Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoeveel cafeïne mag je per dag?

Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld gezien zonder problemen ongeveer 400 milligram (mg) cafeïne per dag binnenkrijgen. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om niet meer dan 200 mg cafeïne over de dag te nemen. Voor kinderen wordt een veilige hoeveelheid van 3 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht aangehouden. Voor een kind van 5 jaar van 20 kilogram komt dit bijvoorbeeld neer op 60 mg per dag, en voor een kind van 10 jaar van 35 kilogram op 100 mg per dag. In een kopje koffie zit ongeveer 60 mg cafeïne en in een kopje zwarte thee ongeveer 30 mg.

Koffie, thee en water

Wat als je te veel cafeïne binnenkrijgt?

Als je te veel cafeïne binnenkrijgt, kun je gezondheidsklachten krijgen. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon. Niet iedereen is even gevoelig voor de werking van cafeïne. Mensen die gevoelig zijn of te veel binnenkrijgen, kunnen last krijgen van hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen, rusteloosheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen en angstgevoelens.

Wat is het effect van cafeïne op slaap?

Het nemen van 1,4 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht in 1 keer of binnen korte tijd, kan bij sommige mensen invloed hebben op de slaapduur en het slaappatroon. Zeker als de cafeïne kort voor het slapen gaan wordt genomen. Voor een volwassene van 70 kilogram is dit een hoeveelheid van ongeveer 100 mg cafeïne. Voor een kind van 5 jaar van 20 kilogram komt dit neer op ongeveer 30 mg cafeïne, en voor een kind van 10 jaar van 35 kilogram op ongeveer 50 mg.

Kan cafeïne zorgen voor angstgevoelens?

Bij hele hoge innames van 10 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag kan cafeïne zorgen voor meer angstgevoelens bij kinderen. Voor een kind van 5 jaar van 20 kilogram komt dit bijvoorbeeld neer op ongeveer 200 mg cafeïne.

Hoeveel cafeïne krijg ik binnen?

Cafeïne krijg je voor het grootste deel binnen via koffie, thee, energiedranken en cola. Koffie en thee zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Frisdranken zoals cola en energiedranken staan niet in de Schijf van Vijf. Het advies van het Voedingscentrum is frisdranken niet of alleen bij uitzondering te drinken.

Hoeveel cafeïne zit er gemiddeld in?

Drank Per 100 ml Per kopje
(ongeveer 125 ml)
Per glas
(ongeveer 200 ml)

Per beker, smal blikje
of
longdrinkglas
(ongeveer 250 ml)

Per blikje
(ongeveer 330 ml)
Koffie 45 mg 60 mg 120 mg
Zwarte thee 22 mg 30 mg 60 mg
Groene thee 15 mg 20 mg 40 mg
Cola (light) 11 mg 20 mg 25 mg 35 mg
Energiedrank 32 mg 80 mg

ml = milliliter
mg = milligram

Benieuwd hoe dit er op een dag kan uitzien? Hieronder vind je een aantal voorbeelden.
Producten op een dag Gemiddelde hoeveelheid cafeïne op een dag (ongeveer)
6 kopjes of 3 bekers koffie 360 mg
4 kopjes koffie +
3 kopjes zwarte thee
330 mg
2 bekers koffie +
1 kopje zwarte thee +
2 kopjes groene thee
310 mg
 6 kopjes of 3 bekers zwarte thee 180 mg
1 kopje koffie +
2 bekers zwarte thee
180 mg
1 kopje koffie +
3 bekers groene thee
180 mg
2 kopjes zwarte thee +
1 glas cola (light)
80 mg
1 kopje koffie +
1 glas cola (light)
 80 mg

mg = milligram

sluiten

Hoeveel cafeïne mag je als volwassene per dag?

In het algemeen is het voor de gemiddelde, gezonde en niet zwangere volwassene veilig om tot 400 mg cafeïne per dag te nemen, en niet meer dan 200 mg cafeïne in één keer. Als alleen naar de cafeïne gekeken wordt, zouden volwassenen gemiddeld gezien de volgende hoeveelheden, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, veilig kunnen nemen op een dag:

  • Niet meer dan 5 kopjes koffie , of
  • Niet meer dan 3 blikjes energiedrank

Maar het algemene advies is dus frisdranken zoals energiedranken niet of alleen bij uitzondering te drinken. Hou verder lagere hoeveelheden aan bij gevoeligheid voor cafeïne. Het kan bijvoorbeeld invloed hebben op de slaap, zeker als cafeïne vlak voor het slapen gaan wordt genomen. Verder is uit voorzorg het advies geen combinaties van energiedrank met alcohol nemen.

Lees hier meer over welke koffie je het beste kunt drinken.

Hoeveel cafeïne mag je als je zwanger bent?

Voor een zwangere vrouw worden gemiddeld gezien geen negatieve gezondheidseffecten verwacht als ze niet meer dan 200 mg cafeïne neemt verdeeld over de dag. Als alleen naar de cafeïne gekeken wordt, zouden zwangere vrouwen gemiddeld gezien de volgende hoeveelheden veilig kunnen nemen op een dag (waarbij ook rekening wordt gehouden met het sterk wisselende cafeïnegehalte in koffie en thee):

  • Niet meer dan 6 kopjes zwarte of groene thee , of
  • Niet meer dan 2 kopjes koffie , of
  • Niet meer dan 2 blikjes energiedrank

Maar het algemene advies is dus frisdranken zoals energiedranken niet of alleen bij uitzondering te drinken. Verder staat op de verpakking van producten met veel cafeïne zoals energiedranken ‘niet aanbevolen voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven’.

Lees hier meer over het drinken van koffie en thee tijdens de zwangerschap.

Hoeveel cafeïne mag je als je borstvoeding geeft?

Voor een vrouw die borstvoeding geeft worden gemiddeld gezien geen negatieve gezondheidseffecten verwacht als ze niet meer dan 200 mg cafeïne neemt verdeeld over de dag. Als alleen naar de cafeïne gekeken wordt, zouden vrouwen die borstvoeding geven gemiddeld gezien de volgende hoeveelheden veilig kunnen nemen op een dag (waarbij ook rekening wordt gehouden met het sterk wisselende cafeïnegehalte in koffie en thee):

  • Niet meer dan 6 kopjes zwarte of groene thee , of
  • Niet meer dan 2 kopjes koffie , of
  • Niet meer dan 2 blikjes energiedrank

Maar het algemene advies is dus frisdranken zoals energiedranken niet of alleen bij uitzondering te drinken. Verder staat op de verpakking van producten met veel cafeïne zoals energiedranken ‘niet aanbevolen voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven’.

Lees hier meer over het drinken van koffie en thee als je borstvoeding geeft.

Hoeveel cafeïne mogen kinderen?

Voor kinderen worden gemiddeld gezien geen negatieve gezondheidseffecten verwacht als ze niet meer dan 3 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht nemen. Als alleen naar de cafeïne gekeken wordt, zouden kinderen gemiddeld gezien de volgende hoeveelheden veilig kunnen nemen op een dag (waarbij rekening gehouden wordt met de kinderen die het minst wegen in de populatie, en met het sterk wisselende cafeïnegehalte in koffie en thee):

Voor kinderen van 1 tot en met 3 jaar, op een dag:

  • Niet meer dan 1 tot 2 kopjes zwarte of groene thee , of
  • Niet meer dan 1 glas cola
  • Geen koffie of energiedrank

Voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar, op een dag:

  • Niet meer dan 1 tot 3 kopjes zwarte of groene thee , of
  • Niet meer dan 2 tot 3 glazen cola , of
  • Geen tot maximaal 1 kopje koffie
  • Geen energiedrank

Voor kinderen van 9 tot en met 13 jaar, op een dag:

  • Niet meer dan 2 tot 5 kopjes zwarte of groene thee , of
  • Niet meer dan 3 tot 4 glazen cola , of
  • Niet meer dan 1 kopje koffie
  • Geen tot maximaal 1 blikje energiedrank

Voor kinderen van 14 tot 18 jaar, op een dag:

  • Niet meer dan 3 tot 6 kopjes zwarte of groene thee , of
  • Niet meer dan 5 glazen cola , of
  • Niet meer dan 1 tot 2 kopjes koffie , of
  • Niet meer dan 1 blikje energiedrank

Maar het algemene advies is dus frisdranken zoals cola en energiedranken niet of alleen bij uitzondering te drinken. Verder staat op de verpakking van producten met veel cafeïne zoals energiedranken ‘niet aanbevolen voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven’. Hou verder lagere hoeveelheden aan bij gevoeligheid voor cafeïne. Het kan invloed hebben op de slaap, zeker als cafeïne vlak voor het slapen gaan wordt genomen.

Waar moet je op letten als je(sport)supplementen met cafeïne neemt?

Als je (sport)supplementen wilt gebruiken, dan is het advies er goed op te letten dat je daarmee niet te veel cafeïne binnenkrijgt. Zeker als je daarnaast ook nog andere producten met cafeïne neemt zoals, koffie, thee of energiedranken.

Waar kun je als zorgprofessional op letten?

Zorgprofessionals kunnen er bij het advies aan hun patiënten op letten dat cafeïne mogelijk een rol kan spelen bij sommige klachten zoals slaapproblemen of angstgevoelens.