Vanochtend was het weer zover. Mijn dochter van 1 vertikt het om haar korstjes te eten. Ondertussen staat ze rechtop in haar stoel en wijst ze enthousiast naar een nieuwe boterham. Ik geef haar eerst nog een restje pap van gister. Ik wil niks verspillen en daarom bewaarde ik wat ze toen niet op kon. Dat gaat er nu met smaak in. Toch is ze nog niet tevreden: ze wil écht die nieuwe boterham! Vooruit dan maar... En de stapel korstjes wordt nog groter. Ik neem me voor om wat extra zuivelspread op de overgebleven korstjes te smeren en haar actief te voeren. Maar zoals dat gaat op een werkdag, duurt het allemaal te lang. Ondertussen draag ik ook de kinderen over aan opa. En de korstjes? Die liggen er nu nog steeds…
Onderzoek naar voedselverspilling onder Nederlanders
In april publiceerde het Voedingscentrum de resultaten van het onderzoek naar voedselverspilling onder Nederlanders. Hieruit blijkt dat gezinnen het meeste verspillen.
Een aantal voorbeelden van situaties die jonge ouders in het onderzoek beschreven waren:
- "Mijn dochter kauwt op de kaas/het brood en spuugt het uit op de grond. Maar het is belangrijk om het aan te blijven bieden."
- "Mijn kind wilde de yoghurt niet meer."
- "De aardappelen vielen door mijn kind op de grond."
- "Mijn kind heeft al 3 keer in de vis geprikt."
- "Mijn kind eet de maaltijdresten, pasta, rijst of groente niet op."
- "Mijn dochter speelt met de pasta en eet het meeste niet op. Het belandt op de grond, waardoor wij het onsmakelijk vinden om op te eten."
Herkenbaar
Laat ik nou net zelf in die categorie vallen. Ik ben namelijk moeder van twee jonge kinderen (3 en 1 jaar). Dit onderzoek is dus een groot 'non-feest' van herkenning. Fijngeknepen boontjes, pasta op de grond, niet opgegeten broodkorstjes en een 'ik lust dat niet' terwijl het vorige week nog een favoriet was. Het blijkt best een uitdaging om verspilling te voorkomen met kleine kinderen in huis. Toch valt hier juist veel winst te behalen.
Tips om thuis minder voedsel te verspillen
Herken jij je in bovenstaande situaties? Dan kun je aan de slag met deze tips om voedselverspilling te verminderen.
- Vooral bij jonge gezinnen wordt vaak te veel eten gekocht en gekookt. Kijk daarom goed hoeveel je kind eet van bepaalde producten en koop en kook niet meer dan dat.
- Heb je iets gemaakt dat je kind misschien niet lust of nog niet kent? Geef dan kleine porties. Anders kan je kind ertegenop zien. Ook kan een kind zich vol eten met een product dat hij écht lekker vindt en vervolgens de rest laten staan. Je voorkomt dat je kind met eten gaat spelen en het op de grond belandt. Extra opscheppen kan altijd daarna nog.
- Houd het herkenbaar. Bij mijn peuter werkt dit erg goed. Hij eet volledig met de pot mee. Soms betekent dat een eenpansgerecht. Hij vraagt dan standaard 'wat is dat?'. Een rauw paprikareepje smaakt en ziet er anders uit dan blokjes gebakken paprika. Tegenwoordig leg ik losse ingrediënten in groepjes op het bord en benoem wat het is. Soms benoem ik de ingrediënten meerdere keren per eetmoment. "Dat zijn kidneybonen, die vond je vorige week erg lekker."
- Nieuwe dingen proberen kan spannend zijn en reacties uitlokken. Bied je een product apart aan, bijvoorbeeld in een schaaltje naast het bord, dan blijft het bord met het bekende eten buiten schot. Ik stimuleer mijn peuter altijd om in elk geval alles te proeven. Als hij het echt heel spannend vindt, dan werkt het vaak als hij het niet per se hoeft door te slikken (dat doet hij dan meestal alsnog).
- Bewaar restjes en mini-restjes, zoals broodkorstjes, maximaal 2 dagen in de koelkast. De volgende dag kun je het opnieuw aanbieden. Kinderen moeten iets 10 tot 15 keer proeven voordat ze gewend zijn aan de smaak. Geef niet op! Ook een klein stukje bloemkool kan de volgende dag een perfect proefstukje zijn. Of maak er op een later moment iets anders van. Zo maakte ik ongezoete wentelteefjes van oude korstjes, die met smaak werden opgepeuzeld.
- Een maaltijd met jonge kinderen kan chaotisch zijn. Zo heb jij een keer haast of voelt jouw kind zich niet lekker. Op deze momenten is het misschien lastiger om verspilling te voorkomen. Weet dat het niet altijd perfect hoeft te zijn. We willen in Nederland de hoeveelheid verspilling van vast voedsel halveren. Elke winst die jij boekt, draagt hieraan bij.
- Geef je kinderen vanaf jonge leeftijd mee dat voedsel waarde heeft en je het niet hoort te verspillen. Dan nemen ze dat de rest van hun leven mee.
Een handig hulpmiddel voor het op maat koken van pasta, rijst en couscous is het Eetmaatje.
Bij twijfel, niet opeten
Jonge kinderen zijn wel gevoeliger om ziek te worden van voedsel. Het is dus goed om voorzichtig te zijn in bepaalde situaties. Ook voor jonge kinderen geldt: een appel die je na het vallen goed wast en eventueel nog schilt kun je nog prima eten. Een boterham met beleg, waarbij de belegkant op de grond komt, kun je beter weggooien. Een half opgegeten bakje yoghurt of glas melk kan terug in de koelkast. Kijk, ruik en proef in dit geval of de yoghurt of melk inderdaad nog goed is. Twijfel je, eet het dan niet op. Lees meer over de '5-seconden-regel'.
Alle beetjes helpen
En de korstjes van mijn dochter die ik eerder noemde? Die heb ik in een bakje in de koelkast bewaard en met de lunch als eerste voorgeschoteld. Ze gingen toen bijna allemaal op. Zo hebben we toch weer een boterham van de prullenbak gered! Alle beetjes helpen.
Meer weten? Bekijk onze andere tips om voedselverspilling te verminderen.