Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat zijn de bijwerkingen en effecten van energiedrank?

Overgewicht en diabetes type 2

Het drinken van veel suikerhoudende dranken zoals energiedrank, vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Lees hierover meer bij frisdrank.

Calorierijk

Energiedranken zijn calorierijk. In 1 blikje zitten ongeveer 100 kilocalorieën. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt, kom je aan.

Cafeïne

De cafeïne in energiedrank kan zowel positieve als negatieve effecten hebben. Kijk voor de gezondheidseffecten bij cafeïne.

Vermoeidheid

Het drinken van een energiedrankje kan de vermoeidheid in het verkeer tegengaan. Maar op de langere termijn is er mogelijk een kans op negatieve effecten. Er kunnen problemen ontstaan wanneer energiedrankjes gebruikt worden als slaapvervangers. Energiedrankjes zijn geen oplossing voor vermoeidheid. Luister naar je lichaam en negeer signalen niet.

Uitdrogen

Energiedranken bevatten vaak een hoog suikergehalte, waardoor het hypertone dranken zijn. Je lichaam kan het vocht uit dergelijke dranken niet zo goed opnemen. Dit kan leiden tot uitdroging. Daarom is het advies om als je energiedrank drinkt, ook voldoende water te drinken. Dit geldt zeker voor situaties waarbij je veel vocht verliest, zoals sporten en warm weer.

De cafeïne in energiedranken zorgt voor een snellere uitscheiding van vocht uit het lichaam. Toch zorgt de cafeïne in een energiedrank op zichzelf niet voor uitdroging van het lichaam.

Energiedrank en alcohol

Alcohol zorgt ervoor dat je trager reageert. De cafeïne uit energiedranken versnelt de reactietijd juist iets. De combinatie van alcohol en energiedrank zorgt er zo voor dat een van de risico’s van alcoholgebruik positief wordt beïnvloed. Aan de andere kant dempen energiedranken dus de invloed van alcohol. Daardoor kun je je nuchterder voelen dan je in werkelijkheid bent. Dit is een negatief effect van de combinatie alcohol en energiedrank.

Verder heeft alcohol een vochtafdrijvende werking. Er zijn aanwijzingen dat bij gelijktijdige consumptie van alcohol en energiedranken, de risico’s van alcoholgebruik (zoals uitdroging) groter kunnen worden.

Om deze redenen is ons advies om energiedrankjes niet te combineren met alcohol.

Suiker

Energiedranken heten ook wel hypertone dranken, vanwege het hoge suikergehalte. Energiedranken bevatten 8 tot 15 gram koolhydraten per 100 milliliter, wat gelijk staat aan 2 tot 4 suikerklontjes. Door het hoge suikergehalte zijn ze ongeschikt als sportdrank. Dat vertraagt namelijk de vochtopname in de darm.