Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.

Gezonde voeding, een goed recept voor in je praktijk

Op deze site bieden we je informatie die je als huisarts, praktijkondersteuner of diëtist nodig hebt om mensen met een ziekte of aandoening te helpen hun voedingspatroon aan te passen. Het aantal ziektebeelden is nog niet compleet, we breiden de informatie steeds verder uit.

Gezonde voeding als basis

Wie eet volgens de Schijf van Vijf neemt voedingsmiddelen die goed zijn voor het lichaam. Ook bij een ziekte of aandoening is de Schijf van Vijf het uitgangspunt.

Hart- en vaatziekten

Naast medicatie draagt het verlagen van het serum-cholesterolgehalte en de bloeddruk bij aan het verminderen van het risico op verdere problemen.

Diabetes

Voor patiënten die de diagnose diabetes type 2 (suikerziekte) gesteld krijgen, verandert er veel. Gezond eten is van groot belang.

Maag-darmproblemen

Maag- en darmproblemen komen vaak voor. Sommige klachten zijn op te lossen met een gezond voedingspatroon.

Overgewicht

Gezonde voeding en voldoende bewegen zorgen voor een gezonder gewicht. Voor mensen die te zwaar zijn, levert enkele kilo’s afvallen al gezondheidswinst op.

Ondervoeding

Ondervoeding komt vooral voor bij zieken, ouderen en mensen met een ongezond leefpatroon. Voldoende eiwit en energie binnenkrijgen en voldoende bewegen is van belang.

Vitamines en supplementen

Een supplement slikken levert vaak geen extra gezondheidswinst op en soms zelfs gezondheidsrisico. Voor bepaalde groepen geldt een suppletieadvies.

Voedselovergevoeligheid

Soms zijn voedingsmiddelen de oorzaak van gezondheidsklachten. Met de juiste voeding kunnen klachten worden voorkomen.

Diëten en hypes

Het internet staat vol informatie over voeding, afvallen en diëten. Hier vind je informatie die kan helpen om hypes te duiden richting de patiënt.

Over het Voedingscentrum

  • Over ons In Nederland wordt al sinds 1941 voorlichting gegeven over goed eten door het Voedingscentrum (dat toen nog Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad heette). Sindsdien is...
  • Samenwerken Onder een PPS verstaan wij: (Een PPS is een) tijdelijk samenwerkingsverband tussen twee of meer organisaties uit publieke én private sectoren die middelen, risico’s...
  • Contact Zakelijke contacten Contact consumenten Adres en bereikbaarheid Bezuidenhoutseweg 105 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 85700 2508 CK, Den Haag
  • Hoe werken we? Het Voedingscentrum vertaalt wetenschappelijk onderzoek naar praktische adviezen en handige hulpmiddelen. Op die manier informeren we consumenten om gezond, veilig en meer...

Suggesties en vragen

Deze site is in ontwikkeling. We horen het graag als je suggesties hebt of een vraag wilt stellen.

Ook voor inhoudelijke vragen over voeding of verzoeken voor informatie of materialen kun je ons bereiken.

Bel onze servicedesk professionals op: 070 306 88 10.
Maandag van 13.00 tot 17.00 uur
Donderdag van 10.00 tot 13.00 uur.
Mailen kan altijd: professionals@voedingscentrum.nl

Aanmelden als professional

Meld je aan als professional voor de webshop.

Je kunt dan (gratis) grotere aantallen van onze materialen bestellen.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief professionals.

Je ontvangt dan één keer per maand een overzicht met nieuws over voeding en gezondheid en updates over onze materialen.

Kijk hier voor een overzicht van alle apps en tools.


Wij werken samen met Artsportaal om onze informatie nog toegankelijker te maken voor alle huisartsenpraktijken in Nederland.