Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben?

Je kunt gerookte vis eten als je zwanger bent, als je het eerst maar goed verhit. Bijvoorbeeld gerookte zalm, gerookte forel en gerookte haringfilet (bokking) kun je eten als je het goed verwarmt zoals in een ovengerecht. Je kunt gerookte vis eten als je zwanger bent, als je het eerst maar goed verhit.

Listeria

Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën.

De kans dat de listeria-bacterie in verse of warm gerookte vis voorkomt, is kleiner. Maar het veiligst is om ook verse of warm gerookte vis niet onverhit te eten.

Toch onverhitte gerookte vis gegeten?

Heb je per ongeluk toch wat gerookte zalm of een andere gerookte vis onverhit gegeten terwijl je zwanger bent? De kans op besmetting met listeria is klein. Toch is het goed om te letten op bepaalde symptomen.

Vis eten tijdens de zwangerschap

Vis is goed voor de gezondheid, ook als je zwanger bent. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Ook is het eten van vis belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht van je baby. Daarom raden we aan om 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis, zoals zalm en forel, en 1 keer magere vis, zoals tilapia en schol. Als het je niet lukt om twee keer per week vis te eten, neem dan een supplement met 250-450 mg DHA. Lees meer over de gezondheidsvoordelen van vis als je zwanger bent.

Vis: goed verhitten

Zorg altijd dat vis en schaal- of schelpdieren goed doorbakken, gekookt of gefrituurd zijn, om voedselinfecties te voorkomen. Dat geldt ook voor (zoute) haring. Lees meer over haring eten als je zwanger bent.

Meer vis-adviezen

Als je zwanger bent, dan gelden de volgende adviezen:

  • Eet geen vissen of schaal- en schelpdieren die te veel schadelijke stoffen kunnen bevatten zoals bijvoorbeeld makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen). Ook niet verhit. Eet deze vissen ook niet uit blik of gerookt. Bekijk welke vissen je wel en niet kunt eten tijdens je zwangerschap.
  • Eet geen rauwe vis en rauwe schaal- en schelpdieren. Het risico op een voedselinfectie is hierbij groter. Met rauw bedoelen we dat het niet verhit is geweest. Eet dus geen sushi met rauwe vis, geen rauwe haring, en geen rauwe mosselen. Zure haring uit pot, oftewel rolmops, kun je veilig eten omdat het al verhit is geweest. Alle vis uit blik of pot is al verhit geweest en hoef je niet opnieuw te verhitten.
  • Ben je zwanger en wil je écht graag een keer vis rosé eten? Vries de vis dan minimaal 4 dagen in bij -12 graden (of 3 dagen bij -20 graden) en verhit het rondom goed voordat je het eet. Het eten van rauwe vis raden we niet aan, maar als je echt zeker weet dat de vis dezelfde dag of maximaal 1 dag geleden is gevangen dan is het mogelijk. Je neemt daarbij dan wel een klein risico, vandaar dat het advies is om vis altijd goed te verhitten. Goed verhitten is de veiligste keuze.
  • Wees ook voorzichtig met het eten van zelf gevangen vis. De vis kan een verhoogd gehalte aan schadelijke stoffen zoals kwik en dioxine bevatten. Als je niet weet of het water vervuild is of niet, eet het dan niet.

Wat kun je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?

Er zijn nog andere producten die je beter niet kunt eten of drinken als je zwanger bent.