Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezond boodschappen doen tijdens het afvallen

Bewust boodschappen doen helpt bij het maken van gezonde keuzes en bij het afvallen. De Schijf van Vijf vormt een goede basis.

Houd er rekening mee dat winkels vaak zijn ingericht om jou te verleiden. Deze tips helpen bij slim en gezond boodschappen doen:

  1. Maak van tevoren een boodschappenlijstje en houd je daaraan.
  2. Doe boodschappen met een gevulde maag, dus na het eten.
  3. Vermijd de gangpaden met snoep en snacks en negeer aanbiedingen hiervan.

Kies voor producten binnen de Schijf

Kies bij het boodschappen doen voor producten binnen de Schijf van Vijf. Een handig hulpmiddel hierbij is onze gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Je kan in deze app bij het maken van je boodschappenlijst al kijken welke producten in de Schijf van Vijf staan. Of scan in de winkel de streepjescode van een product.

Heb je een product gekozen dat buiten de Schijf van Vijf valt? Je krijgt meteen een tip om gezonder te kiezen. Ook zie je waarom het product niet in de Schijf van Vijf staat.

De app 'Kies Ik Gezond?' helpt je gezonder kiezen in de supermarkt

Uitspraken op de verpakking

Laat je bij het boodschappen doen niet misleiden door uitspraken op verpakkingen. ‘Suikervrij’, ‘vetarm’, ‘light’ of ‘bron van vezels’ zijn voedingsclaims. Fabrikanten mogen dit onder bepaalde voorwaarden op hun producten zetten. Het zegt iets over wat in een product zit. Maar het zegt vrij weinig over hoe gezond het is. Soms zit er van nature veel suiker in. Of het vet is vervangen door koolhydraten, zoals bij light-pindakaas of light-chips. In die gevallen bevat het product toch nog veel calorieën.

Op veel goede keuzes, zoals groente en fruit, staat geen claim. Ook niet op andere producten uit de Schijf van Vijf, zoals aardappelen, volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, en bepaalde vlees- en vissoorten. Terwijl deze producten onmisbaar zijn in een gezond voedingspatroon.

Staar je dus niet blind op producten met een claim. Je hebt niet opeens een gezond eetpatroon als je deze eet.

Light

Vaak zijn light-producten geen Schijf van Vijf-producten, en kan je ze sowieso beter zo min mogelijk nemen. Er bestaan 2 soorten light-producten. De ene keer betekent het ‘0 calorieën’, zoals bij light-frisdrank. De andere soort staat op producten die minimaal 30% minder suiker, vet of calorieën bevatten, dan het vergelijkbare gewone product. Maar 30% minder vet betekent niet meteen 30% minder calorieën.

De enige manier om te bepalen met welke soort ‘light’ je te maken hebt, is door de voedingswaardetabel op de verpakking goed te lezen. En het light-product te vergelijken met het niet-light product op de hoeveelheid calorieën per 100 gram.

Halva

Als er ‘halva-‘ op een product staat, dan geeft dat aan dat er maar half zo veel suiker of vet in zit. Denk bijvoorbeeld aan halvarine, dit bevat 50% minder vet in vergelijking tot margarine. Of halva-jam, daar zit 50% minder suiker in dan gewone jam.

Dieet

‘Dieet’ geeft aan dat een product past in een speciaal dieet, bijvoorbeeld een aangepast dieet bij hart- en vaatziekten. Het is niet per se een afvalproduct. Het betekent dus niet dat er minder calorieën in zitten of dat het je helpt bij het afvallen.

Etiketten lezen

Om te weten in welk product de minste calorieën zit, moet je producten met elkaar vergelijken. Dat doe je door op het etiket te kijken. Lees alles over etiketten vergelijken.

Alle stappen bij het afvallen

Op weg naar een blijvend gezond gewicht? Dit zijn alle stappen:
1. Gezond afvallen: de start
2. Gezond afvallen doe je zo
3. Op gewicht blijven