
Ingrediënten voor 10 plakken
- 100 gram halfvolle melk
- 25 gram smeerbare margarine
- ½ blokje verse gist
- 250 gram volkorenmeel
- 2 eieren
- 50 gram rozijnen
- 50 gram ongezouten amandelen
- 1 theelepels kaneel
- 1 eetlepel geschaafde amandelen
Materialen
Keukenmachine/staafmixer, bakpapier, bakplaat
Bereiding
- Verwarm 2/3 van de melk en laat de margarine erin smelten.
- Los de gist op in het mengsel op.
- Doe het meel in een kom, voeg het gistmengsel en de helft van de eieren toe.
- Kneed het mengsel met de hand of in een keukenmachine 5 minuten tot een soepel deeg.
- Voeg extra meel of wat water toe als het deeg te kleverig of te droog is. Vorm het deeg tot een bal en dek af met een schone theedoek. Laat het deeg minimaal 1 uur buiten de koelkast of 's nachts in de koelkast
rijzen.
- Laat de rozijnen enkele minuten wellen in warm water en giet af.
- Split de rest van de eieren, houd het eigeel apart en bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast.
- Hak voor de vulling de rozijnen met de amandelen en kaneel in een keukenmachine of met een staafmixer fijn.
- Meng het eiwit door de vulling.
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Rol het deeg 0,5 cm dik in de vorm van een rechthoek. Snijd het deeg in de lengte in 3 gelijke stroken.
- Verdeel over elke strook 1/3 van de amandelvulling en vouw de strook over de lengte dicht.
- Druk de randen goed dicht en zorg dat alle rollen overal even dik zijn.
- Leg de rollen naast elkaar en druk aan de bovenkant aan elkaar vast. Maak een vlecht met de 3 rollen en druk ook de onderkanten aan elkaar vast.
- Roer het eigeel met een scheutje melk of water glad.
- Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met het eigeelmengsel.
- Strooi de geschaafde amandelen over het brood.
- Bak het brood 35-40 minuten gaar en goudgeel in de oven. Serveer warm of koud.
Variatie
Vervang de melk door verrijkte sojadrink. Voeg voor een luchtiger deeg 1 eetlepel suiker toe aan het meel. Ook lekker met andere noten, zoals hazel- of walnoten en dadels in plaats van rozijnen. Vervang kaneel door koek- en speculaaskruiden. In plaats van geschaafde amandelen kun je ook fijngehakte amandelen over het brood strooien.
sluiten