Hoe lang een product houdbaar is, moet op de verpakking te vinden zijn. De houdbaarheidsdatum is van toepassing zolang de verpakking niet geopend is. Er zijn twee mogelijke soorten houdbaarheidsdatums:
‘Ten minste houdbaar tot’-datum (THT)
Een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT) gaat over kwaliteit. Het staat op voedingsmiddelen zoals melk, rijst of bijvoorbeeld groente in pot. Voor deze producten geldt: gooi het na de datum niet zomaar weg, maar kijk, ruik en proef of het nog goed is. Vertrouw dus op je zintuigen. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals de smaak, geur of kleur van het product, iets achteruitgaan. Je kunt het vaak nog wel veilig eten.

Producten waarvan de ‘ten minste houdbaar tot’-datum is verstreken, mogen volgens de wet worden verkocht. Als dit gebeurt, is dit op verantwoordelijkheid van de verkoper.
‘Te gebruiken tot’-datum (TGT)
Een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT) gaat over veiligheid. Het staat op producten zoals vlees, vis of voorgesneden groenten. Deze datum geeft aan dat het product tot en met de houdbaarheidsdatum veilig te gebruiken is. Is die datum verstreken? Dan kunnen er te veel ziekteverwekkers in gaan groeien. Deze zie, ruik of proef je niet, maar je kunt er wel ziek van worden. Zonde, maar gooi het product dan dus weg. Een betere optie is; voorkom dat het over de datum raakt. Eet je producten op tijd op of vries ze in, dan kun je ze vaak nog maanden goed bewaren. Je kunt een product met een ‘te gebruiken tot’-datum ook nog voor of op de datum bereiden en goed afgesloten, gekoeld bewaren, dan verleng je de houdbaarheid met 2 dagen.

Producten met een verlopen ‘te gebruiken tot’-datum (TGT) mogen niet meer worden verkocht.
Houdbaarheid na openen
Is een product eenmaal geopend, dan gaat de geprinte houdbaarheidsdatum vaak niet meer op. In dat geval verschilt het per product hoelang je dit kan bewaren. Volg de aanwijzing op de verpakking, of zoek het op in de online
Bewaarwijzer.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn:
- Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden
- Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer
- Vers brood en banket wat op dezelfde dag gegeten wordt
- Azijn
- Keukenzout
- Suiker
- Suikerwerk, zoals snoep
- Kauwgom
Bij deze producten kun je zelf de kwaliteit in de gaten te houden door te kijken, ruiken en proeven.
Bewaren
Voor alle producten, of er nu een ‘ten minste houdbaar tot’, een ‘te gebruiken tot’ of geen datum op staat, geldt dat het goed bewaard moet worden. Weten hoe? Zoek producten op in de
Bewaarwijzer.