)
  • 1 teentje knoflook
  • 15 gram verse basilicum
  • 50 gram halfvolle yoghurt of magere kwark
  • 1 eetlepel olijfolie

Materialen

Bakplaat met bakpapier, staafmixer/keukenmachine

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Pel de ui en snijd in halve ringen.
  3. Klop het ei luchtig in een kom.
  4. Voeg de kwark, het volkorenmeel, bakpoeder en de tijm toe en mix tot een glad beslag.
  5. Maak met een eetlepel bolletjes van het deeg en leg in een cirkel op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat de bolletjes bijna of helemaal tegen elkaar aan liggen, zodat er tijdens het bakken een krans ontstaat. Laat in het midden ruimte vrij voor een schaaltje met dip.
  6. Strooi de ui en de geraspte kaas over de bolletjes.
  7. Bak de broodjes in 25 minuten in het midden van de oven gaar en lichtbruin.
  8. Pel de knoflook en pers deze uit boven een kom.
  9. Voeg de basilicum, yoghurt en olie toe en mix met een staafmixer of in een keukenmachine tot een gladde dip.
  10. Schenk de dip in een klein schaaltje. Plaats het schaaltje in het midden van de broodkrans, scheur de bolletjes af en dip in de basilicumdip.

Variaties

De dip is ook lekker met andere verse groene kruiden, zoals dille of peterselie.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Kijk op onze receptensite welke recepten je ermee kunt maken of bekijk het bewaaradvies in onze Bewaarwijzer.

Informatie over dit recept

Schijf van Vijf Dit recept voldoet niet volledig aan de Schijf van Vijf-criteria. Lees meer over onze criteria.
Duurzaam eten Ui is deze maand een klimaatvriendelijke keuze. Kies bij voorkeur voor groente met het Biologisch of On the way to PlanetProof keurmerk.
Kies bij voorkeur voor zuivelproducten met een topkeurmerk. Biologisch, On the way to PlanetProof en Beter Leven zijn duurzamere keuzes.
Kies bij voorkeur voor ei met een topkeurmerk. Biologisch, On the way to PlanetProof en Beter Leven 2 of 3 sterren zijn duurzamere keuzes.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van noten, zaden, pitten en pinda's

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 205 kcal
Vet 5 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram
Koolhydraten 27 gram
Waarvan suikers 8 gram
Vezels 6 gram
Eiwit 11 gram
Zout
0,1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week