Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Apps en tools

Kerst 2025 - Nagerechten

Ontdek onze onweerstaanbare desserts om je vingers bij af te likken. De perfecte afsluiter van een heerlijke avond!

Tafel in kerstsfeer met verschillende nagerechten Gevuld vlechtbrood met amandel en kaneel Mandarijnijs met crunchy topping Zoete loempia’s met kiwi en mangodip Hazelnootkoffie

De recepten

Gevuld vlechtbrood met amandel en kaneel

Ingrediënten voor 10 plakken

  • 100 gram halfvolle melk
  • 25 gram smeerbare margarine
  • ½ blokje verse gist
  • 250 gram volkorenmeel
  • 2 eieren
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram ongezouten amandelen
  • 1 theelepels kaneel
  • 1 eetlepel geschaafde amandelen

Materialen

Keukenmachine/staafmixer, bakpapier, bakplaat

Bereiding

  1. Verwarm 2/3 van de melk en laat de margarine erin smelten.
  2. Los de gist op in het mengsel op.
  3. Doe het meel in een kom, voeg het gistmengsel en de helft van de eieren toe.
  4. Kneed het mengsel met de hand of in een keukenmachine 5 minuten tot een soepel deeg.
  5. Voeg extra meel of wat water toe als het deeg te kleverig of te droog is. Vorm het deeg tot een bal en dek af met een schone theedoek. Laat het deeg minimaal 1 uur buiten de koelkast of 's nachts in de koelkast rijzen.
  6. Laat de rozijnen enkele minuten wellen in warm water en giet af.
  7. Split de rest van de eieren, houd het eigeel apart en bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast.
  8. Hak voor de vulling de rozijnen met de amandelen en kaneel in een keukenmachine of met een staafmixer fijn.
  9. Meng het eiwit door de vulling.
  10. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  11. Rol het deeg 0,5 cm dik in de vorm van een rechthoek. Snijd het deeg in de lengte in 3 gelijke stroken.
  12. Verdeel over elke strook 1/3 van de amandelvulling en vouw de strook over de lengte dicht.
  13. Druk de randen goed dicht en zorg dat alle rollen overal even dik zijn.
  14. Leg de rollen naast elkaar en druk aan de bovenkant aan elkaar vast. Maak een vlecht met de 3 rollen en druk ook de onderkanten aan elkaar vast.
  15. Roer het eigeel met een scheutje melk of water glad.
  16. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met het eigeelmengsel.
  17. Strooi de geschaafde amandelen over het brood.
  18. Bak het brood 35-40 minuten gaar en goudgeel in de oven. Serveer warm of koud.

Variatie

Vervang de melk door verrijkte sojadrink. Voeg voor een luchtiger deeg 1 eetlepel suiker toe aan het meel. Ook lekker met andere noten, zoals hazel- of walnoten en dadels in plaats van rozijnen. Vervang kaneel door koek- en speculaaskruiden. In plaats van geschaafde amandelen kun je ook fijngehakte amandelen over het brood strooien.

sluiten

Mandarijnijs met crunchy topping

Ingrediënten voor 4 porties

  • 4 mandarijnen
  • 50 gram dadels (zonder pit) of rozijnen
  • 50 gram pompoen
  • 1 eetlepel olie
  • 25 gram ongezouten pecannoten of walnoten
  • 125 gram (glutenvrije) havervlokken
  • ½ eetlepel pompoenpitten
  • 1 eetlepel pumpkin spice specerijenmix
  • 100 gram verrijkte sojayoghurt

Materialen

Staafmixer/keukenmachine, bakplaat, bakpapier

Bereiding

  1. Pel de mandarijnen. Haal alle parten los.
  2. Doe de parten in een diepvrieszak en leg minimaal 8 uur in de vriezer of tot ze volledig bevroren zijn.
  3. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  4. Week de dadels enkele minuten in warm water.
  5. Maak de pompoen schoon, snijd in stukjes en kook in weinig water in enkele minuten zacht.
  6. Giet de dadels en pompoen af, voeg de olie toe en pureer met een staafmixer of in een keukenmachine tot een puree.
  7. Hak de noten grof.
  8. Meng de puree met de noten, havervlokken, pompoenpitten en pumpkin spice specerijenmix.
  9. Verdeel de massa over een bakplaat bekleed met bakpapier.
  10. Bak de granola 30-40 minuten knapperig en lichtbruin in de oven. Schep regelmatig om.
  11. Laat de granola afkoelen.
  12. Maal het bevroren fruit glad in een keukenmachine. Meng de yoghurt erdoor.
  13. Schep het ijs in schaaltjes en strooi er per persoon 2 eetlepels granola over.

Variatie

De pumpkin spice mix kun je makkelijk zelf maken. Kijk op onze pagina met kruidenmixen hoe je dat doet. Of vervang de pumpkin spice door koek- en speculaaskruiden. Voeg was geraspte sinaasappelschil toe voor een fruitige noot. Gebruik de rest van de granola de volgende dag bij het ontbijt.

sluiten

Zoete loempia’s met kiwi en mangodip

Ingrediënten voor 4 porties

  • 3 kiwi’s
  • 2 takjes verse munt
  • 150 gram mango (diepvries)
  • ½ limoen
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 4 volkoren rijstvellen

Materialen

Keukenmachine/staafmixer

Bereiding

  1. Laat de mango ontdooien.
  2. Schil de kiwi’s en snijd in plakjes.
  3. Pers de limoen uit. Verdeel de helft van het sap over de kiwi’s.
  4. Was de munt en snijd de blaadjes fijn.
  5. Pureer de mango met de rest van het limoensap met een staafmixer of in een keukenmachine fijn.
  6. Schenk in een schaaltje en strooi de chilivlokken erover.
  7. Doop de rijstvellen een voor een in een schaal met lauw water tot ze zacht zijn.
  8. Vul de rijstvellen met de kiwi en munt.
  9. Vouw de onderkant van het vel over de vulling. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het vel op.
  10. Serveer de loempia’s met de mangodip.

Variatie

Houd je niet van pittig? Laat de chilivlokken weg. In plaats van kiwi kun je ook ander fruit gebruiken. Kies fruit uit het seizoen. Kijk op onze website voor meer informatie over seizoensproducten.

sluiten

Hazelnootkoffie

Ingrediënten voor 4 porties

  • 4 theelepels hazelnotenpasta 100%
  • 2 theelepel ongezouten hazelnoten
  • 500 ml verrijkte sojadrink
  • 250 ml espresso of sterke koffie

Materialen

Melkopschuimer

Bereiding

  1. Bestrijk de binnenkant van een glas of kopje met de notenpasta.
  2. Rooster de hazelnoten lichtbruin en hak fijn.
  3. Verwarm de sojadrink en schuim op met een melkopschuimer.
  4. Verdeel de hete espresso over de glazen en schenk de sojadrink erover.
  5. Garneer met de hazelnoten.
sluiten

Hoeveel maak je?

Bovenstaande recepten zijn geschreven voor 4 personen. Maak je de 3 nagerechten volgens het recept, dan is dat samen voldoende voor 12 personen.

Ben je met minder? Kies dan 1 of 2 nagerechten uit of maak kleinere porties van ieder gerecht. Serveer bijvoorbeeld alleen het vlechtbrood als toetje of maak de helft van de zoete loempia's.

Ben je met meer dan 12 personen? Maak dan van ieder dessert iets meer.

Tip: je kunt de gerechten verdelen en iedereen iets laten maken. Heerlijk samen delen!