Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kip wassen verspreidt ziekmakers door de keuken

9 mei 2022

Meer dan een kwart van de kip-etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan. De meesten omdat ze dit hygiënischer vinden en zo bacteriën willen wegspoelen. Een logische gedachte, zeker. En toch: juist door de waterspetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriën. Bijvoorbeeld naar het aanrecht.

Bacteriën op kip kunnen zorgen voor een voedselvergiftiging. Meestal komt dit door campylobacter of salmonella. Vaak voelt iemand zich dan een paar dagen flink beroerd, soms is het erger. Vooral kwetsbare groepen zoals zwangeren, ouderen en jonge kinderen kunnen ernstiger ziek worden van deze bacteriën.

Reden voor het Voedingscentrum om een onderzoek te doen naar hoe mensen omgaan met kip. En hieruit kwamen een paar opvallende resultaten.

Kip wassen hygiënischer?

Veel mensen geven aan dat ze de kip wassen omdat ze dit hygiënischer vinden. Maar ook omdat ze dit gewend zijn vanuit huis of omdat ze het lekkerder vinden.

“Dat meer dan een kwart van de consumenten zegt dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder gebruiken verbaasde ons wel”, aldus Wieke van der Vossen – expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. “Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes. Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat je met kip hygiënisch om moet gaan. En dat je het door en door moet verhitten.”

Het wassen van kip kan bacteriƫn verspreiden

Toch wassen?

Vanuit hygiëne raadt het Voedingscentrum af om rauwe kip te wassen en af te spoelen onder de kraan. Maar wil je dit wel doen, dan kun je op een aantal zaken letten:

  • Zorg bij het wassen dat het zo weinig mogelijk spettert. Bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal met water en azijn of citroen.
  • Maak na het wassen het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken (zoals de hendel van de waterkraan) goed schoon met heet water en een sopje. Spoel ook de gootsteen door met heet water.
  • Als je de kip afdroogt, doe dit dan met keukenpapier en gooi dit gelijk na gebruik weg. Was ook daarna je handen grondig.
  • Was je handen grondig met water en zeep na het aanraken van rauwe kip. Doe dit ook tussendoor als het nodig is en na het afdrogen van de kip.

“Kip is helaas een product waardoor nog veel mensen ziek worden. Het is goed om te weten dat door wat je zelf doet in de keuken, je een voedselinfectie kunt voorkomen,” geeft Van der Vossen tot slot mee.

Ir. Wieke van der Vossen

Ir. Wieke van der Vossen

Expert voedselveiligheid en etikettering

Ben je van de pers en heb je vragen? Neem contact op met onze woordvoerders.