Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe kan ik duurzaam groente en fruit kiezen?

Kies klimaatvriendelijk groente en fruit

Wil je klimaatvriendelijke keuzes maken? Let er dan op hoe groente en fruit worden verbouwd. Het beste is om te kiezen voor: groente en fruit uit de volle grond, plastic tunnels of een onverwarmde kas. Deze soorten belasten het klimaat minder dan groenten of fruit uit een gasverwarmde kas.

Het verwarmen en verlichten van gasverwarmde kassen kost veel energie. Er zijn wel andere voordelen: voor de productie is slim gebruikgemaakt van land, ruimte, water en gewasbeschermingsmiddelen. Ook kan de energie duurzaam worden opgewekt.

In de kalender op deze pagina zie je in welke maand groente en fruit uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop zijn. Deze groente en fruit zijn in die maand een klimaatvriendelijke keuze.

Klimaatvriendelijke groenten en fruit uit het buitenland

Er zijn ook groente en fruit uit het buitenland. Komen ze uit de volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas en zijn ze niet ingevlogen, dan is het ook een klimaatvriendelijke keuze. Dit kost namelijk minder energie dan verbouwen in een verwarmde kas. En het vervoer over land of met een schip is klimaatvriendelijker dan vervoer met het vliegtuig.

Klimaatvriendelijk fruit uit het buitenland is:

  • Ananas, bananen, citrusvruchten (sinaasappels, mandarijnen), druiven en kiwi.

Kies dit fruit in de winter en het voorjaar wanneer er weinig seizoensfruit uit Nederland te koop is. In de winter kun je beter geen vers zacht fruit, zoals aardbeien en frambozen, kopen. Ze worden vaak ingevlogen of komen uit verwarmde kassen. Je kunt ze wel het hele jaar uit de vriezer halen.

Waterschaarste, biodiversiteit en mensenrechten

Citrusvruchten halen we bijvoorbeeld uit Marokko en Spanje. In deze landen is er een tekort aan water. Ook halen we veel producten uit Chili, Egypte en de Verenigde Staten. Ook hier is waterschaarste. Kies daarom voor fruit uit landen waar water niet schaars is, zoals Nederland.

Daarnaast spelen biodiversiteit en mensenrechten een grote rol bij de duurzaamheid van groente en fruit. Het kan lastig zijn om hierin keuzes te maken. Topkeurmerken kunnen hierbij helpen.

Kies Topkeurmerken

Er zijn verschillende Topkeurmerken beschikbaar op groente en fruit. De Topkeurmerken zijn geselecteerd door Milieu Centraal. Kies je hiervoor, dan weet je zeker dat je een duurzame keuze maakt. Een Topkeurmerk geeft bijvoorbeeld aan dat het product is gemaakt met extra aandacht voor: het milieu, de mens of dierenwelzijn.

Voorkom verspilling

Groente en fruit zijn twee van de meest verspilde producten bij Nederlanders thuis. Zijn producten niet in het seizoen? Kies dan voor groente of fruit uit de diepvries, blik of pot. Of als je niet zeker weet of je het binnen een paar dagen gebruikt.

Wil je meer doen om klimaatvriendelijker en duurzamer te eten? Vervang vlees vaker door (plantaardige) alternatieven, eet op maat en voorkom voedselverspilling.

Video

In deze video vertellen we je waar je op kunt letten als je duurzaam groente en fruit wilt kopen.