Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is frisdrank met suiker gezonder dan light-frisdrank?

Frisdrank met suiker en light-frisdrank staan allebei niet in de Schijf van Vijf. Het drinken van veel dranken met suiker vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Light-frisdrank bevat geen of minder suiker en daardoor minder calorieën dan frisdrank met suiker. Als je frisdrank wilt drinken en minder calorieën wilt binnenkrijgen, kun je dus beter light-frisdrank drinken.

De zoetstoffen in light-frisdrank zijn verder ook beter voor je tanden. Zoetstoffen spelen namelijk in tegenstelling tot suiker geen rol bij het ontstaan van gaatjes (tandcariës). Maar net als in gewone frisdranken zitten in light-frisdranken wel zuren die slecht zijn voor je tanden. Je kunt dus in plaats van frisdrank het beste water, thee en koffie zonder suiker drinken. Die staan wel in de Schijf van Vijf.

Hoeveel suiker in verschillende dranken zit, zie je hieronder:

Zijn de zoetstoffen in light-frisdranken wel veilig?

De in de Europese Unie toegelaten zoetstoffen zijn uitgebreid onderzocht op veiligheid door de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA. En in Europese regelgeving staat aan welke levensmiddelen de verschillende zoetstoffen mogen worden toegevoegd. Hierin staat ook welke hoeveelheid maximaal gebruikt mag worden, zodat mensen niet te veel binnenkrijgen. Lees meer over zoetstoffen. In light-frisdrank zit vaak de zoetstof aspartaam. Lees meer over aspartaam.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt namelijk altijd af van hoeveel of hoe vaak je iets eet of drinkt. Lees meer.