Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Apps en tools

Kerst 2025 - Hoofdgerechten

Geniet deze kerst van een verzameling heerlijke hoofdgerechten. Eindeloos gezellig en voor ieder wat wils.

tafel in kerstsfeer met verschillende gerechten Gegrilde witlof met basilicumpesto Zoete pilav met dadels en sinaasappel  Pittige boerenkool met knoflook en gember Orzo-pompoenrisotto met geroosterde hazelnoten  Stoof met tartaarballetjes en appel Quiche met aardpeer en oregano Pommes duchesse Gebakken kabeljauw met kruidige notenkorst  Groene salade met andijvie, gebakken peer en granaatappel Vruchtenijsthee met frambozen en rozemarijn

De recepten

Gegrilde witlof met basilicumpesto

Ingrediënten voor 4 porties

  • 50 gram verse basilicum
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • 20 gram oude kaas 30+
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels water
  • peper
  • 4 struikjes witlof

Materialen

Keukenmachine/staafmixer, grillpan

Bereiding

  1. Was de basilicum en laat uitlekken.
  2. Rooster de pijnboombitten licht in een droge pan en laat afkoelen.
  3. Pel de knoflook.
  4. Pureer de basilicum, pijnboompitten, knoflook en kaas met een staafmixer of in een keukenmachine tot grove pasta.
  5. Voeg geleidelijk 2/3 van de olijfolie en het water toe tot een gladde saus ontstaat.
  6. Breng op smaak met peper.
  7. Maak de witlof schoon en snijd de struikjes in de lengte in vieren.
  8. Bestrijk de parten dun met de rest van de olie.
  9. Grill de witlof in 2-3 minuten gaar in een grillpan of onder de grill van de oven.
  10. Verdeel de pesto over de gegrilde witlof.

Variatie

In plaats van pijnboompitten kun je ook andere pitten of noten, zoals zonnebloempitten of amandelen gebruiken.

sluiten

Zoete pilav met dadels en sinaasappel

Ingrediënten voor 4 porties

  • 50 gram dadels (zonder pit)
  • 2 sinaasappels
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
  • peper
  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 600 ml water
  • 10 gram verse peterselie

Bereiding

  1. Snijd de helft van de dadels heel fijn. Snijd de rest in reepjes en houd apart.
  2. Was 1 sinaasappel en rasp het oranje deel van de schil er af.
  3. Schil beide sinaasappels en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  4. Verwarm de olie in een pan en verwarm daarin de fijngesneden dadels, sinaasappelrasp en specerijen.
  5. Voeg de rijst toe en bak tot alle korrels glanzen.
  6. Voeg het water toe en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  7. Was de peterselie en snijd klein.
  8. Meng de peterselie en stukjes sinaasappel door de rijst. Garneer met de reepjes dadel.

Variatie

Vervang de dadels door rozijnen.

sluiten

Pittige boerenkool met knoflook en gember

Ingrediënten voor 4 porties

  • 500 gram boerenkool
  • 20 gram gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels sojasaus met minder zout

Bereiding

  1. Was de boerenkool en laat uitlekken.
  2. Snijd de dikke nerf uit het blad en snijd de bladeren.
  3. Schil de gember en snijd klein.
  4. Pel de knoflook en snijd klein.
  5. Was de peper, verwijder eventueel de zaadlijsten en snijd klein.
  6. Verwarm de olie en roerbak daarin de boerenkool 5 minuten.
  7. Voeg de gember, knoflook en rode peper toe en bak 2 minuten mee.
  8. Schenk de sojasaus erbij en roerbak nog 2 minuten.

Variatie

Vervang de boerenkool door witte kool of savooikool.

sluiten

Orzo-pompoenrisotto met geroosterde hazelnoten

Ingrediënten voor 4 porties

  • 2 sjalotten
  • 4 teentjes knoflook
  • 800 gram pompoen
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 1 (groente)bouillontablet met minder zout
  • 800 ml water
  • 400 gram volkoren orzo
  • 10 gram verse kruiden, zoals dille, salie of tijm
  • 80 gram ongezouten hazelnoten
  • (zwarte) peper

Bereiding

  1. Pel de sjalotten en knoflook en snijd klein.
  2. Maak de pompoen schoon en snijd in stukjes.
  3. Bak de sjalotten, knoflook en pompoen in de hete margarine enkele minuten.
  4. Voeg het water en stukje bouillontablet toe. Laat het geheel op lage temperatuur met de deksel op de pan 10 minuten koken.
  5. Pureer het pompoenmengsel met een staafmixer of in een keukenmachine tot een gladde saus.
  6. Voeg de orzo toe en kook op lage temperatuur met de deksel op de pan in 10-15 minuten in de saus gaar. Roer regelmatig om zodat de pasta niet aanbakt en proef tussendoor of de orzo gaar is. Voeg extra water toe als de risotto te droog is.
  7. Was de kruiden en snijd klein.
  8. Rooster de hazelnoten licht in een droge pan en hak grof.
  9. Breng de risotto op smaak met peper en strooi de kruiden en noten erover.

Variatie

Strooi naast kruiden en noten ook wat geraspte, oude 30+ kaas over de risotto of garneer met wat hüttenkäse, ricotta, witte light kaas of verrijkte sojayoghurt.

sluiten

Stoof met tartaarballetjes en appel

Ingrediënten voor 4 porties

  • 2 uien of sjalotten
  • 2 appels
  • 300 gram rundertartaar
  • peper
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 2 theelepels mosterd
  • 200 ml water
  • 2 takjes verse tijm
  • kaneel of koek- en speculaaskruiden

Bereiding

  1. Pel de uien en snijd klein.
  2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes.
  3. Breng de tartaar op smaak met peper, vorm 3-4 balletjes per persoon en was je handen.
  4. Verwarm de margarine en bak de balletjes rondom lichtbruin.
  5. Voeg de uien en appels toe en bak even mee.
  6. Voeg de mosterd en het water toe.
  7. Kook het geheel totdat de appels zacht zijn en het vocht is ingedikt.
  8. Was de tijm en ris de blaadjes van de takjes.
  9. Breng de stoof op smaak met peper, kaneel en tijm.

Variatie

Vervang de tartaar door vegetarische gehaktballetjes.

sluiten

Quiche met aardpeer en oregano

Ingrediënten voor 4 porties

  • 40 gram (glutenvrije) havermout
  • 260 gram kikkererwten (blik, uitlekgewicht)
  • 50 ml olijfolie
  • ½ theelepel zout
  • vloeibare margarine om in te vetten
  • 350 gram aardperen
  • 1 eetlepel olie
  • 3 takjes verse oregano
  • 3 eieren
  • 300 gram halfvolle Griekse yoghurt
  • 100 gram kaas 30+ (geraspt)
  • peper

Materialen

Staafmixer/keukenmachine, quichevorm (doorsnede 28 cm)

Bereiding

  1. Maal de havermout fijn tot meel.
  2. Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken.
  3. Maal de kikkererwten, olijfolie, het havermeel en zout tot een glad deeg in de keukenmachine of met een staafmixer.
  4. Verwarm de oven voor op 200 °C graden.
  5. Vet de quichevorm met de margarine in en verdeel daarin het deeg. Gebruik 2/3 voor de bodem en 1/3 voor de rand. Druk goed aan.
  6. Bak de quichebodem 15 minuten in de oven.
  7. Was de aardperen en snijd harde stukjes van de schil weg.
  8. Snijd de groente in gelijke plakken en meng met de olie.
  9. Was de oregano en snijd klein.
  10. Klop de eieren los, voeg de yoghurt, kaas en wat peper toe. Voeg 2/3 van de oregano toe.
  11. Haal de quichebodem uit de oven. Schenk het eimengsel erin en leg daarop de plakken aardpeer dakpansgewijs in een cirkel.
  12. Bak de quiche op 225 °C graden in 15-20 minuten gaar en lichtbruin.
  13. Garneer met de rest van de oregano en snijd in punten.

Variatie

Gebruik pastinaak in plaats van aardpeer. Ook lekker met gedroogde oregano of andere kruiden, zoals tijm of dragon.

sluiten

Pommes duchesse

Ingrediënten voor 4 porties

  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 2 eetlepels smeerbare margarine
  • 2 eieren
  • nootmuskaat

Materialen

Bakplaat, bakpapier, spuitzak, spuitmondje

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook in weinig water in 20-25 minuten gaar.
  2. Giet de aardappelen af en laat iets afkoelen.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 °C.
  4. Voeg de margarine, de eieren en wat nootmuskaat aan de aardappelen toe en stamp tot een zeer fijn puree. Strijk de puree eventueel door een zeef.
  5. Vul een stevige spuitzak met (ster)spuitmondje met de puree en spuit kleine rozetjes op het bakpapier.
  6. Bak de pommes duchesse 15-20 minuten gaar en goudgeel in de oven.
sluiten

Gebakken kabeljauw met kruidige notenkorst

Ingrediënten voor 4 porties

  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 3 bosuien
  • 20 g verse peterselie
  • 30 g ongezouten walnoten
  • 30 g pijnboompitten
  • 3 eetlepels (olijf)olie
  • peper
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 400 g kabeljauw

Bereiding

  1. Pel de knoflook en snijd fijn.
  2. Maak de rode peper schoon, verwijder eventueel de zaden en snijd fijn.
  3. Was de bosui en peterselie en snijd fijn.
  4. Hak de walnoten en pijnboompitten fijn.
  5. Verwarm de helft van de olie en bak daarin de knoflook, rode peper, bosui, peterselie, walnoten en pijnboompitten 5 minuten aan.
  6. Breng op smaak met peper en blus af met de azijn. Laat het in een kom iets afkoelen.
  7. Dep de vis droog met keukenpapier en was je handen.
  8. Schep het kruiden-notenmengsel op de filets en druk iets aan.
  9. Bak de vis in de rest van de olie in 5-7 minuten gaar met een deksel op de pan.

Variatie

Vervang de kabeljauw door ander witvis, zoals koolvis of pangasius.

sluiten

Groene salade met andijvie, gebakken peer en granaatappel

Ingrediënten voor 4 porties

  • 4 eetlepels granaatappelpitten (diepvries)
  • 250 gram andijvie
  • 100 gram rammenas
  • 2 peren
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels (olijf)olie
  • 1½ theelepel mosterd
  • peper

Bereiding

  1. Laat de granaatappelpitten ontdooien.
  2. Maak de andijvie schoon en snijd in dunne repen.
  3. Was de rammenas, schil met een dunschiller en snijd in kleine stukjes.
  4. Was de peren, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakken.
  5. Bak de peer in de margarine zacht en lichtbruin. Laat wat afkoelen.
  6. Was de citroen, rasp wat van de schil en pers het sap uit.
  7. Maak een dressing van de olie, mosterd, citroenrasp en het -sap. Breng op smaak met peper.
  8. Schep de andijvie en rammenas erdoor en garneer met de peer en granaatappelpitten.

Variatie

Gebruik rettich (daikon) of radijs in plaats van rammenas. Deze groentes hoef je in tegenstelling tot rammenas niet te schillen.

sluiten

Vruchtenijsthee met frambozen en rozemarijn

Ingrediënten voor 4 porties

  • 800 ml water
  • 2 zakjes vruchtenthee
  • 4 takjes rozemarijn
  • 50 gram frambozen (diepvries)
  • 8 ijsklontjes

Bereiding

  1. Zet thee van het water met de theezakjes.
  2. Laat de thee afkoelen en goed koud worden.
  3. Was de rozemarijn.
  4. Schenk de koude thee in glazen en voeg aan elk glas een takje rozemarijn, frambozen en ijsklontjes toe.
sluiten

Hoeveel maak je?

Bovenstaande recepten zijn geschreven voor 4 personen. Maak je alle gerechten volgens het recept, dan is dat samen voldoende voor 12 personen.

Ben je met minder? Maak kleinere porties van ieder gerecht en serveer bijvoorbeeld de helft van de quiche en een kleinere hoeveelheid van de salade. Of kies een aantal gerechten uit en combineer die tot een feestelijke maaltijd.

Ben je met meer dan 12 personen? Maak dan van ieder gerecht iets meer.

Tip: je kunt de gerechten verdelen en iedereen iets laten maken. Heerlijk samen delen!