Dit zijn de voordelen van gezond eten:
- Je verkleint de kans op ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker.
- Je krijgt de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
- Het kan je helpen een gezond gewicht te behouden of een gezonder gewicht te krijgen.
- Het kan je helpen om duurzamer te eten.
Minder ziekten
Als je gezond eet volgens de Schijf van Vijf, dan neem je producten die zorgen voor gezondheidswinst. Zo verlagen groente en fruit het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker, longkanker en diabetes type 2. En peulvruchten en noten bijvoorbeeld verlagen je LDL-cholesterol. Dat helpt om je bloedvaten gezond te houden.
De voedingstoffen die je nodig hebt
Er bestaan voedingsnormen voor mensen van alle leeftijden. Die normen geven aan hoeveel vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vezels en vetten je nodig hebt om gezond te blijven. En wat de bovengrenzen zijn van bijvoorbeeld de hoeveelheid zout en verzadigd vet.
Met de adviezen van de Schijf van Vijf krijg je genoeg van alle voedingsstoffen binnen. En dus ook niet te veel.
Gezond gewicht
Eet je gezond, niet te veel en beweeg je elke week 2,5 uur of meer? Daarmee blijf je op gezond gewicht.
Wil je afvallen? Ook dan is de Schijf van Vijf de basis.
Goed voor het milieu
Gezond eten is ook goed voor het milieu. Veel ongezond eten wordt gemaakt in fabrieken. Denk aan snoep, snacks en frisdrank. Die fabrieken voeren veel handelingen uit om tot het eindproduct te komen. Dat kost veel energie. En alles moet verpakt worden. Dit is allemaal niet zo goed voor het milieu.
En producten zoals snoep, snacks en frisdrank heb je helemaal niet nodig voor je gezondheid. Ook minder vlees eten is goed voor jezelf en het milieu.