Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezonde voeding, een goed recept voor in je praktijk

Op deze site bieden we je informatie die je als huisarts, praktijkondersteuner of diëtist nodig hebt om mensen met een ziekte of aandoening te helpen hun voedingspatroon aan te passen. Het aantal ziektebeelden is nog niet compleet, we breiden de informatie steeds verder uit.

Het coronavirus en voeding

Patiënten met vragen over het coronavirus en voeding kun je verwijzen naar onze speciale webpagina's hierover. Daar vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Hoe kun je bijvoorbeeld je weerstand verhogen? Helpen bepaalde voedingssupplementen en kun je het coronavirus oplopen via eten?

Gezonde voeding als basis

Wie eet volgens de Schijf van Vijf neemt voedingsmiddelen die goed zijn voor het lichaam. Ook bij een ziekte of aandoening is de Schijf van Vijf het uitgangspunt.

Overgewicht

Gezonde voeding en voldoende bewegen zorgen voor een gezonder gewicht. Voor mensen die te zwaar zijn, levert enkele kilo’s afvallen al gezondheidswinst op.

Ondervoeding

Ondervoeding komt onder andere voor bij zieken en ouderen. Voldoende eiwit en energie binnenkrijgen en voldoende bewegen is van belang.

Maag-darmproblemen

Maag- en darmproblemen zoals diarree en obstipatie komen vaak voor. Sommige klachten zijn op te lossen met een gezond voedingspatroon.

Hart- en vaatziekten

Naast medicatie draagt het verlagen van het serum-cholesterolgehalte en de bloeddruk bij aan het verminderen van het risico op verdere problemen.

Diabetes

Voor patiënten die de diagnose diabetes type 2 (suikerziekte) gesteld krijgen, verandert er veel. Gezond eten is van groot belang voor de gezondheid.

Vitamines en supplementen

Een supplement slikken levert vaak geen extra gezondheidswinst op en soms zelfs gezondheidsrisico. Bekijk de suppletieadviezen.

Overgevoeligheid en allergie

Soms zijn voedingsmiddelen de oorzaak van gezondheidsklachten. Met de juiste voeding kunnen klachten worden voorkomen.

Diëten en hypes

Het internet staat vol informatie over voeding, afvallen en diëten. Hier vind je informatie die kan helpen om hypes te duiden richting de patiënt.

Ondersteuning voor je praktijk

Vragen

Voor inhoudelijke vragen over voeding of verzoeken voor informatie of materialen kun je ons bereiken.

Bel onze servicemedewerker professionals op:
070 306 88 10
Maandag van 13.00 tot 17.00 uur
Donderdag van 10.00 tot 13.00 uur

Mailen kan altijd: professionals@voedingscentrum.nl

Materialen voor in je praktijk

  • Bestel folders en andere uitdeelmaterialen via de webshop. Een groot deel van ons aanbod is gratis, als je je in de webshop aanmeldt als professional.
  • Bekijk ons overzicht van alle apps en tools. En bestel de gratis promotiekaarten om je patiënten op onze apps te wijzen.
  • Gebruik onze video's om te tonen in de wachtkamer. Je kunt ondertiteling toevoegen aan de video's door rechts onderin op het eerste icoontje te klikken.
  • Meld je hier aan voor de maandelijkse nieuwsbrief professionals.

Over het Voedingscentrum

  • Contact Contact consumenten Contact professionals Adres en bereikbaarheid Bezuidenhoutseweg 105 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 85700 2508 CK, Den Haag
  • Over ons In Nederland wordt al sinds 1941 voorlichting gegeven over goed eten door het Voedingscentrum (dat toen nog Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad heette). Sindsdien is...
  • Samenwerken Onder een PPS verstaan wij: (Een PPS is een) tijdelijk samenwerkingsverband tussen twee of meer organisaties uit publieke én private sectoren die middelen, risico’s...
  • Hoe werken we? Het Voedingscentrum vertaalt wetenschappelijk onderzoek naar praktische adviezen en handige hulpmiddelen. Op die manier informeren we consumenten om gezond, veilig en meer...

Artsportaal

Wij werken samen met Artsportaal om onze informatie nog toegankelijker te maken voor alle huisartsenpraktijken in Nederland.

Vergoedingen

Wil jouw patiënt of jijzelf meer weten over de vergoedingen voor voedingsadvies van de zorgverzekering? Alle informatie op een rij.