Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Boodschappen doen tijdens het afvallen

Bewust boodschappen doen helpt bij het maken van gezonde keuzes en bij het afvallen. De Schijf van Vijf vormt een goede basis.

Houd er rekening mee dat winkels vaak zijn ingericht om jou te verleiden. Deze tips helpen bij boodschappen doen tijdens het afvallen:

  1. Maak van tevoren een boodschappenlijstje en houd je daaraan.
  2. Doe boodschappen met een gevulde maag, dus na het eten.
  3. Vermijd de gangpaden met snoep en snacks en negeer aanbiedingen hiervan.

Kies voor producten binnen de Schijf

Kies bij het boodschappen doen voor producten binnen de Schijf van Vijf. Een handig hulpmiddel hierbij is onze gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Je kan in deze app bij het maken van je boodschappenlijst al kijken welke producten in de Schijf van Vijf staan. Of scan in de winkel de streepjescode van een product.

Heb je een product gekozen dat buiten de Schijf van Vijf valt? Je krijgt meteen een tip om gezonder te kiezen. Ook zie je waarom het product niet in de Schijf van Vijf staat.

De app 'Kies Ik Gezond?' helpt je gezonder kiezen in de supermarkt

Voedingswaardetabel

Op het etiket vind je de voedingswaardetabel. Hierop staat hoeveel energie, vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout er in het product zitten. Ben je op zoek naar een product met zo min mogelijk calorieën? Neem dan verschillende varianten uit het schap en vergelijk de calorieën per 100 gram of 100 milliliter. Kies de variant met zo min mogelijk calorieën.

En laat je niet foppen door de informatie op portieverpakkingen, zoals bij tussendoorkoeken of repen die per twee zijn verpakt. Op de voorkant staat vaak groot afgedrukt hoeveel calorieën erin zitten. Dit gaat meestal over één koek of reep en niet over het hele pakje.

Uitspraken op de verpakking

Laat je bij het boodschappen doen niet misleiden door uitspraken op verpakkingen. ‘Suikervrij’, ‘vetarm’, ‘light’ of ‘bron van vezels’ zijn voedingsclaims. Fabrikanten mogen dit onder bepaalde voorwaarden op hun producten zetten. Het zegt iets over wat in een product zit. Maar het zegt vrij weinig over hoe gezond het is. Soms zit er van nature veel suiker in. Of zit er wel minder vet in, maar meer koolhydraten, zoals bij light-chips. In die gevallen bevat het product toch nog veel calorieën.

Op veel goede keuzes, zoals groente en fruit, staat geen claim. Ook niet op andere producten uit de Schijf van Vijf, bijvoorbeeld aardappelen, volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en bepaalde vissoorten. Terwijl deze producten belangrijk zijn in een gezond voedingspatroon.

Staar je dus niet blind op producten met een claim. Je hebt niet opeens een gezond eetpatroon als je deze eet.

Light

Vaak zijn light-producten geen Schijf van Vijf-producten. Deze kan je dus sowieso beter zo min mogelijk nemen. ?Er bestaan 2 soorten lightproducten. De ene keer betekent het '0 calorieën', zoals bij light-frisdrank. De andere soort staat op producten die minimaal 30% minder suiker, vet of calorieën bevatten dan het vergelijkbare gewone product. Maar let op: 30% minder vet betekent niet meteen 30% minder calorieën.?Wil je weten met welke soort light je te maken hebt? Lees dan de voedingswaardetabel op de verpakking. En vergelijk het light-product met het product dat niet light is.

Halva

Als er ‘halva‘ op een product staat, dan geeft dat aan dat er maar half zo veel suiker of vet in zit. Denk bijvoorbeeld aan halvarine, dit bevat 50% minder vet in vergelijking tot margarine. Of halva-jam, daar zit 50% minder suiker in dan gewone jam.

Zoetstoffen

In plaats van suiker kunnen fabrikanten zoetstoffen aan producten toevoegen. Vergelijk je de hoeveelheid calorieën tussen een suikerrijk product zonder zoetstof en een product waarbij de suiker (deels) vervangen is door zoetstof, dan is dit een beter alternatief. Maar zoetstoffen zitten vaak in producten die niet in de Schijf van Vijf staan.

Dieet

‘Dieet’ geeft aan dat een product past in een speciaal dieet, bijvoorbeeld een aangepast dieet bij hart- en vaatziekten. Het is niet per se een afvalproduct. Het betekent dus niet dat er minder calorieën in zitten of dat het je helpt bij het afvallen.

Etiketten lezen

Om te weten in welk product de minste calorieën zit, moet je producten met elkaar vergelijken. Dat doe je door op het etiket te kijken. Lees alles over etiketten vergelijken.