Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is het goed om vis te eten tijdens je zwangerschap?

Ja, het advies is om 2 keer per week vis te eten als je zwanger bent. Het verlaagt het risico op vroeggeboorte. De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's.

Het advies is om 2 keer per week vis te eten als je zwanger bent.

Vette en magere vis

Vis eten is goed voor de gezondheid van zowel moeder als kind. Het advies is daarom om 2 keer per week vis te eten. En dan gaat het om 1 keer in de week vette vis, zoals zalm en forel te nemen, en 1 keer per week magere vis, zoals tilapia en schol. Een portie is ongeveer 100 gram. Als het je niet lukt om twee keer per week vis te eten, slik dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250-450 mg DHA.

Welke vis kan ik eten tijdens mijn zwangerschap?

Vis eten tijdens de zwangerschap is goed voor de ontwikkeling van de baby. Let er alleen wel op dat je de juiste vis neemt. Er zijn namelijk bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan. Een keer een kleine hoeveelheid op bijvoorbeeld een toastje zal niet meteen schadelijk zijn, maar uit voorzorg kun je ze beter niet nemen. Voor de avonturiers: zelfgevangen vis en schaal- en schelpdieren kun je beter ook laten staan, omdat je niet weet of het water waarin ze zwommen vervuild is.

Vis altijd goed verhitten

Het is belangrijk om vis altijd goed te verhitten. Vis uit blik of pot is al voldoende verhit geweest en hoef je dus niet opnieuw te verhitten. Rauwe of gerookte vis zoals gerookte zalm, rauwe haring (maatjesharing of Hollandse Nieuwe) of vis in sushi kun je beter laten staan. Lees waarom je beter geen rauwe haring kunt eten als je zwanger bent. Na het verhitten van rauwe of gerookte vis kun je dit wel veilig eten. Bijvoorbeeld gerookte zalm in een ovengerecht.

In onderstaande tabel zie je welke vis veilig is om te eten tijdens je zwangerschap en hoe vaak je het kunt eten. Het advies is om 1 keer per week magere vis en 1 keer per week vette vis te eten.

Aantal keer

Magere vis

Vette vis

Vak waaruit je iedere week
2 porties kunt eten
Heek
Meerval uit aquacultuur*
Pangasius uit aquacultuur*
Schar
Schelvis
Schol
Tarbot uit aquacultuur
Tilapia uit aquacultuur
Tong
Wijting
Forel uit aquacultuur*
Zalm uit aquacultuur*

Vak waaruit je 1 portie per week kunt eten Mosselen Wilde forel*
Haring (met uitzondering
van rauwe haring)
Wilde zalm*
Vak waaruit je 1 keer in de 2 weken
1 portie kunt nemen
Kabeljauw
Koolvis
Niet eten tijdens zwangerschap Baars
Bot
Garnalen
Heilbot
Houting
Karper
Krab (incl. wolhandkrab)
Tonijn
Zeebaars
Zeeduivel
Zeewolf
Niet verhitte rauwe of gerookte vis**
Zelfgevangen vis
Lever van heek, kabeljauw,enz
Makreel
Paling
Sardine
Sprot
Rauwe haring
Zelfgevangen vis
Niet verhitte rauwe of gerookte vis
* op het etiket kun je zien of de vis is gevangen in het wild of dat het kweekvis is. Bij kweekvis staat ‘aquacultuur’ of ‘gekweekt ‘.
** Gerookte en rauwe vis kan bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je baby, zoals listeria. Na verhitting (boven de 75 °C), is het wel veilig om te eten. Hoe lang je het moet verhitten hangt af van hoe dik het stuk is. Voor dunne stukjes zijn 5 minuten op het vuur voldoende. Eet geen gerookte vis als je het niet verhit. Ook vis van de visboer kun je beter zelf verhitten als je het wil eten.

Zoek alle vissen op in de ZwangerHap-app

Is de vis waarover jij twijfelt niet genoemd? In de app ZwangerHap kun je alle vissen opzoeken. Er zijn ook vissen waarvan we niet goed weten of het veilig is om te eten, omdat er onvoldoende gegevens zijn over de hoeveelheid kwik, dioxine of PFAS. Waarschijnlijk kan het geen kwaad om deze vis een enkele keer te nemen tijdens je zwangerschap. Het kan pas schadelijk worden voor je kindje als je regelmatige vis eet die te veel vervuild is. Uit voorzorg is het advies om deze vis niet te eten, of alleen bij hoge uitzondering zoals 1 of 2 keer tijdens je zwangerschap