Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is af en toe een wijntje schadelijk als ik zwanger ben?

Als je alcohol drinkt terwijl je zwanger bent, kan dat slecht zijn voor de gezondheid van je kind. Ook als je maar af en toe een glaasje wijn of bier drinkt.

Alcohol tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een miskraam, vroeggeboorte en een kind met een laag geboortegewicht. Ook kan alcohol de latere ontwikkeling van het kind beïnvloeden.

Alcohol drinken tijdens je zwangerschap kan schadelijk zijn voor je baby

Alcohol schadelijk voor ongeboren kind

Alcohol kan op elk moment van de zwangerschap schadelijk zijn. Bovendien nemen de risico’s van de negatieve effecten toe naarmate je meer alcohol drinkt. Als je alcohol drinkt, dan heeft je baby net zoveel alcohol in het bloed als jij. In de eerste twee maanden van je zwangerschap vormen de organen van je baby zich al. Terwijl je dan soms nog niet weet dat je zwanger bent. Drink dus geen alcohol vanaf het moment dat je zwanger wilt worden en tijdens de zwangerschap.

Meer informatie over alcohol en zwangerschap èn een gratis online cursus over dit onderwerp vind je op www.alcoholvrijzwanger.nl.

Alcohol en vruchtbaarheid

Alcohol kan ook leiden tot verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw en mogelijk ook bij de man. Ook toekomstige vaders kunnen beter geen alcohol drinken totdat hun partner zwanger is. Wil je zwanger worden? Lees meer over gezond zwanger worden.

Wat kun je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten en drinken. Maar sommige producten kunnen schadelijk zijn voor jezelf of voor je baby.

Alcoholvrije zwangerschap

Een alcoholvrije zwangerschap wordt makkelijker als je het samen doet met je partner/familie/vrienden. Meld je aan op Mijnnuchterebaby.nl en doe samen mee. Mijn nuchtere baby helpt jou, je partner en je omgeving op een positieve manier om alcohol tijdens je zwangerschap te laten staan.