Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is groentechips gezonder dan gewone chips?

Groentechips zijn niet gezonder voor je dan gewone chips. In beide soorten zitten veel calorieën en zout. Beiden staan niet in de Schijf van Vijf.

Waar is het van gemaakt?

Over het algemeen bestaan de ‘gewone’ naturel aardappelchips uit aardappelen, zonnebloemolie en zout en groentechips uit groente, zonnebloemolie en zout.

Hoe zit het met vet in groentechips?

In groentechips zit net zoveel vet als in aardappelchips. Als de chips in zonnebloemolie is gefrituurd zijn het vooral onverzadigde vetten. Deze vetten zijn goed voor je hart en bloedvaten. Maar in chips zit wel heel veel vet, en daardoor krijg je veel calorieën binnen. Ongeveer een derde van chips bestaat uit vet. Er zitten ongeveer 500 kilocalorieën in 100 gram groente- of aardappelchips. Je krijgt met chips dus al gauw veel calorieën binnen. Ter vergelijking: met 100 gram gekookte aardappel krijg je 80 kilocalorieën binnen. Met 100 gram gekookte bietjes krijg je 30 kilocalorieën binnen.
groentechips

Hoe zit het met zout in groentechips?

Net als in gewone chips zit er in groentechips veel zout, ongeveer 1,3 gram per 100 gram. Het advies is om maximaal 6 gram per dag binnen te krijgen. De meeste mensen in Nederland krijgen al te veel zout binnen. Te veel zout kan de bloeddruk verhogen.

Maar je krijgt toch vitamines en vezels binnen?

We weten niet hoeveel vitamines er in groentechips zitten. Door het frituren gaat een deel van de vitamines uit groente verloren. We weten wel van aardappelchips dat daar nog wat vitamines in zitten. Er zitten ook vezels in groente- en aardappelchips, ongeveer 4 gram per 100 gram. Maar uiteindelijk krijg je per calorie veel minder vitamines en vezels binnen dan met verse groente of aardappel.

Hoe zit het met suiker in groentechips?

In groentechips zit van nature suiker. Dat komt doordat in biet, wortel, pastinaak en zoete aardappel suiker zit. Door het frituren verliest het product vocht. Hierdoor bevat groentechips meer koolhydraten per 100 gram dan de verse groente waarvan deze chips gemaakt wordt. In aardappelchips zit ongeveer dezelfde hoeveelheid koolhydraten als in groentechips.
groentedip

Zit er acrylamide in groentechips?

Net als in aardappelchips kan ook in groentechips acrylamide zitten. Soms worden in groentechips zelfs nog hogere gehalten gevonden, omdat in sommige groente van nature meer suiker zit dan in aardappel, zoals wortel of zoete aardappel. Acrylamide is een schadelijke stof, die kan ontstaan als zetmeelrijke producten, zoals aardappelen, worden verhit boven de 120 °C. Het is goed om er zo weinig mogelijk van binnen te krijgen. Over het algemeen geldt: hoe lichter de kleur van de chips, hoe minder acrylamide erin zit.

Tips voor gezondere snacks

Wil je groente op een gezonde manier snacken, dan blijven snoepgroenten, zoals tomaatjes, komkommer en wortel, de gezondste optie. Bekijk hoe je daar een lekkere dip bij maakt en andere tips voor gezonde snacks.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.