Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je op een dag een paar kopjes koffie en thee drinken. Thee, kruidenthee en koffie zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Deze dranken zijn gezond om te drinken, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Het advies is om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie te nemen. Dat advies geldt ook voor cafeïnevrije koffie.
Hoeveel cafeïne kun je nemen als je zwanger bent of borstvoeding geeft?
Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je ongeveer 200 milligram cafeïne nemen over de dag. De hoeveelheid cafeïne in koffie en in zwarte en groene thee is heel wisselend. Dat komt onder andere door hoe sterk je het zet.
Voor koffie is het advies om voor de zekerheid in totaal niet meer dan 2 kopjes op een dag te nemen. Een kopje is 125 milliliter en 1 beker is 250 milliliter. Met sterke koffie kun je hiermee al 200 milligram cafeïne binnenkrijgen. Ook in cola en chocolade zit cafeïne.
Benieuwd hoe dit er op een dag kan uitzien? Hier vind je een aantal voorbeelden.
Producten op een dag
|
Gemiddelde hoeveelheid cafeïne op een dag (milligram)
|
1 kopje koffie +
3 kopjes zwarte thee
|
Ongeveer 150
|
2 kopjes koffie
|
Ongeveer 120
|
1 kopje koffie +
3 kopjes groene thee
|
Ongeveer 120
|
2 kopjes zwarte thee +
1 kopje groene thee +
1 kopje
kruidenthee
|
Ongeveer 80
|
3 kopjes groene thee +
2 blokjes melkchocolade
|
Ongeveer 62
|
2 kopjes groene thee +
1 glas cola
|
Ongeveer 62
|
1 kopje groene thee +
2 kopjes kruidenthee
|
Ongeveer 20
|
2 kopjes cafeïnevrije koffie +
2 blokjes pure chocolade
|
Ongeveer 13
|
sluiten
Hoeveel cafeïnevrije koffie kun je drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft?
Het advies aan zwangere vrouwen is om niet meer dan 2 kopjes cafeïnevrije koffie te drinken op een dag. Een kopje cafeïnevrije koffie, ook wel decaf genoemd, is niet helemaal cafeïnevrij. Er zit nog ongeveer 3 milligram cafeïne in.
In 1 onderzoek werd gevonden dat zwangere vrouwen die 3 of meer koppen cafeïnevrije koffie dronken op een dag een hoger risico hadden op een miskraam. Een enkel onderzoek is niet genoeg om een harde conclusie te trekken, maar uit voorzorg wordt aan zwangeren geadviseerd om maximaal 2 kopjes cafeïnevrije koffie te drinken. Voor vrouwen die borstvoeding geven zijn er geen aanwijzingen dat cafeïnevrije koffie negatieve effecten kan hebben.
Naast cafeïnevrije koffie heb je ook koffievervangers, zoals Bambu. Deze dranken worden meestal gemaakt van geroosterde en gemalen chicoreiwortel. Er zit geen cafeïne in. Vaak bevatten deze dranken suiker waardoor ze niet in de Schijf van Vijf staan.
Is cafeïne gevaarlijk voor baby’s?
Alleen als een baby te veel cafeïne binnenkrijgt, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Cafeïne komt via de placenta of borstvoeding bij de baby. Krijg je per dag niet meer dan 200 milligram cafeïne binnen als je zwanger bent of borstvoeding geeft? Dan is dat veilig voor de baby.
Meer dan 200 milligram cafeïne op een dag kan bij zwangeren het risico verhogen op een miskraam en dat de baby niet goed groeit.
Meer dan 200 milligram cafeïne op een dag kan bij vrouwen die borstvoeding geven het risico verhogen dat de baby onrustig wordt en slaapproblemen krijgt. Bij hele grote hoeveelheden kan cafeïne ook zorgen voor een versnelde hartslag van de baby.
Hoeveel kruidenthee mag je drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft?
Je kunt zonder problemen een paar kopjes kruidenthee of vruchtenthee drinken per dag. Deze theesoorten bevatten geen cafeïne, doordat ze niet worden gemaakt van de theeplant maar van kruiden, fruit, specerijen of combinaties daarvan. Voorbeelden zijn rooibos-, munt-, kamille-, gember-, appel- en cranberrythee.
Door vervuiling tijdens het oogsten van ingrediënten voor (kruiden)thee kunnen er per ongeluk plantengifstoffen in zitten. Dit is niet snel schadelijk voor de gezondheid, maar het is wel verstandig om uit voorzorg niet veel meer dan een paar kopjes (kruiden)thee per dag te drinken. Wissel thee af met andere dranken, zoals water, melk en eventueel een kopje koffie. Zo heb je minder kans dat je per ongeluk grotere hoeveelheden plantengifstoffen binnenkrijgt.
Kun je zoethoutthee drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft?
Het advies voor zwangere vrouwen is om maximaal 1,5 kopje (175 milliliter) thee met zoethout te drinken op een dag. Heb je een hoge bloeddruk? Dan is het advies helemaal geen thee met zoethout te nemen.
In thee met zoethout, waaronder sterrenmix, zit van nature de plantengifstof glycyrrhizine. Door deze stof kun je vocht vasthouden en kan je bloeddruk hoger worden. Uit voorzorg is het advies om maximaal 35 milligram glycyrrhizine per dag binnen te krijgen als je zwanger bent. Dat komt neer op ongeveer 1,5 kopje (175 milliliter) thee met zoethout
Kun je thee met kaneel, venkel of anijs drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft?
Het advies is om geen (borstvoedings)thee met kaneel, venkel of anijs te drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. In deze thee zitten van nature plantengifstoffen. Die zijn niet goed voor de baby.
Adviezen bij loden of nieuwe waterleidingen en kranen
Ben je zwanger of geef je borstvoeding en woon je in een huis met loden waterleidingen? Laat de loden leidingen zo snel mogelijk vervangen. Het advies aan zwangere vrouwen is om het kraanwater tot die tijd niet te drinken en er ook geen thee of koffie mee te zetten. Via de leidingen komt namelijk lood in het kraanwater.
Gebruik tot de loden leidingen vervangen zijn flessenwater om te drinken en om koffie en thee mee te zetten. Geef je borstvoeding? Dan kun je tot de loden waterleidingen vervangen zijn, het water uit de kraan eventueel wel drinken en gebruiken voor koffie of thee, als je de kraan eerst goed hebt doorgespoeld.
Ben je zwanger of geef je borstvoeding en woon je in een huis met nieuwe waterleidingen of kranen, bijvoorbeeld in een nieuwbouwwoning? Dan is het advies om de eerste 3 maanden de kraan 2 minuten te laten stromen voordat je het kraanwater in de ochtend gebruikt om te drinken of thee of koffie mee te zetten. Je kunt er natuurlijk wel je handen mee wassen, mee schoonmaken of de planten mee water geven. Lees meer over lood in kraanwater.