Wat zijn de voordelen van water drinken?
Water is een gezonde manier om je lichaam van vocht te voorzien. Water heb je elke dag nodig en staat in de Schijf van Vijf. Kraanwater heeft veel pluspunten: het bevat geen calorieën, het tast je tanden niet aan, het is goedkoop, goed voor het milieu, makkelijk mee te nemen en overal te krijgen.
Het drinkwater uit de kraan is in Nederland van goede kwaliteit. Dagelijks zorgen de Nederlandse waterbedrijven voor 3 miljard liter zuiver, streng gecontroleerd en dus betrouwbaar drinkwater. De eisen daarvoor zijn vastgelegd in de Drinkwaterwet.
Kraanwater is beter voor het milieu
Kraanwater is 30 tot 1.300 maal beter voor het milieu dan flessenwater en alle andere dranken uit de fles. Dat komt vooral doordat voor kraanwater helemaal geen verpakking nodig is.
De vervuiling in verpakte dranken zit vooral in het soort verpakkingsmateriaal. Het schoonmaken, transporteren, produceren en afdanken van de flessen kost veel energie. Vooral de wegwerp PET-fles, waarin water en andere frisdranken in worden verkocht, is een belasting voor het milieu. Als je deze koopt, kun je nog het beste voor flessen met statiegeld kiezen. Dan wordt het plastic na inlevering opnieuw gebruikt.
Goedkope optie
Het Nederlandse kraanwater behoort tot het beste ter wereld. Daarmee kunnen we een hoop geld besparen. Voor 1 euro kun je namelijk het hele jaar water drinken, uitgaande van 1,5 liter per persoon per dag. Flessenwater is 150 tot 500 keer zo duur.
Je eigen flesje bijvullen
Als je voor onderweg water uit een flesje gebruikt, dan is het beter als je deze steeds vult met kraanwater. Zo spaar je het milieu. Wel bestaat de kans dat ze vuil worden en er bacteriën in gaan groeien. Als je vaker uit een flesje drinkt, spoel het flesje (inclusief de dop) goed om met warm water en afwasmiddel en laat hem goed drogen. Doe dat als het kan elke dag. Zo wordt de bacteriegroei vertraagd. Of stop het flesje samen met de dop in de vaatwasser. Volg de instructie van de fabrikant om te
kijken of de waterfles ook in de vaatwasser kan. Ziet het er erg smerig uit, koop dan een nieuw flesje.
Op warme dagen is het verstandig om je flesje uit de zon te houden en als het kan in de koelkast te leggen. In een hete auto laten liggen kun je beter niet doen. Door de hitte groeien bacteriën namelijk veel sneller en kunnen mogelijk stoffen uit de fles in zeer kleine hoeveelheden in het water terechtkomen.
Hoeveel moet ik elke dag drinken?
Het advies voor volwassenen is om per dag 1,5 tot 2 liter te drinken. Dit hoeft niet alleen maar water te zijn. Alle dranken tellen mee. Naast water staan koffie en thee zonder suiker in de Schijf van Vijf. Lees meer over
dranken die in de Schijf van Vijf staan en vul de
Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.
Lood in Nederlands kraanwater
Het loodgehalte in het Nederlandse kraanwater is laag. Toch laat onderzoek van het RIVM uit 2019 zien dat zwangeren, flesgevoede kinderen, jonge kinderen tot en met 6 jaar te veel lood kunnen binnenkrijgen via kraanwater. Dit is alleen het geval als zij thuis nog loden waterleidingen hebben, of wanneer zij water drinken uit nog onvoldoende doorgespoelde leidingen van nieuwbouwwoningen.
Bekijk alle adviezen over lood in kraanwater.
Mineralen
In mineraalwater kunnen soms minerale zouten zitten, die je niet in dezelfde hoeveelheid in kraanwater vindt. Eet je gevarieerd, dan krijg je voldoende mineralen binnen. Het drinken van mineraalwater is hiervoor niet nodig.
Bron- en mineraalwater met koolzuur
Water met koolzuur (prik) is iets zuurder dan water zonder koolzuur. Maar het is niet zo zuur dat het slecht is voor je tanden.