Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Welk ijs kan ik veilig eten als ik zwanger ben?

IJs kun je veilig eten als je zwanger bent. Sorbet, softijs, waterijs, roomijs en Italiaans ijs (schepijs) kun je gerust af en toe eten. Alleen ijs met alcohol kun je beter laten staan.

Softijs

Er wordt wel eens beweerd dat je bij softijs meer risico loopt op een voedselinfectie, en dat je het als zwangere vrouw niet moet eten. Onderzoek laat zien dat je het veilig kunt eten, ook als je zwanger bent. Wel is het zo dat de machines schoon moeten zijn en de ijsmaker hygiënisch moet werken. Maar hier zijn duidelijke regels voor in Nederland. Vertrouw je de hygiëne niet, neem het dan niet. Maar in het algemeen geldt: softijs is veilig om te eten als je zwanger bent.

IJs met alcohol

De laatste jaren is het een trend: ijs met alcohol erin, zoals limoncello-ijs, mojito-ijs, wodka-ijs of ijs met advocaat. Dit soort ijs kun je echt beter niet eten als zwangere. Er zit vaak niet erg veel alcohol in, meestal 1-2%, maar het is beter om het te laten staan. ijk in de winkel goed op de verpakking als je twijfelt, of vraag ernaar bij de ijssalon.

IJs in het buitenland

Of je ijs in het buitenland veilig kunt eten, is lastiger aan te geven. In warme landen kan het zijn dat de temperatuur in vriezers of koelingen hoger oploopt of dat er niet hygiënisch gewerkt wordt. In sommige landen, zoals de meeste landen in Afrika en Azië, is het kraanwater ook niet veilig om te drinken. Als je twijfelt over de hygiëne, vraag het na of neem het niet. Bijvoorbeeld bij ijs dat verkocht wordt op straat.

Sorbet, softijs, waterijs, roomijs en Italiaans ijs (schepijs) kun je gerust af en toe eten als je zwanger bent.

Voorverpakt ijs dat je in de supermarkt kunt kopen, kun je vaak prima eten. Ook als je zwanger bent.

Calorieën in ijs

Het zal geen verrassing zijn: ijs staat niet in de Schijf van Vijf. Maar natuurlijk kun je af en toe prima een ijsje eten als je daar zin in hebt. Er is wel verschil in welke soort je kiest: de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere.

Welk ijsje kun je het beste kiezen als je op je gewicht wil letten?

Waterijs is bijvoorbeeld een beter keuze dan roomijs en softijs. En als je op je calorieën wil letten, kun je beter geen grote sorbet bestellen na het eten.