Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Droog je uit van koffie?

Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie. Een teveel aan cafeïne kan wel andere nadelige gevolgen hebben voor je lichaam.

Hoeveel koppen koffie mag ik op een dag?

Hoe gevoelig iemand is voor de cafeïne in koffie verschilt per persoon, maar gezonde volwassenen kunnen gemiddeld ongeveer 400 milligram cafeïne per dag binnen krijgen zonder dat dit problemen geeft. Dat komt neer op ten hoogste ongeveer 6 kopjes koffie. Als je te veel koffie of energiedranken drinkt, kun je klachten krijgen als hoofdpijn, slaapproblemen, angstgevoelens of rusteloosheid.

Mogen kinderen koffie drinken?

Kinderen onder de 13 jaar kunnen beter helemaal geen koffie of energiedranken nemen omdat daar veel cafeïne in zit. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar wordt aangeraden niet meer dan 1 kopje koffie of blikje energiedrank per dag te nemen. Aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om niet meer dan 2 kopjes of 1 beker koffie te nemen op een dag.

Helpt koffie als je dronken bent?

Koffie zorgt er niet voor dat de alcohol in je bloed sneller wordt afgebroken. Het kan wel het gevoel van vermoeidheid verdrijven en maakt je wat alerter.