Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Linzencake met kikkererwten en kastanjes

Linzencake met kikkererwten en kastanjes

Zo serveer je dé vegetarische variant van gehaktbrood.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 505 kcal

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 2 eetlepels olie
  • ½ eetlepel tomatenpuree zonder zout
  • gerookt paprikapoeder
  • peper
  • 75 gram bruine linzen (uitlekgewicht, blik)
  • 75 gram kikkererwten (uitlekgewicht, blik)
  • 75 gram kastanjes (voorgekookt)
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 40 ml water
  • ½ eetlepel pompoenpitten
  • 2 aardappelen
  • 125 gram (winter)wortel of bospeen
  • 1 pastinaak
  • ½ eetlepel honing
  • 15 gram verse basilicum
  • 60 gram gegrilde paprika's (koeling, zonder zout)
  • peper

Materialen

Keukenmachine/staafmixer, cakevorm (1 liter)

Bereiding

  1. Pel de ui en de helft van de knoflook en snijd klein.
  2. Was de rozemarijn en snijd fijn.
  3. Verwarm ¼  van de olie in de pan en bak de ui glazig.
  4. Voeg de knoflook, tomatenpuree, paprikapoeder, peper en de helft van de rozemarijn toe en bak dit een paar minuten mee.
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  6. Spoel de linzen en kikkererwten af in een zeef, laat uitlekken en doe ze in een kom.
  7. Snijd de kastanjes klein en voeg toe aan de kom.
  8. Voeg de gebakken ui toe aan het mengsel.
  9. Week het gebroken lijnzaad in het water en meng dit door het linzenmengsel.
  10. Pureer de helft van het mengsel in een keukenmachine of met een staafmixer en meng de puree door de rest van het grove mengsel
  11. Vet een cakevorm in en strooi de pompoenpitten over de bodem.
  12. Schep het linzenmengsel in de cakevorm en bak de cake 10 minuten in het midden van de oven.
  13. Was de aardappelen en kook 10 minuten in weinig water.
  14. Was de bospenen en pastinaak, laat een stukje loof aan de wortelen zitten.
  15. Snijd de groente in frietvorm en meng met de honing, ¼ van de olie en de rest van de rozemarijn.
  16. Laat de aardappelen afkoelen, halveer ze en snijd elke helft in. Besmeer met ¼olie en peper.
  17. Voeg de groente en aardappelen na 10 minuten toe aan de oven naast de cake en bak samen nog 20 minuten.
  18. Pel de rest van de knoflook.
  19. Hak de helft met basilicum en de rest van de olie tot een sausje en de rest met gegrilde paprika en peper.
  20. Haal de cake uit de vorm, snijd in plakken en serveer met de geroosterde groente en de sausjes.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Kijk op onze receptensite welke recepten je ermee kunt maken of bekijk het bewaaradvies in onze Bewaarwijzer.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Wortel is deze maand een klimaatvriendelijke keuze. Kies bij voorkeur voor groente met het Biologisch of On the way to PlanetProof keurmerk.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Caloriearm
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 505 kcal
Vet 18 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram
Koolhydraten 62 gram
Waarvan suikers 18 gram
Vezels 17 gram
Eiwit 15 gram
Zout
0,2 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week