Het jaar 2020 stond in het teken van corona. Daardoor is het duidelijker dan ooit. Gezond, veilig en duurzaam eten is ontzettend belangrijk. Gezond, omdat je daar onder andere je weerstand mee ondersteunt én makkelijker op een goed gewicht blijft. Duurzaam, we staan immers voor de uitdaging de aarde leefbaar te houden. En veilig, om te leren hygiënisch om te gaan met voedsel, want we hebben al buikpijn genoeg van andere dingen.
In de video hieronder zie je in 5 minuten hoe we op al deze punten ons uiterste best hebben gedaan, samen met vele andere partijen. Maar er is meer nodig. De basis moet goed zijn: Meer focus op preventie, van nazorg naar voorzorg. Meer voedselvaardigheid. Meer inspanning om voedselverspilling te voorkomen. En meer inzet om te zorgen dat de gezonde en duurzame keuze overal de makkelijke keuze is.
Visie op de toekomst
In de beweging naar gezonder en duurzamer eten telt elke stap, voor de gezondheid van mens en planeet. Daarvoor is onder andere extra budget nodig voor preventie. En eetomgevingen moeten gezonder en duurzamer, bijvoorbeeld door beleidsmaatregelen te nemen.
Geld voor preventie is geen luxe maar noodzaak. De helft van de bevolking heeft nu overgewicht. Als we zo doorgaan is in 2040 62% te zwaar. Covid-19 liet zien dat overgewicht ook op korte termijn zware gevolgen heeft. En qua klimaat zitten we op een kantelpunt, daar zijn de meeste mensen het wel over eens.
Hoeveel we ook inzetten op het individu voedselvaardiger maken, de eetomgeving moet meebewegen. De gezonde en duurzame keuze wordt pas makkelijk als de supermarkt voor het merendeel bestaat uit Schijf van Vijf-producten, fruit goedkoper is dan snoep, in kantines het oog vooral valt op de gezonde keuzes, minder vlees het nieuwe normaal is… en zo kan ik nog wel even doorgaan.
In een aantal columns schrijf ik over de noodzaak, kansen en mogelijkheden van de inzet op eetomgevingen. Ik nodig je uit om deze te lezen:
De eetomgeving bestaat uit mensen. Mensen die eten bereiden, eten verkopen, eten serveren, mensen die van eten genieten. Wij allemaal zijn de eetomgeving, dus wij kunnen het samen verbeteren. Dus jij en ik, de overheid, zorgprofessionals, cateraars, supermarkten, iedereen die íets moet voeding te maken heeft. Ga met ons de uitdaging aan en maak de gezonde en duurzame keuze overal de makkelijke.
Subsidieoverzicht 2020
Het Voedingscentrum wordt 100% gefinancierd door de overheid. Hieronder een overzicht van de financiën.
Financieel overzicht 2020
Hieronder vind je de jaarbalans en resultatenrekening van het Voedingscentrum.
Wet Normering Topinkomens (WNT) 2020
Wat verdient onze directeur? En wat krijgt onze Raad van Toezicht? Bekijk het: Bezoldiging bestuurder en toezichthouders 2020 (pdf)
Financieel jaarverslag op papier
Het financieel jaarverslag op papier krijgen? Mail je verzoek naar jager@voedingscentrum.nl