Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezonde voeding, een goed recept voor in je praktijk

Op deze site bieden we je informatie die je als huisarts of praktijkondersteuner kunt gebruiken om patiënten met een bepaald ziektebeeld te helpen hun voedingspatroon aan te passen.

Materialen en nascholing

Bekijk onze handige materialen, zoals folders, apps en video's. En bekijk wat we bieden aan nascholingen over voeding.

E-learning over voeding

Wil je voorlichting geven over voeding? Ga dan aan de slag met onze geaccrediteerde e-learning. Nieuw: 3 verdiepende modules.

Gezonde voeding als basis

Onze Schijf van Vijf laat zien wat de essentie van gezond en duurzaam eten is. Bekijk onze info en materialen voor professionals.

Overgewicht

Gezonde voeding en voldoende bewegen zorgen voor een gezonder gewicht. Voor mensen die te zwaar zijn, levert enkele kilo’s afvallen al gezondheidswinst op.

Ondervoeding

Ondervoeding komt onder andere voor bij zieken en ouderen. Voldoende eiwit en energie binnenkrijgen en voldoende bewegen is van belang.

Oudere patiënt

Met het ouder worden verandert de lichaamssamenstelling. Voor mensen van 70 jaar en ouder zijn er specifieke aandachtspunten voor de voeding.

Hart- en vaatziekten

Naast medicatie draagt het verlagen van het cholesterol en de bloeddruk bij aan het verminderen van het risico op verdere problemen.

Maag-darmproblemen

Maag- en darmproblemen zoals diarree en obstipatie komen vaak voor. Sommige klachten zijn op te lossen met een gezond voedingspatroon.

Diabetes

Voor patiënten die de diagnose diabetes type 2 (suikerziekte) gesteld krijgen, verandert er veel. Gezond eten is van groot belang voor de gezondheid.

Overgevoeligheid en allergie

Soms zijn voedingsmiddelen de oorzaak van gezondheidsklachten. Met de juiste voeding kunnen klachten worden voorkomen.

Chronische nierschade

Eten volgens de Schijf van Vijf is de basis voor de meeste mensen met chronische nierschade. Het is daarbij vooral belangrijk om te letten op zout.

Vitamines en supplementen

Een supplement slikken levert vaak geen extra gezondheidswinst op en soms zelfs gezondheidsrisico. Bekijk de suppletieadviezen.

Diëten en hypes

Het internet staat vol informatie over voeding, afvallen en diëten. Hier vind je informatie die kan helpen om hypes te duiden richting de patiënt.

Help gedrag veranderen

Wil je patiënten helpen bij het veranderen van hun gedrag? Bijvoorbeeld om gezonder te eten? Op deze pagina krijg je praktische handvatten.

Vergoedingen

Wil jouw patiënt of jijzelf meer weten over de vergoedingen voor voedingsadvies van de zorgverzekering? Alle informatie op een rij.

We helpen graag

Heb je vragen over voeding of verzoeken voor materialen? Bel ons op 070 306 88 10, op maandag van 13.00-17.00 uur en donderdag van 10.00-13.00 uur. Of mail: professionals@voedingscentrum.nl

Artsportaal

Wij werken samen met Artsportaal om onze informatie nog toegankelijker te maken voor alle huisartsenpraktijken in Nederland.

Platform Voeding Nederland

Het Voedingscentrum is onderdeel van Platform Voeding Nederland: 7 organisaties uit de voedingswereld die de handen ineen hebben geslagen.