Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wanneer ben je voedselvaardig?

Je bent bijvoorbeeld voedselvaardig als je:

weet wat je nodig hebt voor jezelf en je omgeving

Je weet waarom gezond, duurzaam en veilig eten belangrijk is. En welke en hoeveel voedingsmiddelen jij en degenen voor wie je zorgt nodig hebben om gezond, duurzaam en veilig te eten. Je weet van bepaalde eetkeuzes waarom je ze zo maakt en je bent je bewust van de invloed van deze keuzes op je gezondheid en het milieu. Je kunt onderscheid maken tussen betrouwbare en onbetrouwbare informatie.

kan plannen en bepalen wat je eet

Je weet hoeveel je moet kopen en waar, binnen je budget en mogelijkheden. Je bent in staat recepten te kiezen en een boodschappenlijst te maken. Je kunt tijd vrij maken om te bedenken wat je wilt eten, eten te kopen, het te bereiden en op te eten.

het juiste eten kan kiezen, goed voor jezelf en je omgeving

Je kunt het etiket lezen en begrijpt waar je op moet letten bij het kopen van voedingsmiddelen. Je kunt omgaan met voedselverleidingen, binnen- en buitenshuis. Je bent je bewust van de invloed die de fysieke en sociale omgeving kunnen hebben op wat, hoeveel en hoe vaak jij eet.

een gezonde, duurzame en veilige maaltijd kan bereiden

Je bent in staat om een recept te volgen, je beheerst de basiskooktechnieken en weet hoe keukenapparatuur werkt en hoe je om moet gaan met keukengerei. Je kunt hygiënisch werken. Ook weet hoe je op een duurzame manier je maaltijd kunt bereiden door op een juiste manier met energieverbruik/warmtebronnen om te gaan en zo min mogelijk te verspillen bij het bereiden. Kortom: je bezit kookvaardigheden.

aandacht hebt voor je eten

Je eet met aandacht en hebt aandacht voor signalen dat je genoeg hebt gegeten. Je hebt waardering voor eten. Je bent je bewust van de invloed op je eetgedrag van samen zijn, cultuur, tradities en feesten. Tot slot weet je waar je eten en drinken vandaan komt.

Klik op de afbeelding voor een vergroting (pdf)

Levensfase en context

Deze vaardigheden kun je toepassen in de context van je levensfase, bijvoorbeeld als jongvolwassene, als je als ouder je vaardigheden overbrengt naar je kind of als 70-plusser. Bij elke omgeving passen andere vaardigheden, zoals thuis, in de stad, in de supermarkt of bij anderen.

Eetomgeving

Verreweg de meeste voedselkeuzes maken we op de automatische piloot. Al het eten om ons heen beïnvloedt onze keuzes sterk. Waar het meeste van ligt en wat makkelijk te pakken is, kiezen mensen eerder. Soms is er zelfs helemaal geen gezondere en duurzamere keuze voorhanden. Het is daarom van groot belang dat voedselvaardigheden gepaard gaan met een gezondere en duurzamere eetomgeving.

Meer lezen?

Voor elke levensfase geven we adviezen: