Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Romige champignonsoep

Romige champignonsoep

Deze soep zet je zo op tafel. De tijm zorgt voor extra smaak.
  • 2 personen
  • minder dan 30 minuten
  • voorgerecht
  • 135 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 200 gram (kastanje)champignons
  • ½ sjalot
  • ½ teentje knoflook
  • 3 gram verse tijm
  • ½ eetlepel vloeibare margarine
  • 1 eetlepel volkorenmeel
  • 100 ml verrijkte sojadrink
  • ¼ (paddenstoelen) bouillontablet met minder zout
  • peper
  • 5 gram pompoenpitten
  • ½ eetlepel olijfolie of pompoenpit-olie

Materialen

Staafmixer/keukenmachine

Bereiding

  1. Maak de champignons schoon en snijd in stukjes.
  2. Pel de sjalot en knoflook en snijd klein.
  3. Was de tijm en maak van de helft van de takjes de blaadjes los. Leg de blaadjes apart.
  4. Verhit de margarine in een pan en bak de champignons met de overige tijmtakjes 5-10 minuten.
  5. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak enkele minuten mee.
  6. Verwijder de tijmtakjes.
  7. Strooi het meel over de champignons en bak kort mee.
  8. Voeg beetje bij beetje al roerend de sojadrink toe.
  9. Voeg het stukje bouillontablet toe en breng de soep aan de kook.
  10. Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine en breng op smaak met peper.
  11. Warm de soep indien nodig opnieuw op. Voeg eventueel wat water toe als de soep te dik is.
  12. Rooster de pompoenpitten licht.
  13. Garneer de soep met de pompoenpitten en tijmblaadjes en druppel de olie erover.  

Extra informatie

Wil je zeker weten dat je zuivelalternatief in de Schijf van Vijf staat? Gebruik onze gratis Kies Ik Gezond?-app. Of lees het etiket. Bekijk de criteria voor een goede zuivelvervanger.

Variaties

In plaats van verrijkte sojadrink kun je ook halfvolle melk gebruiken.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Champignons: 
Bewaar champignons in een papieren zak of plastic bakje. Blancheer voor het invriezen. In de vriezer zijn ze nog 3 maanden goed.

Informatie over dit recept

Schijf van Vijf Dit recept voldoet niet volledig aan de Schijf van Vijf-criteria. Lees meer.
Duurzaam eten Champignons is deze maand (december) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Vrij van ei
  • Vrij van koemelk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 135 kcal
Vet 10 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram
Koolhydraten 5 gram
Waarvan suikers 1 gram
Vezels 3 gram
Eiwit 6 gram
Zout
0,1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Aanmelden Nieuwsbrieven

 Bekijk het menu van deze week