Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe zorg je voor een goede weerstand?

Griep en verkoudheid kun je niet voorkomen met een gezonde leefstijl. Maar door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen, ondersteun je wel je weerstand. Met een goede weerstand is je lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden.
Eet elke dag 250 gram groente en 2 porties fruit en zorg voor een optimale weerstand.

Door te eten volgens de Schijf van Vijf krijg je alle goede stoffen binnen die je nodig hebt, zoals mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Veel van deze stoffen spelen een rol in de weerstand.

Onze adviezen in het kort:

  • Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit.
  • Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst.
  • Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten.
  • Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
  • Eet dagelijks een handje ongezouten noten.
  • Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie.
  • Gebruik zachte of vloeibare oliën en vetten, zoals olijfolie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet.

Heb ik extra vitamine C of vitaminepillen nodig?

Door gezond en gevarieerd te eten krijg je alle vitamines binnen die je nodig hebt. Door meer vitamines te nemen krijg je geen hogere weerstand en ben je ook niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Lees meer op de pagina Heb ik extra vitamines en mineralen nodig? Sommige groepen moeten wel extra vitamines slikken (om andere redenen).

Zijn bepaalde groente- en fruitsoorten extra goed voor je weerstand?

Er zijn geen soorten fruit of groente die je weerstand extra verhogen. Het is belangrijk om te variëren. Door verschillende soorten fruit en groente te eten krijg je alle belangrijke stoffen binnen.

Moet ik vitaminepillen slikken als de R in de maand is?

Ook in de herfst en winter hoef je geen extra vitaminepillen te slikken voor je weerstand. Het advies om gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen geldt natuurlijk ook deze maanden. Daarmee ondersteun je je weerstand.

Waarom gaat dit advies dan wel altijd rond? Mensen zitten in deze maanden meer binnen en verblijven dichter op elkaar. Virussen zoals verkoudheid en griep kunnen zich zo makkelijk verspreiden. Daarom zijn er in de herfst en winter meer mensen ziek. Fabrikanten en winkeliers spelen hierop in door vitaminepillen aan te prijzen die beloven je weerstand te verhogen.

Lees ook: