Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Schijf van Vijf-vak: water, thee en koffie

Hoofdadvies: ga voor dranken zonder suiker

In dit vak van de Schijf van Vijf vind je de dorstlessers water, thee en koffie zonder suiker. Drink je er voldoende van, dan doe je je lichaam een plezier.

Inhoud

Meer water, thee en koffie drinken?

Genoeg drinken is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Wil jij gezondere keuzes maken? Of drink je eigenlijk niet genoeg? Wij geven 3 tips die je kunnen helpen.

Tip 1: maak een eetwissel

Als je het niet gewend bent om water, thee of koffie zonder suiker te drinken, dan kan het voelen als een grote stap. Maak de stap voor jezelf kleiner. Begin eens met een keer je favoriete drankje te wisselen. Hieronder vind je een aantal Eetwissels. Welke past bij jou?

Tip 2: vaste drinkmomenten

Genoeg drinken, en dan ook nog eens op een gezonde manier, gaat een stuk makkelijker als het een gewoonte is. Het kan handig zijn om het drinken van water, thee of koffie te koppelen aan vaste momenten.

  • Maak er een gewoonte van om bij elke maaltijd iets te drinken, bijvoorbeeld bij het ontbijt en de lunch een kop thee en bij het avondeten een glas water.
  • Maak drinkmomenten onderdeel van je dagelijkse routine, zoals een kopje koffie drinken na het boodschappen doen of een kop thee nemen aan het begin van je werkdag.
  • Zet een kan water op tafel, zodat je eraan herinnerd wordt om te drinken.

Tip 3: zorg voor variatie

Wil je een keer wat anders? Ook met water, koffie en thee kun je variëren. Denk aan water met fruit, kruiden of specerijen erin, bijvoorbeeld gember met sinaasappel of komkommer en munt. Of maak eens zelf (suikervrije) ijsthee of een smaakvolle ijskoffie. Meer inspiratie voor water, thee en koffie.

Hoeveel drinken per dag?

Volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar krijgen het advies om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. Kinderen vanaf 1 jaar tot en met 13 jaar hebben ongeveer tussen de 1 en 1,5 liter drinken nodig. Je kunt dit ook bekijk in de Schijf van Vijf voor jou.

Genoeg drinken is belangrijk omdat je daarmee het meeste vocht binnenkrijgt. Je hebt voldoende vocht nodig, omdat je het verliest bij het ademen, door te zweten en via plas en poep. Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur.

Aanvullende adviezen thee en koffie

Er zijn wat aandachtspunten bij koffie en thee:

  • Probeer om 3 kopjes groene en zwarte thee per dag te drinken. Dit verlaagt namelijk het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk.
  • Wissel (kruiden)thee af met andere dranken zoals water en koffie. Dan is de kans klein dat je een te grote hoeveelheid plantengifstoffen kunt binnenkrijgen.
  • Drink vanwege de cafeïne niet meer dan 5 kopjes koffie per dag.

We gaan uit van kopjes van 125 milliliter. Een mok is al gauw het dubbele.

Ben je zwanger, geef je borstvoeding of ben je jonger dan 18 jaar? Dan gelden andere adviezen.

Overzicht dranken in de Schijf van Vijf

  • Water (kraanwater, bronwater en mineraalwater met en zonder prik of een smaakje)
  • Zwarte en groene thee
  • Kruidenthee
  • Koffie

Ook zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken, en sojadrink staan in de Schijf van Vijf en tellen mee voor de hoeveelheid vocht die je op een dag binnenkrijgt. Deze dranken staan in het vak met zuivel.

Niet in de Schijf van Vijf

Dranken met suiker staan niet in de Schijf van Vijf. Denk aan vruchtensap, groentesap, suikerhoudende frisdrank, siroop en zuiveldranken met veel suiker. Ook light- of zero frisdranken vind je niet terug in de Schijf. Ze bevatten minder of geen suiker, maar tasten wel net als gewone frisdrank je tanden aan vanwege de zuren die erin zitten. Dranken met alcohol staan ook niet in de Schijf.

Ook kookkoffie en koffie uit een cafetière staan niet in de Schijf van Vijf, omdat daar veel cafestol in zit. Dat is een stofje waarvan een teveel niet goed is voor de bloedvaten. Meer over welke koffie gezond is.

Totaaloverzicht

Wil je uitgebreid zien wat wel en niet in de Schijf van Vijf staat? Bekijk dan het volledige overzicht van alle vakken.

Bekijk ook onze video over de vakken van de Schijf van Vijf:

Teaserafbeelding voor video ''

Waarom zijn water, thee en koffie gezond?

Water, thee en koffie zonder suiker bevat (nagenoeg) geen calorieën. Ook zijn deze dranken beter voor je tanden dan frisdranken.

Bij de aanvullende adviezen hierboven staan verdere gezondheidseffecten beschreven.

Hoe kies ik voor duurzame dranken?

Als je kiest voor kraanwater, thee of koffie in plaats van bijvoorbeeld flessenwater, frisdrank, vruchtensap of energiedrank, dan kies je automatisch al duurzamer. Frisdranken en vruchtensappen belasten het milieu veel zwaarder. Kraanwater is de meest duurzame optie. Het is 30 tot 1300 keer beter voor het milieu dan bron- en mineraalwater. Een stuk goedkoper ook nog. Daarna volgen thee of koffie.

Bij thee en koffie kun je extra letten op keurmerken. Staat Fairtrade-Max Havelaar of Rainforest Alliance op de verpakking? Dan is rekening gehouden met de arbeidsomstandigheden van de boeren.