Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Moet ik multivitamines slikken tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent krijg je het advies foliumzuur (400 microgram per dag) en vitamine D (10 microgram per dag) te slikken. Daarnaast is gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf belangrijk. Een multivitamine-supplement is dan niet nodig.

Soms kan het nodig zijn nog meer supplementen te slikken. Als je te weinig calcium, jodium of viszetzuren binnenkrijgt. Probeer dan meer te eten van de producten waar deze voedingsstoffen in zitten. Als dat niet lukt is het advies een supplement te nemen. Let er goed op dat je kiest voor een supplement waarin genoeg zit van de voedingsstoffen die je nodig hebt. Lees hierover meer.

Als je veel moet overgeven, weinig eet of bang bent dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, overleg dan met je verloskundige of je een multivitaminepil speciaal voor zwangere vrouwen kan slikken en welke het meest geschikt is. Dan hoef je trouwens geen aparte tabletten met foliumzuur en vitamine D in te nemen, want dat zit er al in.

Waar let je op?

Let erop dat het supplement geen vitamine A bevat in de vorm van retinol, retinal, retinyl-acetaat of retinyl-palmitaat. Kies er altijd een die speciaal bestemd is voor zwangere vrouwen.

Bekijk hieronder een voorbeeld van een multivitamine-doosje. Klik op de onderdelen voor meer informatie. Je kunt de voor- en achterkant lezen.

Referentie-inname (RI)

De Referentie-inname (RI) is een Europese waarde. Het geeft aan hoeveel vitamines en mineralen je gemiddeld op een dag nodig hebt. De RI kan afwijken van de Nederlandse aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH). Voor zwangeren gelden voor sommige vitamines en mineralen een andere ADH. De waarde kan daarom hoger liggen dan 100%. Dat is dan dus goed.

Lees meer over de ADH

Lees meer
Visolie, gelatine (rund)
Visolie en gelatine (rund) zijn dierlijke producten. Voor mensen die geen vis of vlees eten, zijn er ook supplementen met omega 3-vetzuren uit algen.
Lees meer
Foliumzuur

Neem vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 10 weken van de zwangerschap elke dag 400 µg (microgram) foliumzuur. Dat is 200% van de Referentie-inname (RI). Neem nooit meer dan 1.000 µg (is gelijk aan 1 milligram) foliumzuur per dag.

Lees meer over foliumzuur.  

Lees meer
Ingrediënten
In de ingrediëntenlijst zie je welke ingrediënten zijn toegevoegd. Dit zijn de vitamines en mineralen, maar ook de toevoegingen die nodig zijn om er een capsule van te maken.
Lees meer
Omega-3-(vis)vetzuren
Als het niet lukt om 2 keer per week vis te eten, slik dan elke dag een omega-3-(vis)vetzuurcapsule. Let hierbij op dat de hoeveelheid DHA tussen de 250 en 450 mg (milligram) zit. In dit voorbeeldsupplement is dit net te weinig. Je kunt dit nog aanvullen met een visolie-supplement voor wat extra DHA. Meer dan 450 mg per dag is niet nodig, maar niet gelijk schadelijk.
Lees meer
Extra foliumzuur en vitamine D3

Slik vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 10 weken van de zwangerschap elke dag 400 µg (microgram) foliumzuur. Als je zwanger bent krijg je ook het advies om tijdens de gehele zwangerschap elke dag 10 µg (microgram) vitamine D te slikken. Als je een multivitamine voor zwangere vrouwen slikt hoef je niet meer los foliumzuur en vitamine D te slikken.

Lees meer over vitamines 

Lees meer
IJzer
Je verloskundige laat controleren of je voldoende ijzer binnenkrijgt. Als je een ijzertekort hebt, dan krijg je een ijzersupplement voorgeschreven. De aanbevolen hoeveelheid voor zwangeren is 16 mg (milligram) per dag. Dit is 115% van de RI.
Lees meer
Vitamine D3

Neem tijdens je zwangerschap elke dag 10 µg (microgram) vitamine D. Dat is 200% van de Referentie-inname (RI).

Lees meer over vitamine D

Lees meer
Jodium
Als je zwanger bent heb je 200 µg (microgram) jodium per dag nodig. Dit is 133% van de RI. Als je niet voldoende jodium binnenkrijgt, dan is het advies om meer producten te eten met jodium. Lukt dat niet? Dan adviseren we om tijdens je zwangerschap maximaal 200 µg (microgram) jodium te slikken. In dit voorbeeldsupplement zit 75 µg (50%). Haal je de rest niet uit voeding? Dan heb je dus nog een extra jodiumsupplement nodig. Neem in totaal nooit meer dan 200 µg uit supplementen.
Lees meer
Goed voor

Dit is een gezondheidsclaim. Die zijn goed onderbouwd. Het maakt dus niet uit of je een goedkoper huismerk neemt of een duurder A-merk. Het werkt hetzelfde.

Lees meer over claims

Lees meer
Bewaren
Het bewaaradvies geeft aan hoe en waar je het product het beste kunt bewaren. Bijvoorbeeld in een kastje waar het droog en donker is.
Lees meer
1 per dag

Kijk hoeveel tabletten je per dag kan innemen. Dit kan per merk verschillen. Neem niet meer. Want sommige vitamines en mineralen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langere tijd te veel van neemt. 

Lees meer over het slikken van vitamines

Lees meer
Productnaam
De productnaam geeft aan voor wie het bedoeld is en wat er inzit. Deze naam kan soms misleidend zijn. Op deze verpakking staat ‘compleet’. Maar dat betekent niet dat je met dit supplement alle vitamines, mineralen en visvetzuren binnenkrijgt die je nodig hebt. Als je tijdens je zwangerschap een multivitamine wilt nemen, kies dan altijd een multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen. Dan zit er genoeg foliumzuur en vitamine D in. En niet te veel vitamine A. 
Lees meer
Dosering

Kijk hoeveel tabletten je per dag kan innemen. Neem niet meer dan deze dosering. Sommige vitamines en mineralen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langere tijd te veel van neemt.  

Lees meer over het slikken van vitamines 

Lees meer
Sojaolie
Vetgedrukte woorden, zoals soja in sojaolie, geven aan dat het stoffen zijn waar mensen allergisch voor kunnen zijn. Voor zwangeren die niet allergisch zijn voor soja, kan dit geen kwaad. Deze kleine hoeveelheid heeft geen negatieve invloed op de ontwikkeling van de baby.
Lees meer
Calcium
Als je te weinig calcium binnenkrijgt, dan is het advies om meer producten met calcium te nemen. Lukt dat niet? Dan adviseren we om vanaf week 20 van je zwangerschap 1000 mg (milligram) calcium per dag te slikken. Dit is 125% van de RI. In dit voorbeeld supplement zit slechts 120 mg (15%), dus dan heb je nog een extra calcium supplement nodig.
Lees meer
Doe mee:

Vind je dit voorbeeld-etiket nuttig?