Omdat het niet precies duidelijk is waarom vis zo gezond is, kun je het niet 1 op 1 vervangen.
Vis eten beschermt tegen hart- en vaatziekten. Er zijn sterke aanwijzingen dat specifiek de omega 3-vetzuren. eicosapenteenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) in vis voor deze bescherming zorgen. Maar misschien zijn er meer stoffen in vis die voor dit gunstige effect zorgen.
Kan ik een supplement nemen?
Als je geen vis eet, mis je de gezondheidseffecten van vis. Maar het is wel mogelijk om EPA en DHA vetzuren binnen te krijgen via een (plantaardig) supplement, bijvoorbeeld een visolie- of algenoliecapsule.
Als je een supplement met EPA en DHA neemt is het advies om je altijd aan de aanbevolen hoeveelheid te houden. Supplementen met hoge doseringen EPA en DHA vergroten namelijk de kans op hartritmestoornissen. Dat risico is het grootst bij een dosering van 4 gram per dag.
Gebruik je bloedverdunners? Ga dan naar je arts als je een supplement met meer dan 1 gram EPA en DHA per dag neemt. Het is mogelijk dat je bloed minder snel stolt. Je hebt dan meer kans op bloedingen.
Waar zit nog meer EPA en DHA in?
Vissen halen de vetzuren EPA en DHA uit de algen die ze eten. Daarnaast kan het lichaam zelf EPA en DHA aanmaken uit het vetzuur ALA. Dit levert een kleine hoeveelheid EPA en DHA op. ALA zit vooral in lijnzaad(olie), koolzaadolie, sojaolie, walnoten en plantaardige margarines. Ook bestaan er producten waaraan EPA en DHA is toegevoegd. Er staat dan op de verpakking dat er bijvoorbeeld omega 3 uit vis in zit of verrijkt is met visolie.
Zijn visvervangers gezond?
De gezondheidseffecten van visvervangers zoals plantaardige zalm of tonijn zijn
niet onderzocht. Wel weten we dat de voedingswaarde van visvervangers niet
vergelijkbaar is met die van (vette) vis. Zo levert vis de omega 3-vetzuren EPA
en DHA. Vooral vette vis is rijk aan EPA en DHA. Voor de inname van deze vetzuren
is het eten van vis dan ook erg belangrijk. De meeste visvervangers bevatten
deze vetzuren niet.
Daarnaast is de meeste vis rijk aan vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Vette vis bevat daarnaast ook veel vitamine D en vitamine A. Of deze vitamines en mineralen ook in visvervangers zitten is niet bekend. Ze zullen op basis van hun samenstelling van nature geen vitamine A, D en B12 en weinig jodium en seleen bevatten.
Qua samenstelling en duurzaamheid lijken visvervangers het meest op kant-en-klare vleesvervangers. Ze worden vaak gemaakt van plantaardig eiwit, zoals van soja, rijst of tarwe. Soms worden ze verrijkt met ijzer en vitamine B12. Om te beoordelen of een visvervanger in de Schijf van Vijf staat, gebruiken we daarom de criteria voor kant-en-klare vleesvervangers. In de 'Kies Ik Gezond?'-app kun je opzoeken of een visvervanger in de Schijf van Vijf staat.
Advies over vis bij zwangerschap
Als je zwanger bent, is vis eten zowel goed voor jou als voor je kind. Het advies is daarom om tijdens de zwangerschap 2 keer per week vis te eten. En dan gaat het om 1 keer in de week vette vis, zoals zalm en forel, en 1 keer per week magere vis, zoals tilapia en schol.
Wil je geen vis eten of lukt het niet om 2 keer per week vis te eten? Dan is het advies om tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250 tot 450 milligram DHA te nemen. Lees meer over vis eten tijdens je zwangerschap.
Advies over vis bij hart- en vaatziekten
Heb jij een hart- of vaatziekte? Dan is het advies om
iets meer vis te eten, namelijk 1 tot 2 keer vis per week in plaats van 1 keer.
Lees meer over vis eten bij hart- en vaatziekten.