Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat zijn de bijwerkingen en effecten van energiedrank?

Energiedrank staat niet in de Schijf van Vijf. Het advies is om geen energiedrank te drinken of alleen bij uitzondering. Het is frisdrank met veel suiker: per 100 ml 2 tot 4 suikerklontjes. Het advies is zo min mogelijk dranken met suiker te drinken, omdat dit de kans op overgewicht en diabetes type 2 vergroot. Ook light energiedrank staat niet in de Schijf van Vijf vanwege de zuren die je tanden aantasten.

Kun je uitdrogen van energiedrank?

Energiedrank is niet vochtafdrijvend zoals alcohol. Maar tijdens inspanning waarbij veel vocht wordt verloren door zweten, zoals bij intensief sporten, helpt energiedrank niet goed om dit vocht snel weer aan te kunnen vullen. Hierdoor kan energiedrank wel bijdragen aan uitdroging van het lichaam. Verder stimuleert de cafeïne in energiedrank de nieren waardoor het kan zijn dat je eerder moet plassen. Maar door de cafeïne ga je niet in totaal méér plassen, en je verliest dus uiteindelijke in totaal ook niet méér vocht door energiedrank.

Wat zijn de effecten van cafeïne in energiedrank?

De cafeïne in energiedrank kan zowel positieve als negatieve effecten hebben. Kijk hier voor een overzicht van de gezondheidseffecten van cafeïne.

Geeft energiedrank je energie?

De cafeïne in energiedrank geeft je lichaam geen energie in de vorm van calorieën zoals vetten, suikers en eiwitten dat wel doen. Cafeïne is een stof met een psychomotorisch stimulerend effect: het heeft invloed op wat je doet, voelt en denkt. Een hoeveelheid cafeïne van 75 mg of meer kan alertheid en concentratie verhogen. Cafeïne geeft je lichaam op zichzelf dus geen energie, maar kan je wel het gevoel geven meer energie te hebben. Hoe groot deze effecten zijn, verschilt per persoon.

Blikje energiedrank

Is energiedrank een goede sportdrank?

Nee, energiedrank is niet geschikt als sportdrank. Energiedrank wordt ingedeeld bij de hypertone dranken, vanwege het hoge suikergehalte. Het lichaam kan het vocht uit hypertone dranken minder snel en goed opnemen. Tijdens inspanning waarbij veel vocht wordt verloren door zweten, kunnen deze dranken daardoor juist verder bijdragen aan uitdroging van het lichaam. Ook kan het zorgen voor een klotsende buik en andere maag- en darmklachten.

Kan energiedrank je sportprestaties verbeteren?

Sporters krijgen met een voedingspatroon volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf alle energie en voedingsstoffen binnen voor een goede sportprestatie. Cafeïne in bijvoorbeeld energiedrank kan helpen daarnaast nét nog wat meer uit de sportprestatie te halen. Cafeïne kan helpen je alertheid en concentratie te verhogen. Daarnaast kan het duurprestaties en uithoudingsvermogen verbeteren, en de zwaarte van de inspanning voor je gevoel verlagen. Hoeveel beter sportprestaties kunnen zijn door cafeïne, verschilt sterk per persoon.

Om een effect op je sportprestaties te hebben, moet je gemiddeld tussen de 3 en 6 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht nemen. Soms heeft 2 mg per kilogram lichaamsgewicht ook al effect. Voor iemand van 70 kg komt dat neer op een hoeveelheid cafeïne tussen de 140 en 420 mg. De cafeïne kun je binnenkrijgen via (light) energiedrank, maar ook door het drinken van een aantal koppen sterk gezette koffie, kauwgom met cafeïne of via een supplement. Het is lastig te bepalen wat het beste moment is om de cafeïne te nemen. Dit hangt ook af van het soort inspanning.

Het is overigens voor fabrikanten niet toegestaan claims over cafeïne op het etiket van producten te zetten.