Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Welke supplementen moet ik slikken als ik zwanger ben?

Als je zwanger bent of wilt worden is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf. Aanvullend daarop zijn een aantal supplementen nodig.

Foliumzuur en vitamine D

Het is van belang om vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 10 weken zwangerschap dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken. Ook is het advies om tijdens je hele zwangerschap elke dag 10 microgram vitamine D te slikken.

Jodium, calcium en visvetzuren

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om voldoende jodium, calcium en visvetzuren binnen te krijgen. Deze stoffen zitten vooral in brood, zuivel en vis. Als je minder brood, zuivel of vis eet dan aanbevolen kan het nodig zijn extra supplementen te slikken.

Als je te weinig jodium of calcium binnenkrijgt, of minder dan twee keer per week vis eet, probeer dan eerst om meer brood, zuivel en/of vis te eten. Als dat je over een langere tijd niet lukt is het advies jodium, calcium en visvetzuren, in het bijzonder DHA, aan te vullen met een supplement.

IJzer

Ook voldoende ijzer is belangrijk tijdens je zwangerschap. De verloskundige laat de ijzerwaarde in je bloed bepalen en raad een ijzersupplement aan als je het nodig hebt.

Lees meer over hoe je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt

Foliumzuur en vitamine D slikken is nodig als je zwanger bent

Waar je op moet letten bij het nemen van een supplement

Bespreek met je verloskundige of gynaecoloog of je een supplement nodig hebt en wat het beste bij je past.

Hier let je op:

  • Kies een supplement speciaal voor zwangere vrouwen. Hierin zit niet te veel vitamine A.
  • Neem de juiste dosis. Deze vind je in het overzicht hieronder.
Supplement Wanneer Hoeveel per dag*
Altijd gebruiken tijdens je zwangerschap
Vitamine D Tijdens je hele zwangerschap 10 microgram
Foliumzuur Vanaf het moment dat je zwanger
wilt worden tot 10 weken zwangerschap
400 microgram
Gebruiken in overleg met je verloskundige als je via je voeding niet voldoende binnenkrijgt
Jodium Tijdens je hele zwangerschap Maximaal 200 microgram
Calcium Vanaf week 20 van je zwangerschap 1000 milligram
Omega-3 (vis)vetzuur DHA Tijdens je hele zwangerschap als het niet lukt om twee keer per week vis te eten 250-450 milligram DHA
*Je vindt deze informatie op het etiket.

Kan ik een multivitamine-supplement nemen als ik extra jodium, calcium of DHA nodig heb?

Het kan praktisch zijn om een multivitamine-supplement speciaal voor zwangere vrouwen te gebruiken als je voor meer dan één van deze voedingsstoffen het advies krijgt een supplement te slikken. Maar Veel van de multivitamines voor zwangere vrouwen bevatten niet genoeg jodium, calcium of DHA. Kijk dus altijd goed op het etiket of er genoeg in zit van de voedingsstof die jij nodig hebt.

Als dat niet zo is, neem dan een los supplement van de voedingsstof(fen) die je extra nodig hebt. Dus een calciumsupplement, jodiumsupplement en/of een supplement met DHA. Neem niet meer dan de hoeveelheden die in het overzicht staan. Als je een multivitaminesupplement speciaal voor zwangere vrouwen gebruikt hoef je niet meer los foliumzuur en vitamine D te slikken. Die zitten in de juiste dosering in dat supplement.

Supplementen met omega-3 (vis)vetzuur DHA

Als je omega-3 visolie capsules neemt wordt op het etiket aangegeven hoeveel visolie er in een dagdosis zit en hoeveel DHA. Let hierbij op de hoeveelheid DHA: tussen de 250-450 mg. Sommige omega-3 visolie capsules bevatten bijvoorbeeld 2000 mg visolie, waarvan 400 mg DHA. Het gaat hierbij om de 400 mg DHA. Dit is een supplement dat je dus prima kunt nemen, want het valt binnen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250-450 mg DHA. Er bestaan ook algensupplementen, deze bevatten ook de omega-3 vetzuren en zijn dus, afhankelijk van de dosering, ook geschikt.

Wanneer moet ik een supplement met ijzer nemen?

Je verloskundige of gynaecoloog laat bij de eerste intake de ijzerwaarde in je bloed bepalen. Vaak wordt dat herhaald rond de 30e zwangerschapsweek. Als je bloedarmoede hebt, vanwege een ijzertekort, schrijft de verloskundige je een ijzersupplement voor.