Tijdens je zwangerschap is eten voor 2 niet nodig. Als je naast de normale zwangerschapskilo's niet extra aankomt, is dat goed voor je baby en kom je na de zwangerschap weer sneller op je oude gewicht.
Je hoeft niet 2 keer zoveel te eten
Als je zwanger bent, eet je voor jezelf én voor je baby. Maar toch hoef je niet 2 keer zoveel te eten. Tijdens de zwangerschap heb je iets meer energie nodig. Hoeveel meer, dat verschilt sterk per persoon. Je lichaam verbruikt iets meer energie omdat de baby moet groeien, maar aan het einde van je zwangerschap beweeg je vaak minder. Ga tijdens je zwangerschap niet expres meer eten dan je bent gewend.
Heb je toch meer trek? Ga geen hongerlijden, maar neem een extra boterham of een stuk fruit. Ga vooral niet meer snoepen of snacken.
Dagmenu's voor tijdens de zwangerschap
Hoe kan een eet-dag er ongeveer uitzien tijdens je zwangerschap? We hebben 4 menu's samengesteld, om je een idee te geven hoeveel en wat je allemaal kunt eten.
Je kunt natuurlijk altijd ontbijt en tussendoor wisselen als je nog niet zoveel kunt ontbijten. Er is in de menu’s ook wat ruimte voor producten die niet in de Schijf van Vijf staan, zoals een lepel saus, een klein koekje, een plakje vleeswaar of zoet broodbeleg.
Aankomen tijdens de zwangerschap
Hoeveel je gemiddeld aankomt tijdens de zwangerschap hangt af van je BMI voorafgaand aan de zwangerschap. Als je ondergewicht hebt (BMI lager dan 18,5) kom je gemiddeld 14,2 kilo aan, met een normaal gewicht gemiddeld 14,5 kilo, en wanneer je zeer ernstig overgewicht hebt (BMI hoger dan 40) zo’n 6 kilo. Alles wat je meer eet en drinkt dan je nodig hebt, kom je extra aan. En dat moet er na de zwangerschap ook weer af om op je oude gewicht te komen. Als je meer dan nodig aankomt, heb je ook iets meer kans op een zware baby. Een zwaardere baby heeft in zijn latere leven weer een verhoogde kans op overgewicht.?
Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel aankomt?
Over het algemeen geldt: let op dat je gezond en gevarieerd eet. Probeer je zoete trek in de hand te houden.
En blijf bewegen: minimaal 2,5 uur per week. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn prima activiteiten. In sommige gemeenten worden speciale zwangerschapsporten gegeven (check bij je zorgverzekering of jouw verzekering
dit vergoedt). Bewegen is niet alleen sporten. Ook het huis stofzuigen of de hond uitlaten telt mee. Contactsporten, sporten waarbij je hard kunt vallen of je iets in je buik kunt krijgen (karate, maar bijvoorbeeld ook hockey of skiën) zijn nu geen goed idee.
Lees meer over
sport en zwangerschap op allesoversport.nl
sluiten
Niet lijnen of vasten tijdens je zwangerschap
Lijnen of vasten als je zwanger bent kan gevaarlijk zijn voor je baby en voor jezelf. Vandaar dat
zwangeren wordt afgeraden om
te lijnen of te vasten. Te weinig eten kan (uiteindelijk) de groei van je baby in gevaar brengen en je kunt er zelf extreem vermoeid van raken. Als je wilt lijnen of vasten, wacht dan tot je bevallen bent. Gedurende de hele zwangerschap is het belangrijk dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt om je ongeboren baby gezond te laten groeien. Vooral na de eerste 3 maanden is het belangrijk dat je voldoende eet omdat je baby dan snel groeit.
Vasten en ramadan
Zwangeren die toch graag willen vasten, bijvoorbeeld tijdens de ramadan, adviseren we te overleggen met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Zeker als de ramadan in de zomer valt, kan het extra zwaar zijn, omdat de dag lang en warm is. Dan is de kans op lichte uitdrogingsverschijnselen groter, omdat je lang niet drinkt. Uitdroging kan gevaarlijk zijn voor je baby en jezelf. Verschijnselen van uitdroging kunnen zijn: sufheid, weinig plassen, minder elasticiteit van de huid of flauwvallen. Van weinig eten kun je slap of lusteloos worden. Stop zodra je deze verschijnselen krijgt.