Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Heb ik extra vitamines en mineralen nodig?

Met een gezonde en gevarieerde voeding is het mogelijk om al de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarom hoef je als je voldoende, gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf niet bang te zijn voor een tekort aan vitamines, mineralen of vetzuren. Bovendien leveren voedingsmiddelen ook nog een heleboel andere voedingsstoffen.

Er is voor de meeste mensen geen goede reden om extra vitamines en mineralen te gebruiken. Het levert geen extra gezondheidsvoordeel op. Van sommige vitamines kan een teveel bij langdurig gebruik zelfs schadelijk zijn. Lees voor welke vitamines en mineralen dat geldt.

Speciale adviezen

Voor een paar groepen gelden speciale adviezen om sowieso vitamines te nemen in de vorm van een dagelijkse tablet of druppeltjes. Lees meer over vitamine D-advies.


Wie? Vitamine Hoeveel?

Baby's
tot 3 maanden iedere baby die borstvoeding
krijgt
K 150 microgram
(druppeltjes)

Kinderen
0 t/m 3 jaar iedereen D 10 microgram

Vrouwen
4 t/m 49 jaar donkere (getinte) huidskleur
D 10 microgram
4 t/m 49 jaar overdag niet veel in de zon
komen of de huid bedekken
D 10 microgram
50 t/m 69 jaar iedereen D 10 microgram
70 jaar en ouder iedereen D 20 microgram
vruchtbare leeftijd vrouwen die zwanger willen worden
en in de eerste 10 weken van de
zwangerschap
foliumzuur 400 microgram (speciale potjes)
vruchtbare leeftijd zwangeren D 10 microgram

Mannen
4 t/m 69 jaar donker (getinte) huidskleur D 10 microgram
4 t/m 69 jaar overdag niet veel in de zon
komen of de huid bedekken
D 10 microgram
70 jaar en ouder iedereen D 20 microgram

Veganisten

iedereen B12 tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is bereikt.
Dit kan ook met een voedingsmiddel
met toegevoegd vitamine B12.

Speciale groepen

In bijzondere gevallen kan het zijn dat je extra vitamines en mineralen nodig hebt. Voor zwangere vrouwen is het belangrijk om ook twee keer per week vis te eten en voldoende producten te nemen die rijk zijn aan jodium, calcium en ijzer. Jodium zit bijvoorbeeld in brood en calcium in zuivelproducten zoals melk en kaas. IJzer zit in dierlijke producten zoals vlees en vis en in plantaardige producten zoals volkorenproducten en groente (zoals spinazie en radijs). Vul de Schijf van Vijf voor jou in om te zien hoe een dagmenu eruit kan zien.

Als het structureel niet lukt om hiervan voldoende binnen te krijgen is het advies om een supplement te nemen. Een tekort zou kunnen ontstaan wanneer je te weinig eet of een eenzijdig voedingspatroon hebt. Lees meer over voedingssupplementen in onze encyclopedie.

Video