Wat zijn hart- en vaatziekten?
Hart- en vaatziekten is een overkoepelende term voor
verschillende ziekten aan
het hart of bloedvaten. Meestal is de oorzaak vernauwing van de
bloedvaten door afzettingen aan de vaatwand (atherosclerose). Dit kan al op
jonge leeftijd beginnen, maar het kan jaren duren voor er hart- en vaatproblemen
ontstaan.
Door het dichtslibben van de slagaders (aderverkalking) kunnen bloedvaten
verharden. Daardoor verliezen slagaders en bloedvaten hun elasticiteit. De
bloeddoorstroming in de slagaders of bloedvaten vermindert, waardoor de
zuurstofvoorziening van de organen en spieren onvoldoende kan worden. Op deze
manier ontstaan hart- en vaatziekten,
Er bestaan verschillende soorten hart- en vaatziekten.
Coronaire hartziekten
Coronaire hartziekten ontstaan door afwijkingen of
beschadigingen in de kransslagaders (coronair arteriën). Dit zijn de slagaders die
als een soort krans om het hart heen liggen. De 2 bekendste vormen van
coronaire hartziekten zijn:
- Hartinfarct: een bloedprop of vaatvernauwing sluit een
kransslagader plotseling af. Vaak geeft dit plotselinge, hevige pijn in de
borst die lang aanhoudt.
- Angina pectoris, letterlijk 'pijn op de borst': een
tijdelijk tekort in de bloedtoevoer naar het hart door vernauwing(en) in de
kransslagaders. Daardoor krijgt een deel van het hart te weinig zuurstof.
Meestal ontstaat dit gebrek aan zuurstof bij inspanning. Angina pectoris geeft
een typische beklemmende, drukkende pijn achter het borstbeen. Dit verdwijnt
kort nadat de inspanning is beëindigd.
Beroerte (TIA, herseninfarct
en hersenbloeding)
Een beroerte (of CVA) is de verzamelnaam voor:
- TIA: een kortdurende afsluiting van een
bloedvat in de hersenen met tijdelijke uitvalsverschijnselen. De
uitvalsverschijnselen duren vaak niet langer dan een half uur, soms wat langer.
- Herseninfarct: een langer durende
afsluiting van een bloedvat.
- Hersenbloeding: een scheurtje in een
bloedvat, waardoor bloed in het omringende hersenweefsel stroomt. Het bloed
hoopt zich op en duwt het hersenweefsel weg. Hierdoor beschadigt het
hersenweefsel.
Etalagebenen
Etalagebenen kunnen ontstaan door vaatvernauwing in de benen. Een andere naam
voor etalagebenen is claudicatio intermittens.
Andere hart- en
vaatziekten
- Hartfalen: het hart pompt bloed minder
goed rond, waardoor organen en spieren niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen
krijgen.
- Aneurysma: een slagader is zwak en
daardoor plaatselijk verwijd. Als de verwijding te groot wordt, kan het
bloedvat scheuren. Dit is levensbedreigend.
- Hartritmestoornissen: het hart klopt te
snel, te langzaam of onregelmatig. Bij elke hartslag trekt het hart zich samen
door een elektrische prikkel. Bij een hartritmestoornis is er iets mis met de
vorming van de elektrische prikkel of met de geleiding van die prikkel.
Aangeboren
hartafwijkingen
Aangeboren hartafwijkingen ontstaan door een verstoorde ontwikkeling van hart
of bloedvaten. Voorbeelden zijn gaten tussen de hartkamers of hartboezem, een
verkeerde vaataansluiting, afwijkingen aan de hartkleppen of afwijkingen of
vernauwingen van de hartslagader (aorta).
Hoeveel mensen hebben
hart- en vaatziekten?
In 2021 waren er in Nederland naar schatting 1,7
miljoen mensen met hart- en vaatziekten. Meer mannen dan vrouwen hebben hart-
en vaatziekten. De meest voorkomende hart- en vaatziekten zijn coronaire
hartziekten en beroerte. Hart- en vaatziekten komen vaker voor naarmate je
ouder bent. Bij mensen jonger dan 50 jaar komen hart- en vaatziekten relatief
weinig voor.
Hart- en vaatziekten zijn na kanker de belangrijkste
doodsoorzaak in Nederland. Hart- en vaatziekten zijn verantwoordelijk voor
ongeveer 22% van de totale sterfte in Nederland. Het gaat om bijna 37.000 gevallen
per jaar, ongeveer gelijk verdeeld over mannen en vrouwen.
Wat zijn de symptomen van hart- en vaatziekten?
Soms zijn er duidelijke signalen voor hart- en
vaatziekten, zoals aanhoudende pijn op de borst. Maar er zijn ook vagere
klachten die kunnen wijzen op een hart- of vaatziekte, zoals moeheid, overmatig
zweten of misselijkheid. Bij vrouwen zijn de symptomen vaak minder duidelijk.
Soms zijn er ook helemaal geen klachten, bij een beroerte kan dat bijvoorbeeld.
Vage klachten worden niet altijd herkend. Twijfel je of maak je je zorgen, ga dan
naar de huisarts.
Wat zijn risicofactoren voor hart- en vaatziekten?
Factoren die het risico op hart- en vaatziekten
verhogen:
In sommige families komen
hart- en vaatziekten relatief vaak voor. Erfelijkheid speelt hierbij vaak een
rol. Hiervan kan sprake zijn als naaste familieleden voor hun 55e (mannen) of
65e (vrouwen) levensjaar te maken krijgen met een hart- of vaatziekte. Bespreek
met een arts of erfelijkheidsonderzoek nodig is.
Vaak is er bij hart- en vaataandoeningen sprake van een combinatie van een
aantal factoren. In alle gevallen verhogen de risicofactoren waar je zelf
invloed op hebt, zoals een ongezonde leefstijl, het risico op hart- en
vaatziekten. Door gezond te leven verklein je dit risico.
Invloed van voeding bij
hart- en vaatziekten
Door gezond te eten kunnen mensen het risico op hart-
en vaatziekten verlagen. De Gezondheidsraad heeft de effecten van voedingsmiddelen
en voedingstoffen op dit risico geëvalueerd. Hierbij is onderscheid
gemaakt tussen coronaire hartziekten en beroerte.
Van onderstaande voedingsmiddelen en voedingsstoffen
is het aannemelijk of overtuigend aangetoond dat er een verband is met hart- en
vaatziekten. Lees meer over bewijskracht op de pagina Voedingswetenschap: soorten onderzoek uitgelegd.
Hangt samen met een verhoogd risico op coronaire
hartziekten:
Hangt samen met een verhoogd risico op beroerte:
- Rood vlees
- Bewerkt vlees en vleeswaren
Hangt samen met een verlaagd risico op coronaire
hartziekten:
- Vervanging van verzadigde vetzuren door
meervoudig onverzadigde vetzuren
- Groente en fruit
- Volkoren graanproducten
- Vezels
- Noten en zaden
- Vis en visvetzuren EPA+DHA
- Gefilterde koffie
Hangt samen met een verlaagd risico op beroerte:
- Groente en fruit
- Vezels
- Vis
- Kalium
- Gefilterde koffie
- Zwarte en groene thee
Hangt samen met zowel een verhoogd als verlaagd risico
op hart- en vaatziekten:
- Alcohol. Matig
alcoholgebruik (tot 15 gram per dag, dat komt neer op maximaal 1,5 glas) hangt
samen met een lager risico op coronaire hartziekten, maar bij een hoger gebruik
neemt het risico op beroerte toe. Lees meer over alcohol.
Voedingsadvies om hart- en vaatziekten te voorkomen
De kans op hart- en vaatziekten wordt verkleind door een gezond voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf,
een gezond gewicht en een gezonde leefstijl met voldoende beweging, niet te veel
stress en niet roken. Punten waar je extra op kunt letten zijn:
- Producten met veel verzadigd vet vervangen door
producten met veel onverzadigd vet
- Niet meer dan 6 gram zout eten per dag
- Voldoende groente en fruit, vis, en volkoren
producten eten
Heb
je een hoge bloeddruk of verhoogd cholesterolgehalte? Ook dan is een gezond
voedingspatroon volgens de
Schijf van Vijf de basis. Daarnaast zijn er speciale aandachtspunten. Lees hoe je gezond eet met een hoge bloeddruk en wat je kan eten om je cholesterol te verlagen.
Vul
voor een voedingsadvies op maat de Schijf van Vijf voor jou in.
Voedingsadvies bij hart- en vaatziekten
Bij hart- en vaatziekten zijn gezond eten en een
gezonde leefstijl onderdeel van je behandelplan, naast medicatie. Je arts is leidend in je behandeling en bepaalt of je cholesterol-
of bloeddrukverlagende medicijnen nodig hebt. Ook kan je arts je doorverwijzen
naar een diëtist. Gebruik alleen op advies van de arts of diëtist producten met
plantensterolen of –stanolen, zoals speciale margarines en yoghurtdrinks.
De Schijf van Vijf als basis
Als je eet volgens de Schijf van Vijf zorg je goed voor
jezelf, ook als je een hart- of vaatziekte hebt. In de Schijf van Vijf staan voedingsmiddelen
die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkorenproducten,
ongezouten noten en vis. Als je een hart- of vaatziekte hebt, is het advies iets
meer vis te eten, namelijk 1-2 porties per week in plaats van 1 portie per week.
Neem niet te veel en
niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf. Denk aan drop, zoute snacks,
vleeswaren, witbrood, frisdrank en alcohol.
Gezond gewicht
Als je te zwaar bent, dan helpt afvallen om je
bloeddruk en cholesterol te verlagen. Vooral als je een grote buikomvang hebt.
Met de BMI-meter bereken je of
je een gezond gewicht hebt. Of bekijk onze pagina’s over afvallen. Als je overgewicht hebt, dan kan 5 tot 15%
afvallen al een verbetering opleveren.
Speciale aandachtspunten bij hart- en vaatziekten
1. Vervang verzadigd vet door onverzadigd vet
Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol in het
bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Verzadigd
vet zit in bijvoorbeeld in roomboter en harde margarines. Onverzadigd vet zit
in oliën, margarine en halvarine in een kuipje.
Welke vetten zijn ongezond?
2. Neem magere zuivelproducten
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet.
Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor de
minder vette varianten, zoals halfvolle en magere melk(producten), 20+ en 30+
kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread light.
3. Matig met vlees en varieer met vis, peulvruchten,
ei en noten
Voor een gezond voedingspatroon raden we je aan om je
elke week in elk geval te houden aan:
- Iedere dag een handje ongezouten noten
- Maximaal 500 gram vlees, waarvan maximaal 300 gram rood vlees (vlees van rund en varken)
- 2-3 eieren (3-4 voor vegetariërs)
- 1 keer per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen
en kikkererwten
- 1-2 keer per week vis, varieer daarbij tussen verschillende vissoorten
Welke vissoorten kan ik eten bij hart- en vaatziekten?
In onderstaande tabel zie je welke
vissoorten je hoe vaak kunt eten als je hart- en vaatziekten hebt.
Aantal keer |
Magere vis |
Vette vis |
Vis waarvan je 2 porties per week kunt eten |
Heek
Meerval uit aquacultuur*
Pangasius uit aquacultuur*
Schar
Schelvis
Schol
Tarbot uit aquacultuur*
Tilapia uit aquacultuur*
Tong
Wijting
|
Forel uit aquacultuur*
Zalm uit aquacultuur* |
Vis waarvan je 1 portie per week kunt eten |
Mosselen |
Haring
Wilde forel*
Wilde zalm* |
Vis waarvan je 1 portie in de 2 weken kunt eten |
Kabeljauw
Koolvis |
|
Vis die je beter niet kunt eten |
Baars
Bot
Garnalen
Heilbot
Karper
Krab (incl. wolhandkrab)
Tonijn
Zeebaars
Zeeduivel
Zeewolf
Zelfgevangen vis
|
Lever van heek, kabeljauw, etc.
Makreel
Paling
Sardine
Sprot
Zelfgevangen vis |
*Op het etiket kun je zien of de vis is gevangen in het wild of dat het kweekvis is. Bij kweekvis staat 'aquacultuur' of 'gekweekt' op het etiket.
sluiten
4. Drink geen alcohol
Alcohol verhoogt de bloeddruk vanaf 2
glazen per dag. Het advies is om geen alcohol te drinken, of als je toch wilt
drinken dit te beperken tot 1 glas per dag.
5. Drink zo min
mogelijk ongefilterde koffie, ga voor gefilterde koffie
Ongefilterde koffie verhoogt
het LDL-cholesterol vanwege het stofje cafestol. Kookkoffie (waar je water
direct bij het koffiepoeder giet) en koffie uit de cafetière kun je daarom
beter niet drinken. Gewone koffie kan wel. Bekijk de koffieadviezen.
6. Genoeg bewegen
Elke week minimaal 2,5 uur bewegen vermindert het risico op hart-
en vaatziekten, terwijl veel stil zitten het risico juist verhoogt. Stevig
wandelen, fietsen, stofzuigen, tuinieren: het telt allemaal mee.
7. Niet roken
Niet roken en stoppen met
roken vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Wil
je stoppen met roken? Zoek hulp via www.rokeninfo.nl.
Voedingsadvies in beeld
Vergoedingen
Heb je een hart- of
vaatziekte? Dan krijg je vanuit je zorgverzekering een diëtist vergoed. Heb je
daarnaast ook overgewicht? Dan kom je ook in aanmerking voor een gecombineerde
leefstijlinterventie. Lees hoe het precies zit met vergoedingen voor voedings- en leefstijladvies.